Istoria Cadastrului

Extras din referat Cum descarc?

Notiunea de cadastru. Conform dictionarului explicativ al limbii romane, notiunea ,,cadastru" este privita in doua sensuri: 
a) ca totalitate a lucrarilor tehnice de determinare exacta a unor proprietati funciare, cu toate caracteristicile lor, serviciile care efectueaza aceste lucrari; 
b) ca stiinta aplicata, obiectul de studiu al careia sunt lucrarile de cadastru. 
Pe continentul european, importanta initiala a notiunii de ,,cadastru" nu este pe deplin determinata. Astfel, S.R. Simpson considera ca aparitia cuvintului ,,cadastru" provine de la cuvintul latin ,,capitastrum" care este de fapt continutul restrins al sintagmei ,,capitum registrum", adica registrul ,,capita", literalmente ,,capetelor", astfel ca, concomitent cu cresterea importantei, acesta a inceput sa semnifice ,,sectoarele de teren supuse impozitarii". Dictionarele contemporane insa, mentioneaza ca cuvintul ,,cadastru" isi are originea in limba veche greaca, si anume, de la ,,katastikhon", ceea ce ar insemna ,,borderou, tabel, inventar, registru", care, tradus cuvint cu cuvint, ar avea semnificatia de ,,rind dupa rind" sau un fel de ,,registru al impozitelor". 
In lucrarile sale dedicate cadastrului, cercetatorul Henssen I. L. G. mentioneaza ca in Europa continentala cuvintul ,,cadastru" semnifica ,,clasificarea si evaluarea sistematica a terenului sub controlul organelor administratiei publice centrale cu ajutorul planurilor terenurilor, executate in baza schemelor topografice si incluse in corespundere cu sectorul de teren in registru" . Conform unui alt cercetator, G. Larssen , care in mare parte s-a bazat pe analiza cadastrului suedez, ,,cadastru" inseamna descrierea sistemica a sectoarelor de teren in limitele unui teritoriu. Descrierea se efectueaza cu ajutorul hartilor care evidentiaza amplasarea si granitele fiecarui sector, la fel a inscrisurilor. In ceea ce priveste inscrisurile, acestea preponderent se refera la informatia despre numarul de identificare si suprafata sectorului. Sectorul de obicei se diferentiaza in functie de tipul de folosinta. Informatia trebuie sa includa data inregistrarii cu trimiterea la dosarul individual. Concomitent cu aceasta, cadastrul clasic trebuie sa contina informatia despre proprietari, tipul de folosinta, valoarea bunului si impozitul funciar. Inscrierile cadastrale pot include si alte informatii suplimentare. In ultimul timp, se formeaza baze de date privind constructiile, cladirile etc., in special, in cazul cadastrelor automatizate. Astfel, prin esenta si continutul sau, orice cadastru contemporan, chiar si in forma cea mai simpla si fara informatii suplimentare este un cadastru multifunctional. 
In ceea ce priveste legislatia Republicii Moldova, art. 2 al Legii cadastrului bunurilor imobile , determina cadastrul drept un sistem informational de stat ce contine inscrieri despre terenuri, despre obiectele aferente lor si despre drepturile asupra lor, constituit din cadastrul bunurilor imobile si cadastre specializate. Legea privind cadastrul si publicitatea imobiliara a Romaniei , defineste cadastrul general drept un sistem unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica prin care se realizeaza identificarea, inregistrarea, reprezentarea pe harti si planuri cadastrale a tuturor terenurilor, precum si a celorlalte bunuri imobile de pe intreg teritoriul tarii, indiferent de destinatia lor si de proprietar. Din definitiile expuse mai sus, observam ca obiectul cadastrului il constituie in mod primordial proprietatile funciare, cu exceptia continutului definitiei prevazute in Legea cadastrului bunurilor imobile a RM, care pe linga bunurile imobile, ingloaba si obiectele cadastrelor specializate. 
Astfel, obiectul cadastrului conform legislatiei RM depaseste limitele cadastrului clasic, care in cea mai mare parte se bazeaza pe proprietati funciare, si include si asa obiecte cum ar fi: cladirile si constructiile legate solid de pamint, apartamentele si alte incaperi izolate, portiunile de subsol, obiectele acvatice separate, precum si plantatiile prinse de radacini (plantatiile perene), infiintate in conformitate cu normele stabilite de legislatie, asemeni si cablurile telefonice, electrice si de televiziune, spatiile verzi, animalele, intreprinderile, armele etc.
In opinia noastra notiunea de cadastru trebuie sa se limiteze la bunurile imobile si resursele naturale pentru a nu devia radical de la notiunea clasica a cadastrului, iar celelalte bunuri, cuprinse in cadastrele specializate, pot face doar obiectul unor registre speciale. Mai mult ca atit, nu putem fi de acord cu notiunea de ,,cadastru general", utilizata in art. 3 din Legea cadastrului bunurilor imobile, care stabileste ca ,,cadastrul bunurilor imobile este cadastrul general al tarii, in care se identifica, se descriu, se estimeaza si se reprezinta pe planuri cadastrale toate bunurile imobile din tara si se inregistreaza drepturile titularilor asupra lor". Din definitia in cauza putem deduce ca cadastrul bunurilor imobile este ridicat la rangul de cadastru general, iar tinind cont de definitia cadastrului, expusa in aceeasi lege, insesi cadastrul bunurilor imobile pare a fi parte componenta a cadastrului, daca, in mod ipotetic, ar fi sa admitem ca face parte din cadastrele specializate. Consideram ca, indiferent de faptul daca cadastrul bunurilor imobile face parte din cadastrele specializate sau are un statut totalmente separat, acesta nu poate pretinde la denumirea de cadastru general, deoarece in afara de cadastrul bunurilor imobile, conform legislatiei RM, exista si multe alte cadastre specializate. Din punctul de vedere al logicii formale, se sugereaza ideea ca un oarecare cadastru general ar trebui sa fie format din totalitatea cadastrelor prevazute de legislatia in vigoare a RM.
Tinind cont de cele expuse mai sus, consideram ca notiunea de cadastru este aplicabila si poate fi utilizata doar in raport cu bunurile imobile si alte resurse naturale, iar notiunea de cadastru general poate fi aplicata in sensul de totalitate a cadastrelor de specialitate, in aceasta categorie fiind inclus si cadastrul bunurilor imobile. In acest sens, avem in vedere si faptul ca, in forma sa initiala, aparitia cadastrului este strins legata de proprietatea funciara, acesta fiind un instrument economico-juridic ce asigura inventarierea terenurilor in scopul impozitarii. Astfel, in perioada anilor 3200-2800 i.e.n., in Egipt, la fiecare doi ani se realiza o inventariere funciara care permitea atit restabilirea fondurilor distruse de revarsarile Nilului, cit si stabilirea unei baze pentru impozitul care trebuia platit in natura .
In opinia lui Gerhard Larsson, inscrisurile privind terenurile au fost determinate, pe de o parte, de necesitatea evidentei fiscale a terenurilor, mai cu seama pentru sectorul public (obstesc), care serveau drept temei pentru o impozitare corecta, iar, pe de alta parte, ca inscrisuri de drept, mai cu seama, pentru sectorul privat, in vederea inregistrarii dreptului de proprietate si altor drepturi asupra terenurilor . 
De asemenea, vechi inscrisuri cadastrale au fost descoperite pe tablite de lut si in Caldeea si Mesopotamia de acum 4000 de ani. In sec. III a. Chr, in Grecia veche exista o tablita descoperita la Pylos din vechiul stat-cetate Micene, ce cuprindea date privitor la proprietarii funciari si parcelele pe care le posedau. Ulterior, in sec. I a. Chr. in Roma antica, in baza masurarilor topografice, au fost elaborate ,,carti de impunere". Aceste carti se bazau pe masurarile terenurilor efectuate de agrimensori, predecesorii topografilor profesionisti. In timpul domniei imparatului Dominitian (284-305), au fost initiate lucrari de identificare a terenurilor pentru intregul Imperiu Roman. 
In viziunea savantului roman N. Bors , in acceptiunea actuala, cel mai vechi cadastru a fost introdus in Europa evului mediu de Carol IV in Principatul Milano, care dobindise independenta dupa pacea de la Konstantz (1183). Marele economist Adam Smith, citat de Miclea, a apreciat acest fapt ca fiind ,,lucrarea cea mai exacta si cu cea mai mare atentie in acest domeniu care a fost vreodata facuta". Gratie inventarii plansetei topografice in perioada Renasterii, cadastrul milanez se evidentiaza prin progresarea masurarilor topografice asupra terenurilor. Modelul milanez al cadastrului a fost preluat in majoritatea tarilor europene: statele germanice, statele din orientul apropiat, precum si din tot Imperiul habsburgic. O influenta deosebita asupra sistemului de inregistrare fiscal, a avut-o hotarirea lui Napoleon I despre crearea in Franta a cadastrului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Cadastrului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!