Justiția Penală în Cauzele cu Minori

Extras din referat Cum descarc?

1.Aspecte generale
Problema raspunderii penale a minorilor si in general problema prevenirii si combaterii delincventei juvenile a constituit si continua sa constituie una dintre problemele cele mai grele si mai dramatice care se pun pe planul politicii penale si al dreptului penal.
Masurile educative sunt sanctiuni penale cu character educativ, executarea lor fiind axata pe desfasurarea si completarea formarii scolare si profesionae a infractorilor minori, cu o durata nedeterminata ( cu exceptia mustrarii si a liberarii supravegheate) si revocabile, instanta putand reveni asupra lor daca pe durata masurii minorul are urtarin rele sau comite din nou o fapta prevazuta de legea penala. 
Sistemul sanctionar al infractorilor minori este, in raport cu cel comun, asa cum este reglementat pentru majori, un sistem special, intrucat este format nu doar din pedepse, ci si din masuri educative, care desi sunt tot sanctiuni de drept penal nu sunt pedepse. 
Conform art. 101 din Codul penal, masurile educative care se pot lua fata de minor sunt: mustrarea, libertatea supravegheata, internarea intr-un centru de reeducare si internarea intr-un institute medical-educativ.
Masurile educative sunt sanctiuni jurisdictionale, findca se aplica de catre instanta de judecata, spre deosebire de masurile de ocrotire administrative ce se iau fata de minorii care au savirsit fapte prevazute de legea penala, dar care nu raspund penal.
Ordinea in care sunt enumerate in textul legal aratat reprezinta o scara de masuri din ce in ce mai aspra in continut, corespunzatoare gradului de pericol social al faptei faptuitorului, cu precizarea ca masura educativa a internarii intr-un institute medical-educativ se aplica doar minorilor care din cauza starii lor fizice sau psihice au nevoie de tratament medical si de un regim special de educatie 
2. Masurile educative
2.1 Mustrarea
Mustrarea, ca masura educativa, este prevazuta in articolul 102 Cod penal si consta in dojenirea minorului de catre instanta de judecata care explica minorului pericolul social al faptei pe care a savarsit-o, sfatuindu-l sa se poarte bine si sa dovedeasca ca sa indreptat si atragandu-i atentia totodata ca daca va savarsi din nou o infractiune se va lua fata de el o masura educativa mai severa sau i se va aplica o pedeaspsa. 
Mustrarea consta nu numai intr-o simpla admonestare, dojenire, ci in punerea minorului de in situatia de a-si da seama ca a comis o fapta neangaduita, cu scopul de a intelege ca trebuie sa aiba pe viitor o conduita buna, findca, in caz contrar, va suporta o masura educativa mai severa sau I se va aplica o pedeapsa.
Masura educativa a mustrarii se aplica mai ales in cazul unor infractiuni cu grad de pericol social redus si infractorilor minori aflati la prima incalcare a legii penale, care au savarsit fapta ocazional, nefiind pervertiti din punct de vedere moral. Legea nu limiteaza insa sfera infractiunilor pentru care aceasta masura poate sa fie luata, nici prin indicarea unui maxim special al pedepsei prevazute de lege pentru infractiunea savarsita , nici prin stabilirea unor infractiuni pentru care s-ar putea sau nu lua aceasta masura, instanta fiind libera in a aprecia oportunitatea luarii masurii, functie de persoana minorului si pericolul social concret al infractiunii, nu de cel abstract.


Fisiere in arhiva (1):

  • Justitia Penala in Cauzele cu Minori.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Codul penal
Teodor Dascal, "Minoritatea in dreptul penal roman", Editura CH Beck, Bucuresti 2011, p
Ioan Chis, ,,Drep Executional Penal. Istoria Inchisorilor. Executarea pedepselor carcerale", editura Wolters Kluwer, Romania, 2009
Petrache Zidaru, ,,Drept Executional Penal", editura Edit Press Mihaela srl, Bucuresti, 1997
Florin Streteanu, ,,Modificari ale tratatului sanctionator al minorilor, in R.D.P. nr.2/1997"
Constantin Sima, ,,Drept executional penal", editura Hamagiu, 2010Constantin Sima, ,,Drept Executional Penal", editura Hamagiu, Bucuresti;
I.Oancea, ,,Drept executional Penal", editura All, Bucuresti, 1996
Decretul nr. 545din 30.12.1972 privind executarea masurii educative a internarii minorilor infractori intr-un centru de reeducare


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!