Legea celor XII Table

Extras din referat Cum descarc?

1. REPUBLICA
,,In anul 509 i.e.n. cand s-a instaurat republica, regii au fost inlocuiti de consuli, care erau alesi pe o durata de un an, in numar de doi ; ei lucrau in comun, iar hotararea unuia dintre ei era valabila numai cu incuviintarea celuilalt."1
Roma si-a extins cuceririle printr-o politica permanenta de expansiune, devenind singura stapana a bazinului mediteranean, in aceasta perioada, republica romana cunoscand o dezvoltare rapida din punct de vedere economic si social. Aceasta se datora unei armate puternice, pe care romanii au creat-o special, din dorinta de expansiune. Ca urmare Roma concentreaza un numar tot mai mare de sclavi pe a caror munca incepe sa se bazeze intreaga productie de bunuri a societatii.
Viata sociala se caracteriza prin confruntarea continua dintre patricieni si plebei, conflict intetinut de conditiile discriminatorii impuse celor din urma, atat din punct de vedere politic cat si economic.
Catre sfarsitul republicii, societatea romana trece prin mutatii profunde care determina restructurarea categoriilor sociale, iar distinctia dintre patricieni si plebei se estompeaza, aparand noi categorii derivate, respectiv cavalerii si nobilii.
Cavalerii erau trecuti pe listele censului si detineau o avere de minimum 400.000 de sesterti. Cavalerii erau cei imbogatiti in urma comertului cu sclavi, a celui maritim, din arendarea impozitelor, a minelor si a lui ager publicus. Aveau ca semn distinctiv dreptul de a purta un inel de aur si aveau locuri rezervate la teatru.
Nobilii erau cei ce detineau o magistratura curula ori descendentii lor. De asemenea nobili erau si cei din familiile acestora. Nu era o piedica pentru un plebeu de a ajunge nobil, in fapt fiind totusi destul de greu pentru un plebeu sarac sa fie magistrat curul, caci magistraturile erau onorifice si necesitau mari cheltuieli.
Alte categorii sociale erau formate din proletari si sclavi. Proletar era omul sarac, care nu aveacopii (proles). La sfarsitul republicii, drept consecinta a legii granelor, prin care statul era obligat sa procure in conditii ieftine grau pentru saraci, proletarii devin cetateni saraci care nu aveau nici un alt mijloc de existenta decat ajutorul acordat de stat.
Sclavii constituiau categoria de oameni care nu se bucurau de libertate, nefiind considerati persoane, iar munca acestora era principala forta in viata economica.
Organele de exercitare a puterii politice au fost preluate de adunarilor poporului si senat, perioada in care regele dispare si apar magistratii.
Existau patru categorii de adunari ale poporului :
- comitia curiata ;
- comitia centuriata ;
- concilium plebis ; 
- comitia tributa.
Comitia curiata, in care aveau acces numai patricienii, ce isi exercitau prerogativele atat in materia dreptului public si privat, legate de anumite institutii juridice ca testamentul si adrogatiunea, cat si in viata religioasa.
Comitia centuriata cunoaste o transformare, prin aceea ca, marindu-se numarul centuriilor, s-a marit si numarul celor care participau la vot, astfel ca toti cetatenii ce purtau arme, inclusiv plebeii, aveau prerogative legislative, elective si judecatoresti. 
Concilium plebis era adunarea plebei, care la origine adopta hotarari obligatorii numai pentru plebei. Odata cu Legea Hortensia, la inceputul sec. III i.e.n., hotararile ei devin obligatorii pentru toti cetatenii, inclusiv pentru patricieni, care incep sa participe la lucrarile sale pentru a-si apara interesele.2 Concilium plebis s-a transformat cu timpul in comitia tributa. 
Comitia tributa era adunarea tuturor cetatenilor romani, ca urmare a impartirii lor in patru triburi (cartiere) urbane si rurale, dupa criteriul cartierului in care locuiau.


Fisiere in arhiva (1):

  • Legea celor XII Table.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!