Legea Aplicabila Filiatiei si Adoptiei

Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere 
Anul 2011 va ramane in istoria dreptului romanesc drept anul in care, pe 1 octombrie, a intrat in vigoare noul Cod civil roman (Legea nr. 287/2009, republicata in Monitorul Oficial,
Partea I, nr. 505 din 15 iulie 2011), ce a abrogat mai multe acte normative importante, dintre care amintim Codul civil de la 1865, Codul comercial din 1887 si Legea nr. 105/1992 privind reglementarea raporturilor de drept international privat. Fiind un act normativ extrem de complex (doua mii sase sute saizeci si patru de articole) si fiind si o creatie umana, noul Cod civil prezinta cateva imperfectiuni ce vor trebui remediate in perioada urmatoare. Acest lucru a fost recunoscut chiar de autoritatile romane care au adus importante modificari codului prin Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, modificata la randu-i prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2011.
Noul Cod Civil Roman a adus o modificare importanta si pe taramul dreptului international privat roman. Astfel, normele conflictuale care reprezinta principalul instrument de lucru in acest domeniu select al dreptului privat, nu se mai regasesc intr-o lege speciala, mai mult sau mai putin cunoscuta de juristi, asa cum era vechea lege nr.105/1992, ci vor trece la un rang superior, facand parte din noua reglementare juridica generala pentru intreg dreptul privat roman, reprezentata de noul cod civil. In ceea ce priveste noua reglementare de drept inernational privat roman, aceasta va fi reprezentata de Cartea a VII- a a Noului Cod civil - Dispozitii de drept international privat-, carte ce reflecta noua viziune a legiuitorului roman, influentata firesc si ea de noile realitati economice si sociale, in acest domeniu extrem de interesant.
In continuare vom trata prin prisma dreptului international privat anumite reglementari si dispozitii, atat din Codul Civil in vigoare, cat si din legislatia internationala, privind filiatia si adoptia.
II. Filiatia 
II.1. Consideratii generale privind institutia filiatiei
Filiatia este o legatura de sange, o legatura biologica izvorata din procreare si nastere, dar in acelasi timp filiatia este si o institutie sociala, o creatie artificiala care include elemente de ordin social, cultural si religios, elemente care si-au pus de-a lungul timpului amprenta asupra solutiilor juridice in materie. Filiatia, in sensul strict al cuvantului, este raportul care leaga pe copil de parintii sai; acest raport este imediat, caci el uneste in mod direct pe copil cu tatal si mama. Intr-un ineles mai generic, filiatia este sinonima cu descendenta; ea uneste in mod succesiv pe toate persoanele care coboara dintr-un autor comun, filiatia infaisandu-se ca un element important al starii civile, care contribuie la determinarea personalitatii juridice a unei persoane. Privita din partea copilului, filiatia exprima pentru o persoana calitatea de copil al anumitor parinti, in timp ce privita din partea parintilor filiatia ne indica calitatile corelative de mama si tata ale acestora, denumite maternitate si paternitate.
Filiatia produce efecte civile de o importanta fundamentala, legea trebuie sa dea posibilitatea celor interesati sa stabileasca precis legatura dintre copii si parinti, legatura din care izvorasc atat drepturi cat si obligatii. Dupa cum persoana s-a nascut sau a fost conceputa in timpul casatoriei ori in afara casatoriei filiatia este din casatorie sau din afara casatoriei. Suntem in prezenta unei filiatii din casatorie cand nasterea sau conceperea copilului a avut loc in timpul casatoriei, cu mentiunea ca nu intereseaza valabilitatea actului juridic al casatoriei; iar filiatia din afara casatoriei exista fie atunci cand fie parintii celui in cauza nu erau casatoriti intre ei la data concepiei sau la data nasterii copilului fie, desi copilul s-a nascut cu statutul de copil din casatorie, filiatia sa paterna prezumata a fost inlaturata prin hotarare judecatoreasca ramasa irevocabila.


Fisiere in arhiva (1):

  • Legea Aplicabila Filiatiei si Adoptiei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!