Izvoarele Scrise si Nescrise ale Dreptului Administrativ

Cuprins referat Cum descarc?

1.Notiune de drept admnistrativ si izvor 1
1.1.Definitia dreptului administrative 1
1.2.Definitia izvorului de drept adminstrativ 1
2.Izvoarele scrise. 3
2.1.Constitutia. 3
2.2.Legile 3
2.3.Decretele prezidentiale 4
2.4.Ordonantele de Guvern 4
2.5.Decretele in vigoare ale fostului Consiliu de Stat. 5
2.6.Hotararile de Guvern. 5
2.7.Actele administratiei ministeriale. 6
2.8.Ordinul Prefectului. 6
2.9.Dispoziile primarului. 6
3.Izvoarele nescrise. 7
3.1.Cutuma. 7
3.3.Jurisprudenta. 9
3.4.Principiile generale ale dreptului constitutional. 9
Bibliografie: 10


Extras din referat Cum descarc?

1.Notiune de drept admnistrativ si izvor
1.1.Definitia dreptului administrative
Dreptul admistrativ est acea ramura de drept care cuprinde ansamblul normelor juridice ce reglementeaza raporturile sociale referitoare la organizarea si activitatea administratiei publice pe baza si in executia legii.In dreptul adminstrativ ca si in celelalte ramuri ale dreptului,se regasesc ca elemente constitutive izvoarele ,normele specifice si raporturile juridice specifice 
1.2.Definitia izvorului de drept adminstrativ
Prin notiunea de "izvor" al dreptului administrative se intelege acea forma prin care se exteriorizeaza o norma de drept adminstrativ. 
Teoria generala a dreptului imparte izvoarele in doua categorii:
Izvoare materiale reprezinta conditiile sociale care determina adoptarea unor norme juridice.Pentru ca o regula de conduita sa devina obligatorie pentru cei carora li se adreseaza ,este nevoie ca acea regula sa capete o forma juridica,prin care vointa guvernantilor sa devina vointa de stat ,obligatorie pentru membrii societatii ,pentru a putea sa intervina in caz de nevoie forta de constangere a statului.
Izvoarele formale acestea reprezinta actele normative adoptate sau emise de autotitatile publice competente,acte ce contin norme juridice,reguli de conduita obligatorii,imperative.Intr-o formulare succinta ,izvoarele formale reprezinta formele juridice de exprimare a vointei guvernantilor. 
Trebuie facuta distinctie intre izvorul de drept obiectiv si izvorul de drept subiectiv.
Izvorul de drept obiectiv este intotdeauna actul normativ care contine norme juridice, precum si alte surse recunoscute ca atare.
Izvorul de drept subiectiv il constituie orice act sai fapt juridic ,adica generator de drepturi si obligatii juridice,de exemplu,o autorizatie de constructie ,o diploma de absolvire a unei forme de invatamant ,un contract de vanzare-cumparare,savarsirea unei contraventii etc
Doctrina juridica occidentala,in baza viziunilor metodologice eliberate de dogmatismul ideologic,a impartit izvoarele dreptului administrativ in:
o Izvoare scrise -Constitutia, legile,regulamentele,ordonantele tratatele.
o Izvoare nescrise-cutuma,jurisprudenta,doctrina.
Autoritatea publica elaboreaza prima categorie de izvoare, pe care le finalizeaza in norme scrise, de unde si denumirea lor de izvoare scrise, al caror prototip este legea. In cea de-a doua categorie elaborarea este mai nuantata, unele norme elaborate spontan, fiind concretizate in reguli cutumiare, in vreme ce alte norme sunt elaborate de instantele judecatoresti, formand regulile jurisprudentiale. In doctrina franceza izvoarele de drept reprezinta procedurile prin care se elaboreaza regulile de drept. In stabilirea regulilor de drept tehnica juridica consta in elaborarea si interpretarea acestor norme juridice.In cadrul tehnicii juridice distingem :tehnica legislativa si tehnica interpretarii.
Prin tehnica legislativa se stabilesc institutiile juridice, conditiile, modalitatile si ordinea elementelor lor componente, precum si reglementarea activitatilor din cadrul Statului. Sarcina legiuitorului consta in cunoasterea exacta a realitatilor sociale, a principiilor juridice pentru a realiza o adaptare justa intre fenomenele sociale, politice, economice etc. si forma juridica in care reglementeaza aceste manifestari ale vietii sociale. Dupa statuarea regulii de drept incepe sarcina interpretului nevoit sa rezolve problemele noi aparute in viata sociala si pe care legiuitorul nu le-a prevazut.Astfel apare tehnica interpretarii in care se cuprinde tehnica jurisprudentiala si cea doctrinara. Cu alte cuvinte normele juridice sunt cuprinse in acte juridice, care devin astfel izvoare formale ale dreptului. Spre deosebire de celelalte ramuri ale dreptului public care isi au izvorul in lege, dreptul administrativ isi are izvorul si in alte forme de exprimare a normelor juridice.
Izvoarele scrise in epoca contemporana au o determinare constitutionala, Constitutia fiind primul dintre acestea. In general se admite idea ordonarii si ierarhizarii izvoarelor de drept vorbindu-se despre sistemul normativitatii juridice, care nu trebuie confundat cu sistemul dreptului, ierarhizarea facandu-se dupa forta juridica. Forta juridica a unui izvor scris de drept este data de continutul si caracterul acestuia determinate de narura si pozitia autoritatii publice de la care emana.
Izvoarele scrise ale dreptului administrative se ordoneaza si ierarhizeaza astfel: Constitutia, legea organica, legea ordinara si ordonanta, hotararea Guvernului, hotarari ale administratiei ministeriale, ordinul prefectului, hotararea Consiliului Judetean, hotararea Consiliului local, dispozitia primarului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Izvoarele Scrise si Nescrise ale Dreptului Administrativ.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!