Legi pentru Drept Administrativ

Extras din referat Cum descarc?

LEGE nr.90 din 26 martie 2001
privind privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor 
Textul actului publicat in M.Of. nr. 164/2 apr. 2001
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. 
CAPITOLUL I 
Organizarea si functionarea Guvernului 
SECTIUNEA 1 
Rolul si functiile Guvernului 
Art. 1.-(1)Guvernul este autoritatea publica a puterii executive, care functioneaza in baza votului de incredere acordat de Parlament si care asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice. 
(2)Guvernul are rolul de a asigura functionarea echilibrata si dezvoltarea sistemului national economic si social, precum si racordarea acestuia la sistemul economic mondial in conditiile promovarii intereselor nationale. 
(3)Guvernul se organizeaza si functioneaza in conformitate cu prevederile constitutionale, avand la baza Programul de guvernare acceptat de Parlament. 
(4)Numirea Guvernului se face de Presedintele Romaniei pe baza votului de incredere acordat Guvernului de Parlament. 
(5)Pentru realizarea Programului de guvernare Guvernul exercita urmatoarele functii: 
a)functia de strategie, prin care se asigura elaborarea strategiei de punere in aplicare a Programului de guvernare; 
b)functia de reglementare, prin care se asigura elaborarea cadrului normativ si institutional necesar in vederea realizarii obiectivelor strategice; 
c)functia de administrare a proprietatii statului, prin care se asigura administrarea proprietatii publice si private a statului, precum si gestionarea serviciilor pentru care statul este responsabil; 
d)functia de reprezentare, prin care se asigura, in numele statului roman, reprezentarea pe plan intern si extern; 
e)functia de autoritate de stat, prin care se asigura urmarirea si controlul aplicarii si respectarii reglementarilor in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, precum si in domeniile economic si social si al functionarii institutiilor si organismelor care isi desfasoara activitatea in subordinea sau sub autoritatea Guvernului. 
SECTIUNEA a 2-a 
Componenta Guvernului 
Art. 2.-Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1). 
Art. 3.-(1)Guvernul este alcatuit din primul-ministru si ministri. 
(2)Din Guvern pot face parte si ministri-delegati, cu insarcinari speciale pe langa primul-ministru, prevazuti in lista Guvernului prezentata Parlamentului pentru acordarea votului de incredere. 
Art. 4.-(1)Functia de membru al Guvernului este incompatibila cu: 
a)exercitarea altei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de deputat sau de senator; 
b)exercitarea unei functii de reprezentare profesionala salarizata in cadrul organizatiilor cu scop comercial; 
c)exercitarea de acte de comert, cu exceptia vanzarii sau cumpararii de actiuni ori alte titluri de valoare; 
d)exercitarea functiei de administrator ori de cenzor la societatile comerciale sau de reprezentant al statului in adunarile generale ale unor asemenea societati ori de membru al consiliilor de administratie ale regiilor autonome, companiilor nationale si societatilor nationale; 
e)exercitarea unei functii publice in serviciul unei organizatii straine, cu exceptia acelor functii prevazute in acordurile si conventiile la care Romania este parte. 
(2)Constatarea starii de incompatibilitate se face de primul-ministru, care va dispune masurile necesare pentru incetarea acesteia. 
Art. 5.-Functia de membru al Guvernului inceteaza in urma demisiei, a revocarii, a pierderii drepturilor electorale, a starii de incompatibilitate, a decesului si a demiterii in conditiile prevazute la art. 8 alin. (2). 
Art. 6.-Demisia din functia de membru al Guvernului se anunta public, se prezinta in scris primului-ministru si devine irevocabila din momentul in care s-a lua act de depunerea ei, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data depunerii. 
Art. 7.-(1)Revocarea din functia de membru al Guvernului se face de Presedintele Romaniei, prin decret, la propunerea primului-ministru. 
(2)Revocarea are loc in caz de remaniere guvernamentala. 
Art. 8.-(1)In cazul in care incetarea calitatii de membru al Guvernului intervine ca urmare a demisiei, a pierderii drepturilor electorale, a incompatibilitatii, a decesului si in alte situatii prevazute de lege, Presedintele Romaniei, la propunerea primului-ministru, ia act de aceasta si declara vacanta functia de membru al Guvernului. 
(2)In cazul in care un membru al Guvernului a fost condamnat penal printr-o hotarare judecatoreasca definitiva sau averea sa a fost declarata, in tot sau in parte, ca fiind dobandita in mod ilicit, printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila, el este demis de Presedintele Romaniei, la propunerea primului-ministru. 
Art. 9.-(1)Daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 5 sau este in imposibilitate de a-si exercita atributiile, Presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului-ministru, pana la formarea noului Guvern. Interimatul pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor, inceteaza daca primul-ministru isi reia activitatea in Guvern in cel mult 45 de zile. 
(2)Prevederile alin. (1)se aplica in mod corespunzator si celorlalti membri ai Guvernului, la propunerea primuluiministru, pentru o perioada de cel mult 45 de zile. 
(3)In situatiile prevazute la alin. (2), inauntrul termenului de 45 de zile, primul-ministru va initia procedurile prevazute de lege pentru numirea unui alt membru al Guvernului. 
Art. 10.-Numirea in functia de membru al Guvernului, in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, se face de Presedintele Romaniei, la propunerea primului-ministru.


Fisiere in arhiva (17):

 • 393-2004.doc
 • 67-2004.doc
 • 90-2001.doc
 • leg_554_2004.pdf
 • leg_pl333_01.pdf
 • leg_pl418_04.pdf
 • leg-119-1996.pdf
 • leg-213-1998.pdf
 • lege188-1999.pdf
 • LEGEa115-1999.doc
 • Legea215_2001.pdf
 • legea7.pdf
 • lg_61_1991.pdf
 • nr.199-1997.doc
 • nr2-1968-nr35-1996.doc
 • OUG Nr.108-2003.doc
 • oug_34_consolidat_legea_337_2006.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!