Izvoarele scrise ale dreptului uniunii europene

Extras din referat Cum descarc?

NOTIUNEA DE IZVOR AL DREPTULUI EUROPEAN
Notiunea de izvoare ale dreptului european este asociata in domeniul juridic al integrarii europene prin faptul ca materializeaza ideea de sursa sau origine a dreptului european, ideea de factori si conditii ale dreptului european .
Izvoarele dreptului european sunt definite ca "modalitati specifice prin care regulile de conduita considerate necesare in structurile europene devin norme de drept prin acordul de vointa al statelor membre .
Izvoarele dreptului european rezulta din sistematizarea realizata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, din practica institutiilor europene si a statelor membre si din tratate.
Fondul legislativ al Uniunii Europene este alcatuit din peste 300.000 de acte juridice.
CLASIFICAREA IZVOARELOR DREPTULUI EUROPEAN
Izvoarele dreptului european se clasifica in:
- Izvoare legislative primare;
- Izvoare legislative secundare;
- Izvoare legislative complementare (izvoarele nescrise)
IZVOARELE SCRISE ALE DREPTULUI EUROPEAN
I. Izvoarele legislative primare:
Izvoarele primare reprezinta dreptul suprem al Uniunii Europene. Curtea de Justitie a Uniunii Europene este investita cu competenta de a asigura respectarea prevalentei prin intermediul a doua actiuni distincte:
- Actiunea in anulare (art. 263 );
- Procedura intrebarilor preliminare (art. 267 ).
Legislatia primara inglobeaza tratatele privitoare la integrarea europeana. Tratatele stabilesc regulile formale care precizeaza partajarea competentelor intre Uniunea Europeana si statele membre ale acesteia, precum si puterea cu care sunt investite institutiile europene. Tratatele mai contin si reguli materiale privind domeniul de aplicare al politicilor europene si structurarea actiunilor institutiilor europene.
Legislatia primara este formata din:
- Tratatele fondatoare, de instituire (Tratatul de la Paris - 1951; Tratatele de la Roma - 1957; Tratatul de la Maastricht - 1992);
- Tratatele de modificare (Actul Unic al Europei - 1986; Tratatul de la Amsterdam - 1997; Tratatul de la Nisa - 2001; Tratatul de la Lisabona - 2007);
- Protocoalele anexate la tratatele fondatoare si tratatele de modificare;
- Tratatele aditionale. Aceste tratate aduc modificari la tratatele fondatoare (Tratatul de la Bruxelles - 1965; Tratatul de la Luxemburg - 1975; Actul privind alegerea reprezentantilor Parlamentului prin sufragiu universal direct - 1976);
- Tratatele de aderare a statelor membre - Danemarca, Irlanda, Norvegia, Regatul Unit - 1972; Grecia - 1979; Portugalia si Spania - 1985; Austria, Finlanda, Norvegia si Suedia - 1994; Cipru, Estonia, Malta, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Ceha, Slovenia, Ungaria - 2003; Bulgaria si Romania - 2005; Croatia 2013;
Aplicarea izvoarelor primare
Aplicarea legislatiei primare in spatiu se realizeaza in statele membre ale Uniunii Europene din momentul intrarii in vigoare a tratatului. Durata de aplicare a legislatiei primare este nelimitata .
Regimul juridic al izvoarelor primare
Ansamblul izvoarelor de drept primare reglementeaza relatiile dintre statele membre in procesul de integrare europeana si relatiile dintre acestea si statele terte ca urmare a efectelor produse de tratatele constitutive.
Aplicabilitatea actelor incheiate de catre statele membre intre ele tine de momentul cand au fost incheiate. 
Daca actele intre statele membre au fost incheiate anterior Tratatului de la Roma, atunci aplicarea lor inceteaza. Daca actele intre statele membre au fost incheiate ulterior Tratatului de la Roma, atunci aplicarea lor se supune obligatiei principiului loialitatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Izvoarele scrise ale dreptului uniunii europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!