Izvoarele Formale - Drept Roman

Extras din referat Cum descarc?

I. NOTIUNEA DE IZVOR FORMAL
In doctrina dreptului roman izvoarele dreptului prezinta trei acceptiuni, si anume: in sens material, in sens documentar si in sens formal.
Acceptiunea in sens material priveste conditiile materiale de existenta a societatii la un moment dat. Aceste conditii nu constituie numai izvoare ale dreptului ci al intregului ansamblu de structura si infrastructura al societatii, al vietii spirituale, institutiilor, conceptiilor politice, ideilor sociale, etc1.
Aceptiunea in sens documentar a izvoarelor de drept consta in totalitatea documentelor istorice existente la un moment dat, ca izvoare. In aceasta acceptiune nu este vorba de izvoare ce servesc exclusiv dreptului roman ci de izvoare istorice ce sunt preluate si de acest drept.
Izvoarele dreptului in sens formal desemneaza totalitatea formelor necesare pentru exprimarea normelor jurdice. Pentru ca o norma sociala sa devina norma de drept sunt necesare anumite procedee de adoptare, procedee care difera de la o societate la alta. Prin urmare totalitatea procedeelor utilizate in scopul transformarii normelor sociale, in norme juridice constituie izvoarele formale ale dreptului. Izvoarele in sens formal alcatuiesc forme de exprimare normativa a normelor de drept2.
Tinand cont de factorii economici, sociali si politici, izvoarele formale au aparut, au evoluat, si au disparut intr-o anumita ordine in functie de complexitatea relatiilor sociale aflate intr-o permanenta dinamica.
In lunga evolutie a dreptului roman, izvoarele sale au capatat diverse forme in raport cu fazele dezvoltarii societatii romane, a carei existenta de la intemeierea cetatii si pana la codificarea lui Justinian s-a extins pe douasprezece secole.
Evolutia dreptului roman este in stransa legatura cu evolutia societatii in intregul sau, astfel izvoarele formale ale dreptului in Roma Antica difera in functie de epoca istorica la care se face referire.
Tocmai de aceea fiecarei perioade a dreptului roman ii corespund anumite izvoare juridice formale, dupa cum vorbim de perioada veche, clasica sau postclasica.
II. PERIOADA VECHE
Perioada veche a dreptului roman se intinde din punct de vedere cronologic de la inceputul republicii romane (sec. VI i.Hr.) pana la sfarsitul secolului al II-lea i.Hr. Ea corespunde din punct de vedere politic cu faza Republicii din istoria Romei Antice.
Izvoarele acestui vechi drept roman sunt, prin excelenta, consuetudinare, dar alaturi de ele, in mod subsecvent, apare legea. Iata ca alaturi de normele traditionale si rigide, obisnuelnice, se afirma dreptul scris, prin legi mai bine adoptate conditiilor social-economice in plina transformare. Desi pastreaza un puternic caracter nationalist, fiind specific romane, acestia insasi desemnandu-le cu numele semnificativ ,,Jus civile'', sau mai exact ,,Jus papium civium romanorum''1.
Izvoarele formale din perioada veche a Romei Antice sunt: Obiceiul, Edictul praetorului si legea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Izvoarele Formale - Drept Roman.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!