Legea

Extras din referat Cum descarc?

Locul central in sistemul actelor normative in ocupa legile, iar o prima distinctie care se face in cadrul sistemului surselor scrise ale dreptului, este accea intre lege si acte normative subordonate legii.
Pentru a defini notiunea de lege vom avea in vedere faptul ca acest concept este folosit in mai multe acceptiuni.
In sens larg, prin lege se intelege orice act normativ, orice act cu putere obligatorie care provine de la un organ de stat, investit cu o anume autoritate si competenta si care pretinde a-i fi respectata dispozitia.
Intr-un sens restrans, prin lege este desemnat actul normativ adoptat de Parlament potrivit unei proceduri dinainte stabilita, care reglementeaza cele mai importante relatii sociale si care are forta juridica superioara fata de toate celelalte acte normative care se intemeiaza pe aceasta.
Din definitia data, pot fi retinute trasaturile specifice legii si anume:
a) emana de la puterea legislativa, care in cazul Romaniei este Parlamentul bicameral: Camera Deputatilor si Senatul. Daca in statele unitare, exista un singur organ legislativ (indiferent daca acesta este uni sau bicameral), in toate tarile federative sau federale, alaturi de organul legislativ federal sunt si organe legiuitoare ale republicilor sau statelor componente ale caror legi trebuie sa fie conforme legilor federale;
b) legea reglementeaza cele mai importante relatii sociale in mod originar, primar; relatiile sociale importante vor fi normate prin legi si nu prin continutul altor acte normative, care de fapt nu fac altceva decat sa nuanteze sau sa completeze reglementarile primare cuprinse in legi. Aceasta trasatura a legilor explica si rolul ei de baza, pozitia superioara pe care o ocupa in sistemul izvoarelor de drept. Prin lege sunt consacrate juridic forma de guvernamant, drepturile si libertatile cetatenilor, infractiunile etc.;
c) legea este adoptata cu respectarea unei anumite proceduri, ceea ce o deosebeste de toate celelalte acte normative si care presupune mai multe etape. O prima etapa cuprinde initiativa legislativa, avizarea proiectului, dezbaterea acestuia, votarea, trimiterea spre dezbatere celeilalte camere si medierea eventualelor divergente; a doua etapa, se refera la realizarea unor formalitati posterioare adoptarii si care este formata din semnarea actului legislativ de catre cei doi presedinti ai camerelor legislative (Senat si Camera Deputatilor) si publicarea lor in Monitorul Oficial.
Initiativa legislativa este actul de sesizare al Parlamentului in vederea discutarii unei legi. Au dreptul de a initia legi cetatenii cu drept de vot, guvernul, deputatii si senatorii.
Cetatenii trebuie sa provina din cel putin 1/4 judete din judetele tarii, sa fie in numar de cel putin 250.000 si in fiecare judet sa fie inregistrate cel putin 10.000 de semnaturi in favoarea initiativei legislative. Nu pot face obiectul initiativei cetatenilor problemele fiscale, amnistia, gratierea sau cele cu caracter international.
Cand Guvernul isi exercita acest drept, trebuie sa inainteze proiectul de lege catre una din camere. Marea majoritate a legilor isi au sorgintea in proiectele initiate de Guvern. Indiferent de numarul lor, deputatii si senatorii (fie grupati, fie individual), pot avea initiativa legislativa.
Independent de initiatorul lor, proiectele de acte normative trebuiesc avizate de Consuiliul Legislativ care este organ consultativ de specialitate al Parlamentului (art. 79 din Constitutie).
Propunerea sau proectul de lege va fi discutata la camera la care a fost depusa, apoi va fi inaintata comisiei parlamentare competente si care dupa examinare, va intocmi un raport ce va cuprinde propuneri in vederea adoptarii, respingerii sau modificarii proiectului primit.
Urmeaza apoi dezbaterea generala a proiectului sau a propunerii legislative, etapa care este precedata de prezentarea (motivatiei) motivelor care a dus la promovarea proiectului de lege facuta de catre initiator precum si a raportului comisiei permanente. Daca comisia sesizata in fond, a propus respingerea propunerii sau proiectului, Camera se pronunta prin vot.
Dupa epuizarea dezbaterii generale, se trece la dezbaterea pe articole, iar daca au fost facute anterior amendamente, se incepe cu dezbaterea acestora.
Votul poate fi deschis, prin ridicarea mainii, apel nominal, ridicarea in picioare sau vot electronic. El mai poate fi si secret (prin buletin de vot, bile sau electronic).
Dupa votare, legea este trimisa spre aprobare celeilalte camere. Cand legea a fost discutata pentru prima data in Senat si acesta a respins-o, nu va mai fi trimisa Camerei Deputatilor. In situatia in care proiectul a fost discutat si adoptat prima oara in Camera Deputatilor, iar Senatul ulterior a respins-o, legea se va trimite din nou Camerei Deputatilor spre o noua dezbatere. Daca proiectul de lege este adoptat de camere in variante diferite, urmeaza procedura medierii realizata de o comisie compusa din cate 7 senatori si deputati desemnati de fiecare camera cu majoritate relativa. Aceasta comisie va prezenta fiecarei camere un raport referitor la solutia la care a ajuns; daca acesta este aprobat, legea se considera votata si urmeaza procedura promulgarii. In schimb, daca una din camere respinge raportul inainte de comisie, sau daca aceasta comisie nu ajunge la o solutie in termenul stabilit, textele in divergenta vor fi supuse dezbaterii in sedinta comuna a celor doua camere. Promulgarea este ultimul act al procedurii legislative prin care presedintele investeste legea cu formula executorie, dipune publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, partea II, in termen de 20 de zile de la primirea acesteia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Legea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!