Justitia Restaurativa

Cuprins referat Cum descarc?

Definirea termenului de ,,Justitie restaurativa" 3
Justitia traditionala (retributiva si reabilitativa) vs. Justitia restaurativa 4
Principiile justitiei restaurative 6
Justitia restaurativa din perspectiva documentelor internationale 7
Caracteristici ale justitiei restaurative in Statele Unite 8
5.1. Principii calauzitoare 8
5.2. Programe si organisme specifice de justitie restaurativa 9
5.2.1. Reparatia 9
5.2.3. Cercurile de verdict (Sentencing circles) 13
5.2.4. Conferinta familiala (Family group conferencing) 14
5.2.5. Panelurile de discutii privind impactul infractiunii asupra victimelor (Victim Impact Panels) 15
5.3. Evaluari ale avantajelor programelor de justitie restaurativa in Statele Unite 16
6. Procedee si programe de justitie restaurativa utilizate intr-o serie de tari europene 17
6.1. Germania 18
6.2.. Olanda 19
6.3. Spania (Catalonia) 19
6.4. Franta 20
6.5. Italia 21
7. Avantaje si dezavantaje ale justitiei restaurative 22
8. Concluzii 23
Bibliografie: 24


Extras din referat Cum descarc?

Definirea termenului de ,,Justitie restaurativa"
Termenul de justitie restaurativa a fost utilizat pentru prima data de catre psihologul american Albert Eglash in 1977, pentru a descrie orientarile din domeniul justitiei penale. Cu aceasta ocazie, Eglash a identificat trei paradigme diferite de justitie: 
-paradigma retributiva, 
-paradigma distributiva 
-paradigma restaurativa. 
Spre deosebire de paradigma retributiva care pune accentul pe sanctionarea infractorului si paradigma distributiva care se centreaza pe reabilitarea infractorului, justitia restaurativa are la baza ideea repararii prejudiciului produs victimei .
Desi initial Eglash a limitat justitia restaurativa identificand-o cu reparatia, in prezent acest concept a fost redefinit si dezvoltat, sfera conceptului extinzandu-se prin includerea unor noi forme. Justitia restaurativa este astazi unul dintre conceptele care se bucura de un interes deosebit din partea specialistilor, mai ales in conditiile in care tot mai multi dintre acestia au atras atentia asupra deficientelor sistemului penal clasic. Majoritatea autorilor interesati de problematica justitiei restaurative au legat evolutia ideilor justitiei restaurative de urmatoarele evenimente:
- -,,Nemultumirile manifestate fata de sistemul penal traditional de catre victime sau personalul de specialitate
- Esecul sanctiunilor cu caracter represiv si al sanctiunilor privative de libertate
- -Cresterea influentei miscarii de sprijinire a victimelor
- -Costul gestionarii judiciare a delincventei
- -Aglomerarea cu dosare a tribunalelor " 
Pe de alta parte, in ultimii 20 de ani, la nivelul practicilor judiciare din lume au fost identificate doua trenduri contradictorii : 
-cresterea numarului de procese penale, concomitent cu multiplicarea numarului persoanelor sanctionate si incarcerate
--folosirea unor practici alternative, ce presupun participarea victimei si infractorului in luarea deciziei - practicile restaurative.
Analiza realizata de catre Jeff Latimer si colaboratorii sai asupra modelului justitiei restaurative a evidentiat faptul ca, unele concepte din justitia restaurativa isi afla originea in practicile traditionale de solutionare a conflictelor specifice culturilor indigene, in timp ce altele preiau precepte religioase (iertarea si repararea) impartasite de catre unele grupuri religioase si confesionale care au si dezvoltat printre primele programe de justitie restaurativa .
Aceiasi autori apreciaza ca, spre deosebire de sistemul clasic de justitie in perspectiva caruia orice infractiune produce atingere statului, modelul justitiei restaurative propune o definitie diferita a comportamentului criminal: ,,o infractiune este, inainte de toate, un conflict intre persoane, care produce prejudicii victimei, colectivitatii si delincventului" .
In opinia autorilor studiului mai sus amintit, aceasta definitie are drept consecinte imediate : ,,situarea victimei pe o pozitie activa in procesul de reglare a conflictelor, in obtinerea reparatiei si in prevenirea recidivei comportamentelor criminale" . Pentru agresor, justitia restaurativa propune un rol nou, acela de ,,asumare a responsabilitatii faptei lui si reparare a pagubelor produse" . In acelasi timp, ,,justitia restaurativa permite colectivitatii sa se exprime in cadrul sistemului penal, si sa manifeste un sentiment de teama fata de criminalitate mult diminuat in intensitate" .
Alti autori apreciaza ca: "justitia restaurativa are la baza o idee simpla: modul eficient de a raspunde unui conflict prin repararea prejudiciului cauzat de actul reprobabil. Masurile de reparatie, materiale si simbolice, reprezinta punctul de plecare, dar reparatia in sens larg nu se limiteaza la despagubirea victimei" . De asemenea, modelul restaurativ reuseste "sa dea raspuns la un conflict imediat si favorizeaza dezvoltarea relatiilor bazate pe respect intre delincvent, persoanele care au suferit prejudiciul si membrii comunitatii .
La randul sau, Tony Marshall definea justitia restaurativa ca ,,procesul in cadrul caruia partile implicate intr-o infractiune stabilesc impreuna cum sa trateze consecintele infractiunii si implicatiile sale pentru viitor" .
In opinia autorului mai sus mentionat, justitia restaurativa are ca obiective principale:
- ,,sa raspunda nevoilor victimelor - materiale, financiare, emotionale si sociale (inclusiv nevoile celor apropiati victimei, care pot fi si ei afectati);
- -prevenirea recidivei prin reintegrarea infractorilor in comunitate;
- -sa le permita infractorilor sa-si asume in mod activ responsabilitatea pentru actele sale;
- -sa recreeze o comunitate care sa sprijine reabilitarea infractorilor si victimelor si care sa fie activa in prevenirea criminalitatii;
- -furnizarea unor mijloace de evitare a incarcarii sistemului penal si a costurilor si
- intarzierilor" .
Din perspectiva lui Howard Zehr si Harry Mika, ,,justitia restaurativa incearca sa vindece si sa indrepte raul produs" . Infractiunea este vazuta ca ,,un prejudiciu produs persoanelor si relatiilor personale,[...] prejudiciu care creeaza obligatii si responsabilitati . Infractorul are obligatia de a indrepta prejudiciul provocat victimelor (directe si indirecte), iar comunitatea are obligatia de a sprijini victimele infractiunii si infractorii in vederea reintegrarii sociale a acestora.
Procesul de justitie este orientat spre satisfacerea nevoilor victimei fara a neglija insa nevoile infractorilor care sunt sprijiniti pe parcursul intregului proces. Dialogul intre victima, infractor si membrii comunitatii este incurajat si face posibila asumarea responsabilitatilor ce decurg din savarsirea faptei si implicarea membrilor comunitatii in procesul de justitie.
Asa cum sublinia Vivien Stern , in cadrul procesului penal se minimalizeaza responsabilitatea infractorilor. Acestia sunt concentrati asupra propriei persoane, incearca sa-si demonstreze nevinovatia, sa convinga instanta sa aplice o sanctiune usoara, participantii ignorand total victima. Dimpotriva, justitia restaurativa acorda un loc important victimei si reuseste sa-l responsabilizeze pe infractor. 
Justitia traditionala (retributiva si reabilitativa) vs. Justitia restaurativa
Analiza comparativa a sistemului de justitie traditionala si a justitiei restaurative pune in evidenta o serie de particularitati specifice fiecarui sistem luat in consideratie :


Fisiere in arhiva (1):

  • Justitia Restaurativa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!