Istoria dreptului romanesc

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere
2. Evolutia constitutionala a Romaniei 
2.1 Epoca medievala XIV-XVII
2.2 Epoca fanariota 1711-1821
2.3 Epoca regulamentara 1831- 1858
2.4 Domnia lui Cuza 1858-1866
2.5 Monarhia constitutionala parlamentara 1866-1938
2.6 Epoca dictaturilor de dreapta 1938-1944
2.7 Epoca comunista 1944-1989
2.8 Epoca post comunista 1990-astazi
3. Concluzii
4. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Pentru a intelege evolutia constitutionala a Romaniei este imperios necesar sa intelegem acest termen. Deci, ce inseamna constitutie? 
Potrivit Dictionarului explicativ al limbi romane, constitutie inseamna ,,Legea fundamentala a unui stat, investita cu o forta juridica superioara celorlalte legi, care cuprinde principiile esentiale ale organizarii lui, stabileste drepturile si datoriile principale ale cetatenilor, sistemul electoral, organizarea organelor supreme si locale etc., reflectand astfel stadiul de dezvoltare sociala, economica si politica la un moment dat a statului respectiv." 
Constitutie provine de la cuvantul constitutio din limba latina si il gasim sub o denumire asemanatoare si in celelalte limbi vorbite.
Dincolo de explicatia pur etimologica a termenului, i-au fost atribuite o serie de definitii. Clasificarea traditionala considera ca termenul poate fi abordat din punct de vedere juridic sau din punct de vedere politic. Din punct de vedere juridic, se considera ca un stat cu orice forma de guvernare, care are un drept constitutional, are si o constitutie, adica o serie de reguli scrise sau nescrise care arata modalitatea de organizare si functionare a statului.
Din punct de vedere politic, "constitutia este un contract social intre natiune si putere, prin care se determina atat drepturile pe care natiunea si le rezerva, cat si prerogativele cu care natiunea mandateaza in mod limitat puterea sa le exercite in numele ei, precum si modalitatea de a le exercita." 
Revenind la dreptul constitutional, amintim ca, in unele studii de specialitate se face precizarea clara, ca "dreptul constitutional nu trebuie confundat, insa, cu constitutia", deoarece aceasta "reprezinta doar unul din izvoarele dreptului constitutional". 
Constitutia poate sa fie un act al unei natiuni sau o constitutie impusa de un monah, ca o favoare acordata poporului. Un exemplu in acest sens poate fi Carta constitutionala a lui Ludovic al XVIII-lea.
In tara noastra, constitutia cunoaste influente datorate situatiei politice specifice vremii momentului aparitiei si se dezvolta continuu, de la prima Conventiune pentru organizarea definitiva a Principatelor Dunarene ale Moldaviei si Valahiei din 7/19 august 1858 pana la Constitutia Romaniei aprobata prin referendul la 18-19 octombrie 2003.
2. Evolutia constitutionala a Romaniei 
Asa cum am amintit mai sus, dezvoltarea constitutiei este un proces de lunga durata si are o stransa legatura cu constituirea statului roman si contextul geopolitic regional in care se aflau Principatele Romane si ulterior Romania, ca stat. Deci, nu putem vorbi de constitutie fara a adauga pe scurt cateva referiri istorice legate de contextul international si national al epocii respective.
2.1 Epoca medievala sec. XIV-XVII
Fara a intra in detalii de ordin istoric, de formare a voievodatelor si a Tarilor Romane, putem aminti ca in aceasta perioada nu exista o constitutie a Principatelor Romane. Discutam despre Legea Dumnezeiasca si Legea tarii sau Legea Vlahilor. Totusi, Nicolae Balcescu in opera sa, spune ca, vechiul drept cutumiar roman ,,a tinut multa vreme locul si de constitutie politica si de condica civila si criminala". 
2.2 Epoca fanariota 1711-1821
Modificarea conditiilor de vecinatate a Tarilor Romanesti, mai exact expansiunea celor trei imperii: rus, habsburgic si otoman pana la granitele Principatelor Romane, a creat o presiune asupra acestor tarisoare in incercarea de pastrare a autonomiei. Implicarea imperiului otoman in conducerea Principatelor Romane, in special al Tarii Romanesti (1711) si a Moldovei (1716) prin impunerea unui domnitor pe perioade scurte de timp, 3 ani, respectiv 1an, a avut consecinte dezastruoase pentru dezvoltarea socio- economica si politica a tarilor romane deoarece conducatorii lor erau preocupati sa isi plateasca datoriile si sa se mentina la tron. Incercand sa redreseze situatia, turcii au marit timpului de domnie la sapte ani (1792) si au impus la tron domnitori proveniti din familii privilegiate (1819). 
In aceasta perioada de relaxare a dominatiei otomane, pe fondul unei politice de echilibru intre Turcia si Rusia, Moldova si Tara Romaneasca reusesc sa isi dobandeasca treptat unele drepturi politice si economice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria dreptului romanesc.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. *** Constitutia Romaniei republicata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 767 din 31 octombrie 2003;
2. *** Dictionarul explicativ al limbii romane, editia a II-a, editura Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1998; 
3. Cernea, Emil; Molcut, Emil, Istoria statului si dreptului romanesc, editura Universul Juridic, Bucuresti, 2006;
4. Focseneanu, Eleodor, Istoria constitutionala a Romaniei 1859-1991, editura Humanitas, Bucuresti, 1998;
5. Selejan-Gutan, Bianca, Drept constitutional si institutii politice, vol.I, editura Hamangiu, Bucuresti, 2015;
6. https://ro.wikipedia.org/wiki/Constitu%C8%9Bia_C%C4%83rvunarilor
7. http://www.dsclex.ro/legislatie/2003/octombrie2003/mo2003_767.htm


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!