Izvoarele dreptului internațional

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Izvoarele interne ...4
1. Legea ...4
2. Jurisprudenta 4
Izvoarele internationale .. ...5 
Uzantele .6
Bibliografie 7


Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Izvorul dreptului comertului international este forma prin care continutul perceptiv al normei de drept devine regula de conduita, impunandu-se ca model de urmat in relatiile comerciale internationale. Inca din antichitate romanii au subliniat importanta luarii in considerare a cerintelor decugand din rerum natura in intelegerea surselor substantiale ale dreptului.
Factorii naturali impun modificare normelor comerciale, determina substanta normelor de drept commercial, intr-un cuvant putem afirma ca acestia ( factorii naturali ) impun modificare sau adaptarea normelor rerum natura.
Astfel, legiuitorul trebuie sa tina seama de ,,dat'' - ul realitatii comerciale- factorii obiectivi, pentru a a avea o influenta asupra schimburilor comerciale, facilitand anumite raporturi comerciale in defavoarea altora. Normele juridice care nu au avut o viziune holistica, prospectiva, netiind seama de cererea si oferta de pe piata, caracterul produselor, au fost sortite esecului.
Izvoarele dreptului comertului international in sens formal reprezinta procesul de construire a reglementarilor juridice privind relatiile comerciale internationale, modalitatile prin care cerintele realitatii comericale imbraca forma juridica a legii comerciale, a conventiei internationale sau a legii uniforme in domeniul schimburilor comerciale internationale.
A. Izvoare interne
In sistemele juridice ale statelor, izvoarele interne ale dreptului comertului intenational sunt legea si jurisprudenta.
1. Legea
Alaturi de legi, actele normative elaborate in baza lor reprezinta principalul izvor intern al dreptului comertului international. Legile comerciale se pot concretiza in coduri comerciale, coduri de comert exterior sau legi speciale, acestea constituind efectul actiunii legii civile in raporturile comerciale.
Dispozitiile Codului Comercial reprezinta dreptul comun in materia raporturilor comerciale, acesta reglementand relatii comerciale interne, precum si reguli aplicabile raporturilor comerciale cu element de internationalitate.
Codurile de comert exterior reglemeneteaza numai relatii comerciale internationale, cum ar fi spre exemplu Codul Comercial Uniform al Statelor Unite ale Americii, de sorginte franceza, adoptat in 1962, exceptand statul Lousiana.
Legile speciale reglementeaza relatii comerciale cu strainatatea din anumite domenii sau raporturi comerciale cu element de internationalitate, in tarile care n-au adoptat inca un Cod Comercial Uniform sau un Cod de Comert Exterior.
Legile civile se aplica in materia comertului international ori de cate ori nu exista o alta reglementare. Pentru dreptul comercial intern, inclusiv dreptul comertului international, legea civila este dreptul comun in materie. Astfel, putem afirma ca exista un anumit raport de complementaritate, dreptul civil fiind legea generala, iar dreptul comercial legea speciala care prevaleaza celei speciale.
2. Jurisprudenta
Prin jurisprudenta se intelege ansamblul solutiilor pronuntate de catre organul de jurisdictie in litigiile care sunt de competenta lor. Rolul jurisprudentei este recunoscut in sistemele de common-law, sub forma precedentului judiciar. In sistemele de traditie romanista, preponderentta legilor scrise nu exclude aportul jurisprudentei. In domeniul comertului international, jurisprudenta are o valoare jurudica deosebita. Tinand seama de cerintele specifice ale relatiilor comerciale internationale, jurisprudenta contribuie la interpretarea si adaptarea normelor juridice. 
Mai mult in unele cazuri, jurisprudenta contribuie si la formarea de reguli materiale. De exemplu, practica judiciara a considerat clauza de arbitraj compromisorie, care este cuprinsa intr-un contract de comert international ca fiind autonoma fata de contractul principal. Datorita independentei sale, clauza compromisorie poate fi supusa unei legi proprii, iar nulitatea contractului principal nu se rasfrange asupra valabilitatii clauzei de arbitraj.


Fisiere in arhiva (1):

  • Izvoarele dreptului international.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Lect. Univ. Dr. Ionescu Mircea Felix Melinesti- Dreptul Comertului International, Universitatea "Hyperion", Bucuresti, 2011.
2. S.D. Carpenaru, Tratat de drept comercial roman, editia a IV-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2014.
3. 3S. Angheni, M. Volonciu, C. Stoica, Drept comercial. Profesionistii comercianti, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2013.
4. Curs IFR Dreptul comertului international, Lect. Univ. Dr. Adelina Dutu.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!