Legea contravențională și aplicarea ei

Extras din referat Cum descarc?

1.1. Definirea si obiectul dreptului contraventional .
1.2. Sistemul disciplinei ,,Dreptul contraventional,,.
1.3. Notiunea si scopul legii contraventionale.
-Notiunea de lege contraventionala
-Scopul legii contraventionale
-Sistemul legii contraventionale 
1.4.Interpretarea legii contraventionale.
-Definitia si formele interpretarii legii contraventionale
-Metodele, rezultatele si limitele interpretarii legii contraventionale.
1.5. Aplicarea legii contraventionale.
-Notiunea de aplicare a legii contraventionale
-Elementele in functie de de care se aplica legea contraventionala
-Aplicarea legii contraventionale in timp
-Aplicarea legii contraventionale in spatiu
1.1 Definirea si obiectul dreptului contraventional.
Dreptul contraventional reprezinta un ansamblu de norme juridie , inscrise in legislatie cu privire la contraventii , care cuprinde reglementari generale , speciale si procedurale in cadrul raporturilor dedrept generate de savirsirea unei contraventii .
Dreptul contraventional este instrumentul statal prin care valorile sociale sint aparate impotriva faptelor periculoase calificate drept contraventii .
Potrivit altor definitii ,, dreptul contraventional este un ansamblu de norme juridice care reglementeaza relatiile de apararea sociala prin sanctionarea specifica a faptelor considerate drept contravenienti,,.
Tinind cont de obiectul si scopul reglementarilor juridice de aparare arelatiilor si valorilor sociale, a intereselor legitime ale persoanelor fizice si juridice care se inscriu in sfera normelor contraventionale si bazinu-ne pe metoda reglemnetativ-juridica , constatam ca dreptul contraventional se poate defini ca un ansamblu de norme juridice strict determinate de legislatia contraventionala, care oglindeste institutile juridice de baza , cum ar fi contraventia., sanctiunea contraventionala, raspunderea contraventionala si procedura contraventionala , si care are dreot scop protejarea juridica a unor valori sociale determinate, solutionarea raporturilor juridice aparute in procesul activitatii de combatere a contraventionalitatii.
Obiectul dreptului contraventional
Alaturi de alte ramuri de drept (constitutional, administrativ, penal si altele...) , dreptul contraventional are un obiect propriu de reglementare , reprezentat de un grup de relatii sociale protejate. Obiectul reglementarii juridice il constitutie totalitatea de relatii sociale calitativ omogene ( de acelasi gen) , reglementate de norme juridice care se refera la o anumita ramura de drept.
Dreptul contraventional reglementeaza relatii sociale care apar in domentiul activitatii executive si de dispozitie privind combaterea contraventionala si reeducare, ( reicadrarea sociala) persoanelor care au comis fapte contraventionale concrete. 
L a aceste relatii sociale participa , pe de o parte , organele de stat si pe de alta parte , atit partile interesate ale procesulu contraventional (faptuitorul , partea vatamata, reprezentantii legali ai acestora). Cit si subiectii care contrubuie la desfasurarea procedurii contraventionale (martorul, specialistul , experttul interpretul, aparatorul) . Una dintre partile raportulu juridic reglementat de dreptul contraventional, este in mod obligatoriu reprezentant alstatului(instanta de judecata, procurorul comisia administrativa de pe linga autoritatea publica locala, agentul constatator). Relatiile sociale reglementate de dreptul contraventional sunt specifice si au caracter de convingere(prevenirea contraventiilor) sau de constringere statala(curmarea contraventiilor, aplicarea sanctiunilor contraventionale) .


Fisiere in arhiva (1):

  • Legea Contraventionala si Aplicarea Ei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!