Izvoarele dreptului funcției publice - naționale și în UE

Cuprins referat Cum descarc?

I. NOTIUNEA DE IZVOR DE DREPT
II. IZVOARELE DREPTULUI FUNCTIEI PUBLICE IN U.E
III. IZVOARELE NATIONALE ALE DREPTULUI FUNCTIEI PUBLICE


Extras din referat Cum descarc?

I. NOTIUNEA DE IZVOR DE DREPT
Analiza termenului ,,izvor de drept" i-a evidentiat doua sensuri: izvor de drept in sens material si izvor de drept in sens formal.
Este necesar a se face distinctie intre izvoarele materiale si izvoarele formale ale dreptului. Izvoarele materiale, denumite si reale, sunt reprezentate de realitatea exterioara, care determina actiunea legiuitorului. In consecinta, prin izvor de drept, in sens material, intelegem viata sociala, economica si culturala in complexitatea ei, progresul social care determina nasterea unor reguli de drept si institutii.
Izvoarele materiale reprezinta conditiile sociale care determina adoptarea unor norme juridice. Pentru ca o regula de conduita sa devina obligatorie pentru cei carora li se adreseaza este nevoie ca acea regula sa capete o forma juridica prin care vointa guvernantilor sa devina vointa de stat obligatorie pentru membrii societatii pentru a putea sa intervina in caz de nevoie forta de constangere a statului. Aici intervin izvoarele formale ale dreptului.
Izvorul formal al dreptului se interpreteaza ca forma de adoptare sau sanctionare a normelor juridice, modul de exprimare a normelor, adica sursa in care normele juridice sunt reflectate. Izvorul formal caracterizeaza mijloacele speciale pe care statul le aplica pentru ca vointa guvernantilor sa capete un vesmant juridic. De obicei, acest rol revine actelor normative.
Sensul juridic al notiunii de ,,izvor formal al dreptului" surprinde o multitudine de aspecte si modalitati prin care continutul normei de drept devine norma de conduita ssi se impune ca model de urmat in relatiile sociale. Deci, izvorul formal al dreptului il reprezinta regula de conduita prescrisa si exteriorizata, cuprinsa intr-o anumita haina juridica. Intr-o formulare succinta ,izvoarele formale reprezinta formele juridice de exprimare a vointei guvernantilor. 
Izvoarele de drept sunt clasificate dupa diferite criterii:
A) Dupa modul de transmitere deosebim izvoarele scrise de izvoarele nescrise. Doctrina juridica occidentala, in baza viziunilor metodologice eliberate de dogmatismul ideologic, a impartit izvoarele dreptului administrativ in:
- obiceiuri - izvoare scrise
- norme juridice - izvoare nescrise (cutuma, jurisprudenta, principiile generale si chiar doctrina)
B) Dupa caracterul oficial sau neoficial al izvorului de drept:
- legea - izvor oficial
- obiceiul, doctrina - izvoare neoficiale
C) Din punct de vedere ale modului de impunere:
- izvoare directe - actele normative
- izvoare indirecte - obiceiul sau normele elaborate de organizatiile nestatale care pentru a deveni obligatorii trebuie sa fie validate de o autoritate statala. Sunt considerate izvoare indirecte acele izvoare care, pentru a fi considerate juridice, trebuie sa fie validate. In calitate de izvor indirect pot servi, de exemplu, obiceiurile sau normele elaborate de organizatiile nestatale. Aceste norme devin juridice numai din momentul in care au fost confirmate in modul respectiv de autoritatea publica.
D) Dupa modul de creare a normei:
- izvoare creatoare: legea si cutuma, deoarece creaza legi noi
- izvoare interpretative: jurisprudenta si doctrina care interpreteaza legile existente.
E) Enumerativ, izvoarele formale ale dreptului sunt:
- obiceiul juridic - cutuma;
- practica juridica - jurisprudenta;
- precedentul juridic;
- doctrina;
- contractul normativ;
- actul normativ.
II. IZVOARELE DREPTULUI FUNCTIEI PUBLICE IN U.E
Dreptul functiei publice este ramura in curs de auonomizare a Dreptului administrativ care grupeaza normele juridice ce reglemeteaza relatiile sociale de functie publica. Adica, raporturile sociale care iau nastere la iinfiintarea, organizarea, functionarea, realizarea practica de catre functionarul public a atributiilor, competentelor, puterilor ce constituie functia publica, intotdeauna in cadrul unui serviciu public.


Fisiere in arhiva (1):

  • Izvoarele Dreptului Functiei Publice - Nationale si in UE.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!