Izvoarele Dreptului Muncii

Extras din referat Cum descarc?

Dreptul muncii reprezinta acea ramura autonoma a dreptului privat alcatuita din ansamblul normelor juridice care reglementeaza relatiile sociale individuale si colective de munca ce se stabilesc intre angajatori si salariati.
In acceptiunea juridica a notiunii, izvoarele de drept nu se refera la esenta dreptului, ci la formele specifice in care acesta isi gaseste expresia. Pentru a-si realiza rolul lor de organizare a vietii sociale, normele juridice sunt exprimate in anumite forme, proprii dreptului, care poarta denumirea generica de acte normative.
In functie de organul emitent, acestea sunt: legi, ordonante, ordonante de urgenta si hotarari ale Guvernului etc. Asemenea acte normative constituie, in acceptiunea juridica, izvoare de drept.
Izvoarele dreptului muncii pot fi definite ca acele acte normative care reglementeaza raporturile juridice de munca, inclusiv raporturile juridice rezultate din raportul de munca (cele privind pregatirea profesionala, securitatea si sanatatea in munca, patronatele si sindicatele, jurisdictia muncii).
De asemenea, izvoarele dreptului muncii se caracterizeaza si prin faptul ca normele care alcatuiesc, in marea lor majoritate, au un caracter imperativ, ceea ce constituie o garantie in plus in favoarea persoanelor incadrate in munca privitor la asigurarea de catre angajator a conditiilor optime desfasurarii activitatii, precum si pentru realizarea efectiva a drepturilor ce le revin.
Izvoarele dreptului muncii pot fi impartite, in raport de natura lor intrinseca si nu de continut sau de obiectul reglementarii, in doua categorii principale:
a)izvoare comune cu cele ale altor ramuri de drept 
b)izvoare specifice dreptului muncii 
In masura in care Romania a devenit parte la diferite reglementari internationale care privesc relatiile sociale de munca (conventii, pacte, acorduri), se considera ca si acestea fac parte din izvoarele dreptului muncii.
In sistemul de drept romanesc doctrina si practica judiciara nu constituie izvoare de drept. Obiceiul (cutuma) si morala nu sunt izvoare distincte de drept, dar se pot integra in textele normative in masura in care aceste texte fac trimitere expresa la ele. 
In dreptul muncii, obiceiul si cutuma nu constituie izvoare de drept.
Izvoarele comune cu ale altor ramuri de drept sunt: Constitutia, decretele-lege, legile, hotararile si ordonantele Guvernului, ordinele, instructiunile si alte acte normative emise de ministri si conducatorii celorlalte organe centrale.
Constitutia este un izvor important pentru dreptul muncii deoarece:
- unele drepturi fundamentale ale cetatenilor sunt legate de munca interesand astfel dreptul muncii (dreptul de asociere, dreptul la protectia muncii, dreptul la greva etc.);
- principiile fundamentale ale dreptului muncii au ca izvor primar texte constitutionale (neingradirea dreptului la munca si libertatea muncii, negocierea conditiilor de munca, dreptul la odihna etc.).
Codul muncii este cel mai cuprinzator izvor al dreptului muncii. Importanta lui pentru relatiile de munca a fost si este deosebita, a consacrat autonomia dreptului muncii ca ramura a sistemului unitar al dreptului: a asigurat si asigura un regim unitar sub aspectul principiilor si trasaturilor sale esentiale pentru cei care presteaza munca in calitate de salariati.
Codul muncii se aplica atat raporturilor de munca reglementate atat prin legi speciale cat si celor neintemeiate pe un contract individual de munca, in masura in care reglementarile speciale nu sunt complete si aplicarea lor nu este incompatibila cu specificul raporturilor de munca respective.
Hotarari si ordonante ale Guvernului:
- Ordonanta de urgenta nr. 65 din 29.06.2005 privind modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 (Codul muncii); Ordonanta de urgenta nr. 55/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii;
- Ordonanta nr. 39/1994 privind imbunatatirea coeficientilor de ierarhizare asalariilor de baza pentru personalul din sectorul bugetar (republicata in 1996 cu modificarile si completarile ulterioare) si Ordonanta nr. 29/1995 privind platadrepturilor cuvenite salariatilor din administratia publica, alte unitati bugetare dinregiile autonome cu specific deosebit, pentru concediul de odihna neefectuat cu modificarile si completarile ulterioare s.a.
- Hotararea nr. 281/1993 cu privire la salarizarea personalului din unitatile bugetare, cu modificarile si completarile ulterioare; Hotararea nr. 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in altalocalitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului; Hotararea nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, H.G. nr. 600/2007 privind protectia tinerilor la locul de munca s.a.
Ordinele, instructiunile si alte acte normative emise de ministri si conducatorii celorlalte organe centrale (Ordinul nr. 245/2003 privind aprobarea categoriilor de personal si a locurilor de munca pentru care durata zilnica a timpului de munca este mai mica de 8 ore, Ordinul nr. 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca, modificat si completat, etc.)
Alte legi care reprezinta izvoare ale dreptului muncii si alte legi care au ca obiect de reglementare relatii sociale de munca sunt, spre exemplu: Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, Legea nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a angajatilor, Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, Legea nr. 54/2003 a sindicatelor, Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati, Legea nr. 130/1996, republicata, privind contractul colectiv de munca, Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale etc.
Aceste acte normative au aplicabilitate, de regula numai in ramura in care isi desfasoara activitatea organul emitent. In anumite cazuri, aceste acte normative pot avea aplicabilitate generala asupra tuturor angajatilor sau numai pentru anumite categorii de personal, indiferent de ramura de activitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Izvoarele Dreptului Muncii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!