Investigarea Criminalistica a Infractiunii de Viol

Extras din referat Cum descarc?

I. CERCETAREA CRIMINALISTICA A VIOLURILOR
Infractiunea de viol, prevazuta in cuprinsul art. 217 din Codul Penal, este reglementata intr-o forma cadru si o forma agravata, dupa cum urmeaza:
a) forma cadru - actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa, se pedepseste cu inchisoare stricta de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.
b) forma agravata - cuprinde mai multe modalitati calificate dupa modul de operare, calitatea subiectului activ, a subiectului pasiv si urmarile desfasurarii activitatii ilicite: 
- fapta a fost savarsita de doua sau mai multe persoane impreuna;
- victima se afla in ingrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul faptuitorului;
- victima este un membru de familie; 
- victima era un minor care nu implinise varsta de 15 ani;
- s-a cauzat victimei o vatamare grava a integritatii corporale sau a sanatatii.
- fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei.
Se apreciaza ca incriminarea infractiunilor contra libertatii sexuale se constituie intr-un instrument juridic menit sa transpuna in practica principiul constitutional ce garanteaza dreptul la viata intima, familiala si privata. Dreptul persoanei de a dispune de ea insasi este, de fapt, un aspect al vietii intime si private fiind unul dintre cele mai naturale, inalienabile si imprescriptibile drepturi ale omului.
Trebuie observat ca dreptul persoanei de a dispune de ea insasi trebuie observat in intreaga sa complexitate. In primul rand, fiecare persoana poate dispune cu privire la viata sa privata asa cum doreste, cu conditia sa nu abuzeze - sa nu prejudicieze alte persoane, ordinea publica si bunele moravuri. Acest drept are o valoare aparte pentru viata si libertatea persoanei fiind stipulat si in Pactul international privitor la drepturile civile si politice - nimeni nu va putea fi obiectul imixtiunilor arbitrare sau ilegale in viata sa privata, in familia sa, in domiciliul sau corespondenta sa ori atingerilor ilegale in onoarea si reputatia sa. Incriminarea infractiunilor contra libertatii sexuale este de natura a asigura desfasurarea libera, in conformitate cu regulile moralei, a vietii sexuale a fiecarei persoane; a pastra viata sexuala in limite dezirabile firii si naturii omului.
II.Principalele probleme pe care trebuie sa le lamureasca cercetarea
Intr-o abordare pe care o consider logica, ancheta va trebui sa lamureasca:
- existenta actului sexual;
- identitatea faptuitorilor si a persoanei vatamate; 
- natura relatiilor dintre faptuitori si victima;
- existenta constrangerii ori a imposibilitatii victimei de a se apara ori de a-si exprima vointa;
- modul de operare folosit de catre faptuitori;
- locul si timpul desfasurarii activitatii considerate ilicite;
- identitatea persoanelor care cunosc elemente cu privire la desfasurarea activitatii ilicite;
- consecintele desfasurarii activitatii ilicite si concursul de infractiuni.
a. Existenta actului sexual - asigura realizarea elementului material din cadrul laturii obiective a infractiunii de viol, este activitatea pe care legiuitorul a considerat-o, in conditiile existentei constrangerii ori a imposibilitatii victimei de a se apara ori de a-si exprima vointa, ca fiind deosebit de periculoasa. In cadrul acestei infractiuni apreciem ca legiuitorul a dorit sa incrimineze orice manifestare sexuala ce presupune contactul direct intre doua sau mai multe persoane, indiferent de sexul acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Investigarea Criminalistica a Infractiunii de Viol.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!