Legea Țării

Extras din referat Cum descarc?

Formarea dreptului feudal nescris ( Legea Tarii)
In cadrul statelor feudale, dreptul imbraca forma nescrisa sau cutumiara. Popoarele straine ( polonezi, maghiari, sarbi) percepeau dreptul nostru, cum era firesc, ca pe un drept personal (apartinand unui popor privit din punct de vedere etic). Romanii si-au desemnat propriul drept cu termenii de Legea Tarii sau Obiceiul Pamintului, aratand ca este un sistem normativ al unui popor organizat politic pe un anumit teritoriu.
Legea Tarii prezinta urmatoarele caractere:
-> caracter unitar. El rezulta din denumire, observand ca romanii din toate statele feudale foloseau doar acest termen desi mai avea si alte denumiri.
-> caracter teritorial, imobiliar. Acesta are in vedere faptul ca ne aflam in fata unui drept al unei populatii organizata politic pe un teritoriu fix spre deosebire de dreptul popoarelor migratoare.
-> caracter de creatie originala a poporului roman. Acest caracter priveste faptul ca normele acestui sistem s-au dezvoltat o data cu dezvoltarea poporului insusi. 
Teorii cu privire la formarea Legii Tarii
S-au format 5 teorii in literature de specialitate cu privirea la formarea Legii Tarii.
1. S-a afirmat originea pur romaneasca a Legii Tarii. Istoricii precum B.P. Hasdeu, Gr. Tocilescu, V. Parvan dar juristi cum ar fi I. Peretz, A. Radulescu, St. Longinescu au sustinut aceasta teorie. Longinescu a aratat ca in timpul stapanirii romane in Dacia s-a transmis dreptul roman si mentalitatea juridica romana, care a continuat sa se manifeste si dupa parasirea provinciei ca un atavism juridic, facand ca dreptul roman sa se afle la baza dreptului feudal. Ceilalti doi ( Peretz si Radulescu) au sustinut aceasta idee, demonstrand-o cu analogii intre institutiile dreptului roman si cele ale dreptului romanesc, in material persoanelor, bunurilor, succesiunilor si obligatiilor.
2. S-a sustinut originea traca a dreptului consuetudinar. Istoricii precum I. Andrie-sescu, N. Densusianu dar si juristi I. Nadejde si G. Fotino au ilustrat-o. Ioan Nadejte a sustinut originea traca ilustrand-o cu exemple precum proprietatea devalmasa, institutia infratirii, raspunderea colectiva, dreptul de proteins, proba cu jurati si juramantul cu brazda. Densusianu a aratat in "Dacia preistorica" ca romanii si dacii au aceeasi origine traca dar la un moment dat in istorie s-au despartit si au evoluat separate. Nu este vorba de un imprumut din dreptul roman ci de o origine comuna.
3. S-a afirmat originea daco-romano a dreptului cutumiar romanesc, o opinie sustinuta de D. Cantemir in " Descrierea Moldovei", de istoricul N. Iorga dar si de adeptul scolii latiniste St. Longinescu.
4. Originea slava a fost afirmata de istoricii D. Onciul si de A.D. Xenopol, precum si de juristii P. Negulescu si C. Dissescu. Observam ca influenta se limiteaza la nivel terminologic.
5. Origine ungaro-germana sustinuta de I. Condurachi; opinie izolata in literature de specialitate. 
Trebuie sa facem precizarea ca dreptul nostru feudal este o creatie originala a poporului roman in conformitatea cu conditiile sale de dezvoltare istorica si nu este alcatuit in intregime din mosteniri si imprumuturi, cum dau de inteles unele opnii. Institutii juridice similare pot aparea dealtfel si la popoare care nu au avut niciodata vreo legatura, datorita conditiilor asemanatoare de evolutie.
Teorii cu privire la sfera de aplicare (continutul) Legii Tarii
Intr-o conceptie, Legea Tarii ar contine norme privitoare la dreptul de propietate. Juristul G. Fotino afirma ca Legea Tarii este un drept teritorial, avand in vedere desigur dreptul de proprietatea asupra pamantului. Istoricii N. Iorga si D. Arion afirma ca Legea Tarii este un drept agrar, imobiliar. Acesti teoriticieni aveau in vedere doar dreptul de propietate al obstilor satesti, fara sa faca referire la marea propietate boiereasca. In lucrarile tarzii, Iorga a dezvoltat o teorie- dreptul cutumiar este un drept al agricultorilorsi pastorilor, fara sa precizeze faptul ca organizarea noastra sociala in feudalism cuprindea mai multe clase sociale. Istoricul Bogdan si D. Onciul au sustinut idea ca Legea Tarii contine norme privitoare la organizarea de stat, numind-o un drept cnezial si voievodal. In preajma celui de-al doilea razboi mondial s-a afirmat teoria potrivit careia dreptul obisnuielnic contine norme privitoare la dreptul de propietate si organizarea de stat.
In urma cercetarilor sociologice efectuate de D. Gusti, in perioada interbelica, iar dupa razboi de H. Stahl si de P.P. Panaitescu, acestia au ajuns la concluzia ca Legea Tarii cuprindea un sistem complex de norme, care acoperea intreaga materie a dreptului public si privat. Dupa cum spunea Balcescu " obiceiul pamantului a tinut multa vreme locul si de constitutie politica si de condica tivila si criminala".


Fisiere in arhiva (1):

  • Legea Tarii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!