Islamul și influența sa asupra Europei de astăzi

Extras din referat Cum descarc?

Cuvantul islam desemneaza religia monoteista intemeiata de profetul Mahomed si care are la baza Coranul. Termenul de islam defineste, de asemenea, spatiul, totalitatea tarilor si popoarelor islamice, iar adeptii sai se numesc musulmani sau mahomedani. Radacina cuvantului islam este aslama, a se supune, a fi patruns de pacea lui Dumnezeu. Cuvantul musulman inseamna supus intru totul lui Allah. Islamul fiind o religie revelata, musulmanii considera ca adevarata religie este islamul, mesajul ultim al lui Dumnezeu fiind revelat profetului Mahomed. 
"Islam" este un cuvant arab, care - printre altele - inseamna: pace, salut, ascultare, loialitate, credinta, supunere la voia Creatorului Universului. 
Dominique Sourdel defineste Islamul ca fiind o ,, atitudine religioasa de supunere lui Dumnezeu, caracterizeaza revelatia monoteista propovaduita de Mahomed in Arabia sec. al VII lea si raspandita, de- a lungul timpului, pe o buna pasrta a pamantului populat. Islamul functioneaza ca un ansamblu, fiind concomitent religie, organizare politica, sociala si culturala, civilizatie si mod de viata. Ca religie, intereseaza in primul rand izvoarele ismalului. 
Acestea sunt in numar de patru: 
- doua izvoare religioase, Koran-ul (in limba araba, recitare), povestea vietii lui Mahomed, si Sunna Profetului, care se refera la comportarea lui Mahomed, si 
- doua izvoare de origine profana, ijma, consensul doctorilor legii, si qiyas, rationamentul prin analogie. 
Koran-ul, Cartea sfanta, devenita testament pentru toti credinciosii musulmani, dupa moartea lui Mahomed, reprezinta cuvantul lui Dumnezeu, devenit carte. Musulmanii considera Koran-ul ca fiind increat si etern, doar literele au fost create, pentru a permite transmiterea sa. Koran-ul este sacru, motiv pentru care musulmanul evita sa il lase in mana unui nemusulman sa vanda cartea sfanta si solicita o maxima puritate celui care atinge textul. Continand circa cinci sute de versete, grupate in 114 capitole, numite sure, Koran-ul reprezinta, pentru musulmani, legea si dreptul.
Sunna, traditia, adica ansamblul cuvintelor, gesturilor, comportamentelor lui Mahomed, al modului sau de a se comporta si de a trata pe aproapele sau, precizeaza o serie de obligatii pe care le are musulmanul in viata de zi cu zi in societate sau in familie.
Ijma, probabil cea mai importanta sursa pentru crearea dreptului
musulman, a dezvoltat dogma infailibilitatii comunitatii musulmane, atunci cand exista unanimitate, consens sau cel putin sprijin mutual.
Mesajul Islamului este reprezentat de dogme si de legea islamica.
Dogmele, adica punctele fundamentale ale credintei, ii spun musulmanului ce trebuie sa creada, iar legea islamica ii arata acestuia ce trebuie sa faca si ce trebuie sa nu faca pentru a fi un bun musulman. Dogmele sunt putine. Musulmanul trebuie sa creada in unicitatea lui Dumnezeu, sa creada in ingeri, in profeti, in cartile revelate, precum si in Judecata de Apoi. 
Islamul, este numele dat religiei aparute in urma revelatiilor si invataturilor lui Mahomed si este considerata una din marile religii ale lumii, beneficiind de peste un miliard de adepti. 
Islamul, mesajul lui Dumnezeu revelat profetului Mahomed prin mijlocirea arhanghelului Gavril, s-a nascut la Mecca in Arabia, la inceputul sec.VII d Hr., fiind ultima dintre religiile monoteiste.
Unul din obiectivele insemnate ale invataturii lui Mahomed a fost unirea triburilor arabe, pentru a carei realizare, Mahomed si urmasii sai au indemnat la solidaritate intre musulmani si a urmarit sa atenueze contradictiile sociale din societatea araba si neintelegerile dintre triburi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Islamul si Influenta Sa Asupra Europei de Astazi.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!