Legatura dintre Consimtamant si Vointa Juridica

Extras din referat Cum descarc?

Consimtamantul reprezinta vointa interna de a incheia contractul exteriorizata sau manifestata. Altfel spus, consimtamantul reprezita exteriorizarea sau manifestarea hotararii de a incheia contractul.
Privita in realitatea ei psihologica, vointa este un fenomen complex care cuprinde in continutul ei stari intelective (senzatii, perceptii, gandire, memorie); stari afective (emotii si sentimente) si stari volitive (reglarea conduitei, propunerea de scopuri deliberari, luari de decizii) si sub aspectul ei juridic vointa este un fenomen complex, deoarece structura ei este formata din doua elemente: consimtamant si cauza (scop). 
Corelatia care exista asadar, intre vointa si consimtamant este de tipul intreg parte, vointa alcatuind intregul, iar consimtamantul o parte a acestuia. Ceea ce ii determina pe oameni sa incheie acte juridice este nevoia lor de a-si satisface cerintele de ordin material si spiritual ale vietii cotidiene.
Aceasta inseamna ca orice act de vointa urmareste realizarea unui anumit scop. Sub influenta nevoilor se formeaza motivele actiunilor omenesti, motivele constituind, asadar, elementul care-l indeamna pe om sa-si propuna anumite scopuri, iar scopul reprezinta ceea ce omul tinde sa realizeze. Tocmai aceasta trasatura a actiunii omenesti, de a urmari constient realizarea unui anumit scop, ne ingaduie sa denumim actiunea sa ca act de vointa. 
Cantarind motivele care o indeamna sa actioneze, persoana delibereaza pana cand intervine motivul determinant care antreneaza hotararea de a incheia actul juridic proiectat. 
In procesul psihologic de formare a consimtamantului distingem, prin urmare, mai multe etape, si anume: reflectarea nevoilor in constiinta, aparitia sub - impulsul lor - a motivelor care indeamna la actiune; deliberarea; interventia motivului determinant care este reprezentarea intelectuala a scopului principal, urmarit si, in fine hotararea de a incheia actul juridic necesar pentru implinirea scopului urmarit, adica pentru implinirea nevoilor care au constituit punctul de plecare al procesului psihologic de formare a vointei juridice. Din punct de vedere juridic intereseaza numai interventia motivului determinant si hotararea de a incheia actul juridic, care constituie cele doua elemente ale vointei juridice si anume: 
a) consimtamantul, care inseamna hotararea de a incheia actul juridic; 
b) cauza prin care se intelege scopul concret urmarit prin incheierea actului respectiv. Doctrina juridica civila consacra doua principii ce guverneaza vointa juridica si anume principiul libertatii actelor juridice civile, cunoscut si sub numele de principiu autonom de vointa si principiul vointei reale, numit si principiul vointei interne. 
De aici rezulta ca subiectele de drept civil sunt libere sa incheie orice acte juridice, dar respectand legea si bunele moravuri.


Fisiere in arhiva (2):

  • Legatura dintre Consimtamant si Vointa Juridica
    • consimtamantul.doc
    • Dreptul_civil.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!