Legea aplicabilă nulității căsătoriei dintre un cetățean român și un cetațean din Malta

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. Principalele notiuni de drept international privat din materia casatoriei
Sectiunea 1. Notiunile de drept international privat roman din materia casatoriei
1.1 Notiuni introductive
1.2 Modul de reglementare din perspectiva dreptului international privat roman
Sectiunea a 2-a. Notiunile de drept international privat maltez din materia casatoriei
2.1 Notiuni introductive
2.2 Unde se poate solicita divortul\separarea legala? 
2.3 Divort sau separatie? 
2.4 Recunoasterea in strainatate a divorturilor si separarilor legale
Capitolul 2. Drepturile fundamentale
Capitolul 4. Romanii in Malta 
Sectiunea 1. Comunitatea romana
Sectiunea a 2-a: Accesul romanilor pe piata locala a fortei de munca
Capitolul 5. Medierea 
5.1 Legea care reglementeaza medierea
5.2 Ce este medierea?
5.3 Care este mediatorul si care este rolul sau?
5.4 Cine poate folosi medierea? 
5.5 Cum incepeti procesul de mediere si in ce consta?
5.6 Ce se intampla daca una dintre parti locuieste in strainatate?
Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1: PRINCIPALELE NOTIUNI DE DREPT INTERNATIONAL PRIVAT DIN MATERIA CASATORIEI
Sectiunea 1: Notiunile de drept international privat roman din materia casatoriei
1.1 Notiuni introductive
Raporturile de familie sunt constituite prin casatorie, prin rudenia fireasca si prin adoptie. De asemenea, aceste raporturi ne arata aspecte personale nepatrimoniale si aspecte patrimoniale. De regula, statutul persoanei fizice este guvernat de legea nationala (lex patriae), cu toate acestea, statutul poate fi condus si de alte legi daca sunt prezente dispozitii speciale referitor la acesta. Rezumandu-ne la diferite definitii din doctrina juridica referitoare la casatorie, in baza articolelor 271 C. Civ si urmatoarele, putem defini casatoria ca fiind acea uniune liber consimtita intre un barbat si o femeie, incheiata potrivit dispozitiilor legale, cu scopul de a intemeia o familie si reglementata de normele imperative ale legii. Pe langa acestea, casatoria prevede si particularitatile politice, sociale si religioase ale fiecarui stat in parte. Rezulta astfel o mare diversitate a legislatiilor care face din aceasta un teren propice multiplicarii conflictelor de legi.
1.2 Modul de reglementare din perspectiva dreptului international privat roman
Dreptul international privat roman arata in materia legii aplicabile efectelor casatoriei, solutii pentru conflictele de legi ce pot reveni din casatoriile in care este prezent un element de extraneitate (spre exemplu: sotii au cetatenii diferite ori au resedinte in state diferite).
Actualul Cod civil distinge in materia dreptului international privat efectele generale ale casatoriei- regimul primar imperativ, care subsumeaza atat efectele personale, cat si efectele patrimoniale ale casatoriei; si intre regimurile matrimoniale (legale ori conventionale), denumite regimuri matrimoniale "propriu-zise". Conceptia de reglementare a drepturilor si obligatiilor patrimoniale ale sotilor in planul dreptului substantial este reflectata si de reglementarile din domeniul dreptului international privat. Efectele generale ale casatoriei se prezinta ca fiind o notiune-cadru de drept international privat, ce uneste efectele nepatrimoniale si pe cele patrimoniale, caracteristice unui regim primar imperativ.
Sectiunea a 2-a. Notiunile de drept international privat maltez din materia casatoriei
2.1 Notiuni introductive
Raportul dintre Constitutia Maltei si Uniunea Europeana se caracterizeaza prin Art. 65 alin. (1), ,,sub rezerva prevederilor prezentei Constitutii", Parlamentul poate adopta legi pentru buna administrare a Maltei care trebuie sa fie conforme obligatiilor internationale ale Maltei, in special celor asumate prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana semnat la Atena la data de 16 aprilie 2003. Aceasta inseamna ca, in ordinea juridica interna, dreptul european beneficiaza de o pozitie supraordonata fata de legile malteze, indiferent ca acestea sunt anterioare sau ulterioare adoptarii actelor normative europene pertinente. Nu este insa precizat raportul existent intre dispozitiile constitutionale si cele cuprinse in dreptul european, astfel incat ramane posibila o pozitie conform careia normele acestuia din urma urmeaza a fi lipsite de efecte in masura in care contravin normelor cu prinse in textul fundamental.
Motivele pentru care puteti introduce cererea de divort sau de separare legala si procedurile aferente sunt stabilite in legislatiile nationale ale tarilor din UE. Normele sunt foarte diferite de la o tara la alta.
Totusi, exista o serie de norme europene care se aplica in situatiile in care sunt implicate doua sau mai multe tari -  de exemplu, daca sotii locuiesc in tari diferite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Legea aplicabila nulitatii casatoriei dintre un cetatean roman si un cetatean din Malta.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Constitutia Romaniei, legea fundamentala a statului roman, modificata si completata prin Legea de revizuire a Constitutiei Romaniei nr. 429/2003, republicata de Consiliul Legislativ, intrata in vigoare la data de 29 octombrie 2003, data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.
-  Codul Civil din 17 iulie 2009, republicat, Legea nr. 287/2009, publicat in Monitorul Oficial nr. 505 din 15 iulie 2011. 
-  Legea nr. 71 din 2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287\2009 privind Codul Civil.
-  https://constitutii.files.wordpress.com/2013/01/malta.pdf. 
-  https://lege5.ro/Gratuit/ge3dimbrgu4a/aspecte-de-drept-international-privat-roman-privind-efectele-casatoriei. 
-  https://constitutii.files.wordpress.com/2013/01/malta.pdf. 
-  http://www.mae.ro/node/1720. 
-  https://e-justice.europa.eu/content_crossborder_family_mediation-372-MT-ro.do?clang=pt. 
-  http://www.coupleseurope.eu/ro/malta/topics/5-Care-sunt-consecin%C5%A3ele-procedurii-de-divor%C5%A3-separare. 
-  https://www.google.com/search?client=avast&q=translate.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!