Izvoarele Dreptului Administrativ

Cuprins referat

CUPRINS 1
I. Drept administrativ 2
II. Notiunea de izvor de drept 3
III. Clasificarea izvoarelor dreptului administrativ 5
III.1 Izvoarele scrise ale dreptului 7
III.1.1 Constitutia 7
III.1.2 Legile organice 8
III.1.3 Legile ordinare 8
III.1.4 Ordonanta 8
III.1.5 Hotararea Guvernului 8
III.2 Izvoarele nescrise ale dreptului 9
III.2.1 Obiceiul juridic (cutuma) 10
III.2.2 Practica judecatoreasca si precedentul judiciar 11
III.2.3 Doctrina (stiinta judiciara) 12
III.2.4 Contractul normativ 14
III.2.5 Actul normativ 15
III.3 Izvoarele materiale 18
BIBLIOGRAFIE 19


Extras din referat

I. Drept administrativ
Dreptul administrativ se plaseaza, ca ramura de drept, in cadrul dreptului public. Ca ramura a dreptului public, dreptul administrativ cuprinde ansamblul de norme juridice privind crearea, organizarea si functionarea autoritatilor administratiei publice. Institutiile juridice nu sunt toate de acelasi fel, ele se diferentiaza prin natura lor, prin scopul urmarit, prin mijloacele care li se pun la dispozitie. 
Dreptul administrativ reglementeaza activitatea unei puteri a statului, puterea executiva sau administrativa. Comparativ, administratia se prezinta ca puterea cea mai dinamica a statului, normele juridice aplicabile administratiei fiind supuse unui proces necontenit de adaptare.
Dreptul administrativ constituie cadrul legal de desfasurare a activitatii administratiei, normele sale conferind administratiei publice puteri, prerogative care nu exista la normele de drept ce reglementeaza relatiile dintre particulari. Aceasta caracteristica face din raporturile juridice administrative raporturi de subordonare, de inegalitate a partilor, fiindca dreptul administrativ actioneaza in regim de putere publicaa, normele sale avand caracter imperativ.
Dreptul administrativ, ca dreptul aplicabil administratiei, poate fi definit ca ramura a dreptului public formata din normele juridice ce reglementeaza relatiile sociale privind constituirea, organizarea si functionarea autoritatilor administratiei publice, in regim de putere publica, statutul functionarilor publici si responsabilitatea administratiei.
Trasaturi caracteristice ale dreptului administrativ:
a) dreptul administrativ este o ramura a dreptului public roman;
b) normele juridice ce constituie ramura dreptului administrativ reglementeaza modul de constituire, de organizare si functionare a autoritatilor administratiei publice, competenta acestora;
c) normele dreptului administrativ au caracter aproape exclusiv imperativ, constituind un regim derogator al actiunilor administratiei publice, un regim de putere publica, de supraordonare a subiectelor raporturilor juridice, deasupra aflandu-se intotdeauna autoritatile administratiei;
d) dreptul administrativ cuprinde si normele juridice care reglementeaza statutul juridic al functionarilor publici si pe acela privind responsabilitatea administratiei.
II. Notiunea de izvor de drept
Dreptul este sistemul normelor stabilite sau recunoscute de stat, in scopul reglementarii relatiilor sociale conform vointei de stat, a caror respectare obligatorie este garantata de forta coercitiva a statului.
Dreptul poate fi asemanat cu un arbore din a carui simpla tulpina se desprind numeroase ramuri care la randul lor, toate isi trag seva din tulpina si radacina de care nu se pot detasa.
Dreptul ca sistem al normelor juridice nu constituie un scop in sine, el este creat pentru a reglementa conduita oamenilor. Aceasta se realizeaza prin reglementari juridice ce obliga oamenii sa se comporte dupa anumite norme juridice; aceste norme le dau oamenilor drepturi si obligatii. Dreptul ca sistem al normelor creaza raporturi sau relatii juridice.
Dreptul ca expresie a vointei de stat reprezinta un obiectiv important al multor curente juridice si este privit ca un fenomen volitional sau nevolitional si il situeaza in sfera normativului si/sau al relatiilor sociale. Dreptul se prezinta ca o unitate intre continut si forma.
,,Dreptul - scria Hegel - trece in existenta faptica mai intai prin forma, prin faptul ca este pus ca lege..." Forma de exprimare a formelor juridice, modalitatea principala prin care dreptul devine cunoscut de cei al caror comportament il prescrie poarta denumirea de izvor de drept.
Dreptul cuprinde elemente de natura ideologica relationala si institutionala. Continutul, aparitia si dezvoltarea normelor ce sunt realizate prin drept, pot fi intelese numai prin cunoasterea mecanismului factorilor ideologici, politici. Prin drept sunt aduse la indeplinire cele mai importante masuri politice formulate ca fiind ale statului. Dreptul, constiinta juridica si politica este un fenomen social si psihologic complex de natura rationala, afectiva si volitiva. El reprezinta totalitatea ideilor si sentimentelor cu privire la drept, dreptate, legalitate. In cadrul constiintei juridice, cel mai important rol il are ideologia juridica. Aceasta este determinanta in furnizarea cunostintelor cu privire la fenomenele juridice de valoare si a atitudinii fata de ele. Corelatia dintre constiinta juridica si drept constituie o premiza de elaborare a dreptului. Continutul si forma dreptului este rezultatul mai multor factori si au loc in conditiile impletirii acestora. Prin drept sunt aduse la inplinire cele mai importante masuri ale statului. Politica se realizeaza numai prin elaborarea dreptului si a normelor juridice.
Dreptul este in egala masura tehnica si arta (a binelui si a echitatii - "jus est ars boni et aequi"), principiu de directie, de coeziune sociala ce da societatii caracterul de definit si coerenta, ansamblul regulilor asigurate si garantate de catre stat si care au ca scop organizarea si disciplinarea comportamentului uman in principalele relatii din societate, intr-un climat specific manifestarii coexistentei libertatilor, apararii drepturilor esentiale ale omului si statornicirii spiritului de dreptate are nevoie pentru a i se crea posibilitatea de a fi cunoscut si receptat, in esenta si continutul sau de modalitati speciale de exprimare, aceste forme de exprimare purtand denumirea de izvoare ale dreptului (sau surse ale dreptului).


Fisiere in arhiva (1):

  • Izvoarele Dreptului Administrativ.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!