Iresponsabilitatea în Dreptul Penal

Extras din referat Cum descarc?

Iresponsabilitatea reprezinta una dintre cauzele ce inlatura caracterul penal al faptei, mai precis vinovatia si este reglementata legal in Art. 48 Cod Penal : ,,Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, daca faptuitorul, in momentul savarsirii faptei, fie din cauza alienatiei mintale, fie din alte cauze, nu putea sa-si dea seama de actiunile sau inactiunile sale, ori nu putea fi stapan pe ele" 
Prin alienatie mintala se intelege orice stare de alienare a facultatilor mintale provenind ditr-o cauza patologica, o anormalitate fiziologica, o leziune organica sau orice alta cauza morbida .
Facultatile mintale reprezinta ansamblul facultatilor - de a percepe, de a retine si memoriza, de a asocia reprezentarile si de a rationa, de a intelege si a evalua si de a hotari - deci toate acele facultati care dau omului o constiinta, o forta launtrica de autodeterminare . 
Iresponsabilitatea semnifica starea de incapacitate psihofizica a unei persoane care nu isi poate da seama de caracterul, sensul si valoarea sociala, morala sau juridica a faptelor pe care le savarseste si a urmarilor acestora. Iresponsabilitatea priveste incapacitatea psihica a persoanei atat sub raport intelectiv , atunci cand aceasta nu isi poate da seama de semnificatia sociala a actiunilor sau inactiunilor sale cat si sub raport volitiv, cand nu isi poate determina si dirija in mod normal vointa. Fara existenta factorului intelectiv si a celui volitiv nu poate exista vinovatie in savarsirea unei fapte si de aceea starea de iresponsabilitate este o cauza care inlatura vinovatia, caracterul penal al faptei deci si raspunderea penala a faptuitorului. 
Cauzele care determina starea de iresponsabilitate pot fi reprezentate de : subdezvoltarea psihica datorata unor anomalii- debilitate mintala, infantilism, bolile neuropsihice- nevroze, psihoze, tulburarile psihice cauzate de intoxicatii cu alcool, stupefiante, fenomenele fiziologice- lesin, somn hipnotic. Starea de incapacitate psihica poate fi permanenta sau trecatoare, congenitala sau survenita . Nu constituie cauza de iresponsabilitate starile emotive sau pasionale indiferent de natura si intensitatea acestora. S-a decis in practica judiciara ca starea de tulburare provocata de comportarea victimei oricat de scandaloasa ar fi fost aceasta, nu poate conduce la aplicarea dispozitiilor privitoare la iresponsabilitate in cazul inculpatului. In alte legislatii aceste stari pot inlatura prin ele insele capacitatea de vinovatie, cel putin in situatia in care autorul nu putea sa evite in niciun fel sa ajunga intr-o asemenea stare.
Pentru ca iresponsabilitatea sa inlature caracterul penal al faptei aceasta trebuie sa fie totala, daca lipsa capacitatii este partiala, vorbim despre responsabilitate atenuata sau responsabilitate limitata , nu inlatura vinovatia si caracterul penal al faptei dar poate constitui o circumstanta atenuanta.
Existenta starii de iresponsabilitate si a cauzelor ei trebuie constatata de catre medici de specialitate, acestia nu sunt chemati sa se pronunte asupra problemei, daca persoana examinata este sau nu raspunzatoare penal, ci trebuie sa cerceteze si sa constate daca biopsihic, persoana examinata, la data cand a savarsit fapta si in conditiile in care a avut loc savarsirea, era sau nu apta, pe de-o parte sa isi dea seama de sensul si valoarea actiunii sau inactiunii sale, pe de-o alta parte sa-si determine si sa isi dirijeze vointa in mod constient, in manifestari de acest fel. Daca starea de iresponsabilitate nu a existat in momentul comiterii infractiunii, dar a intervenit ulterior, ea nu va afecta vinovatia, fapta ramanand susceptibila sa atraga raspunderea penala. 
Pentru ca iresponsabilitatea sa existe si astfel sa fie inlaturat caractrul penal al faptei trebuie indepilnite o serie de conditii:


Fisiere in arhiva (1):

  • Iresponsabilitatea in Dreptul Penal.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!