Istoria gândirii juridice europene - prostituția

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere 3
II. Forme de manifestare 4
III. Prostitutia in trecut si prezent 5
IV. Contexte juridice 8
V. Scurta istorie a prostitutiei in Romania 8
VI. Posibila initiativa de legalizare a prostitutiei in Romania zilelor noastre 10
VII. Concluzii 11
VIII. Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere 
Prostitutia reprezinta o manifestare particulara a sexualitatii sub aspectul socializarii si comercializarii ei. Legal sau ilegal s-au practicat, se practica si probabil se vor practica relatii sexuale multiple interesate cu doritori dispusi sa plateasca. Practicantii sunt in mare majoritate femei, numite admirativ sau eufemistic ,,preotese ale erosului", ,,profesioniste ale sexului", ,,brechtiene ale sexului".
Miturile au construit prin Inanna, Ashtarte, Ishtar, Asherah, Athargatis, Lakshmi, Anahita, Mayahuel, Xochiquetzal, Aphrodita, Venus, s.a. modele ce simbolizau fertilitatea, fecunditatea, senzualitatea, dragostea. 
Prostitutia este definita de Codul Penal din Romania ca "Fapta persoanei care isi procura mijloacele de existenta sau principalele mijloace de existenta, practicand in acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane", in timp ce, la nivel european se prefera definirea ca "actiunea de satisfacere, obisnuit sau ocazional, contra cost, a dorintelor sexuale ale unei persoane".
In general, cu termenul de prostitutie se indica activitatea celor ce ofera prestatii sexuale in schimbul platii unei sume de bani. Activitatea, oferita de persoane de orice orientare sexuala, poate avea caracter autonom, profesional, de obisnuinta sau ocazional.
Folosirea termenului nu este univoca si in functie de tara, de perioada istorica sau de contextul socio-cultural poate include orice act sexual si orice tip de plata (chiar si nebaneasca) sau sa-i indice, din punct de vedere moral si in mod eronat, pe cei ce intretin acte sexuale in afara casatoriei, sau au un stil de viata similar celor ce ofera prestatii sexuale considerate imorale. Strict legata de prostitutie este exploatarea acesteia, sau proxenetismul, practicat de catre persoane ce se prezinta drept ,,protectori". Mai exista si alte figuri legate de fenomenul prostitutiei, fapt pentru care se poate configura, in locul exploatarii efective, infractiunea de favorizare.
Prostitutia in lume este reglementata juridic in mod amplu si foarte variat, de la pedeapsa capitala pana la legalizarea completa. 
II. Forme de manifestare 
Sunt cunoscute si practicate, din vremuri stravechi pana in zilele noastre, variante forme de manifestare a prostitutiei: sacra, ospitaliera, politica, economica, feminina, masculina si juvenila, hetero si homosexuala, institutionala si neinstitutionala. 
- Prostitutia sacra, rituala, practicata in procesiuni religioase, este un mod de venerare a divinitatilor. Ex: in templele grecesti, hierodulele intretineau cultul zeilor Aphrodita, Adonis, Eros, Dionyssos, Priap. In templele romane se desfasurau procesiuni erotice pentru intretinerea cultului zeilor Venus Cupidon Bachus. Si in vremurile noastre exista practici de imitare hierogamica, practici de magie rosie, in temeiuri yoga-tantra si tao. Secte si organizatii crestine cum sunt mormonii sau ,,Familia" promoveaza desfraul avand ca slogan ,,sexul revolutionar" motivat de credinta iubirii sexuale a aproapelui. 
- Prostitutia ospitaliera este un mod de exprimare a respectului pentru oaspeti prin oferirea, spre desfatare, a sotiilor si fiicelor.In Vechiul Testament se relateaza faptul ca Lot, nepotul patriarhului Abraham, isi oferea spre desfatare oaspetilor, sotia si fiicele. 
- Prostitutia politica are ca scop ascensiunea in pozitii politice ravnite, invingerea sau eliminarea adversarilor. Seductia feminina a fost folosita in scopuri politice in toate timpurile. Lucrezia Borgia, Caterina de Medici, etc, s-au folosit de puterea seductiei pentru a-si atinge scopurile politice. Favoritele regilor Frantei, Germaniei, Angliei, se amestecau in politica si influentau unele decizii politice. Favoritii imparateselor, reginelor, tarinelor, au slujit scopurile politice ale suveranelor si au fost rasplatiti cu generozitate. 
- Prostitutia economica a fost si este profitabila pentru avantaje materiale: castigarea existentei, lux, etc. In toate timpurile, o solutie in lupta cu saracia a fost prostitutia de supravietuire. 
- Folosirea copiilor in practica de comercializare a sexului a capatat forma prostitutiei juvenile, o forma degradanta de exploatare a copiilor. 
- Prostitutia neinstitutionala, neorganizata, in general clandestina a existat dintotdeauna si exista pretutindeni. Practicantele (ele predomina), au fost si sunt dispretuite, persecutate, condamnate. In Grecia erai numite ,,pallakes" iar in Roma erau alicariae, stabulariae, blitae, vagae. 
- Prostitutia institutionala este aceea care se practica organizat, in stabilimente de diferite tipuri, in case de toleranta sau bordeluri. 
III. Prostitutia in trecut si prezent
Antichitatea greaca
Cultura si civilizatia Greciei antice reprezinta temelia si leaganul culturilor si civilizatiilor europene. In mitologia greaca s-au creat, prin ninfe si satiri, simboluri ale dorintei sexuale neinfranate. Dikteriadele (gr. diktyo=a pescui cu navodul), erau prostituate publice, profesioniste ale amorului interesat, ce-si ofereau serviciile in bordeluri, legalizate la initiativa lui Solon, (640-558 iH) in anul 554 iH., aceasta fiind o masura de moralitate publica, destinata sa apere onoarea femeilor serioase.


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Gandirii Juridice Europene - Prostitutia.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!