Întocmirea Ordonanței și Organizarea Condițiilor de Realizare a Expertizei Psihologic-judiciare în Judecarea Cauzelor cu Participarea Minorilor

Extras din referat Cum descarc?

Efectuarea expertizei psihologic-judiciare este o veriga care asigura stabilirea circumstantelor de importanta juridica cu continut obiectiv , in baza carora poate fi realizata o calificare corecta a evenimentului juridic, deci si respectarea dreptului subiectului. ,,
Notiunea de expertiza psihologic-judiciara nu este prevazuta in legislatia procesual civila. Ea este o parte componenta a unei notiuni mai largi, cea de expertiza judiciara. In literatura aceasta notiune cunoaste mai multe acceptiuni : 
- de cercetare speciala ;
- de actiune procesuala ;
Obiectul oricarei expertize judiciare prevede circumstantele si conduitele semnificative pentru ancheta si judecata, care pot fi reconstituite in baza unor cunostinte si metode specifice.
Din aceste considerente Codul de Procedura Civila prevede utilizarea in calitate de expert orice persoana ce poseda cunostinte suficiente pentru a prezenta concluzii in chestiunile dintrun domeniu special, ce apar in legatura cu pricina civila.
Obiectul expertizei psihologic judiciare cuprinde cadrul de factori care au influentat sistemul psihic al persoanei, caracteriyata prin normativitate psihica, au conditionat reflexe si conduite neadecvate in momentul cu pondere pentru ancheta si judecata, stabiliti in conformitate cu virsta,calitatile emotive,trasaturile de personalitate.
Indicatori ai unui asemenea comportament pot fi :
- reactiile neadecvate la influentele mediului, marcate de dezechilibru emotional-de agresivitate si violenta ;
- semnalmente ale unei insuficiente intelectuale;
- hipertrofia trebuintelor primare (sexuale, de placere);
- primitivismul in actiuni, gindire, exprimare,lipsa de sinceritate,etc;
- incoerenta in continutul marturiilor ;
- lipsa de logica in comportament ;
- calitati somatice neobisnuite (asimetria craniului sau unor parti ale craniului,infantilismul in exterior si manifestari ).
Obiectul este intocmit de anchetator , procuror sau instanta de judecata si reflectat documentar in ordonanta de dispunere de expertiza. Acest obiect este echivalent surselor de capatare a probelor in procesul penal dar si civil. De aceea putem distinge in calitate de obiect :
- subiectul uman cercetat (banuitul, inculpatul, victima, martorul, reclamntul, piritul );
- informatia despre starea sanatatii psihice a acestui subiect, al comportamentului lui, reyultata din diverse surse procedurale;
- materiale din arhiva personala a persoanei cercetate : scrisori, note, jurnale intime,desene, etc.
Deci obiectivul principal al expertizei psihologico-judiciare este aprecierea prin aplicarea unor cunostinte teoretice si abilitati practice a starii de responsabilitate a persoanei cercetate, sau, a capacitatii ei de a constientiza actele sale, de a prevedea consecintle lor si de a le dirija in momentul comiterii infarctiunii sau delictelor civile.
Expertiza contribuie la diminuarea posibilitatii unei erori judiciare in calificarea actiunilor delicvente ale minorilor, a comportamentului impus de situatiile afectiv-tensionate sau manifestate fara constientizarea deplina a motivului.
Concluziile expertului nu sint insa obligatorii pentru anchetator, procuror si instanta de judecata, ele putind fi respinse in cazul unor motive de neincredere in competenta si obiectivitatea celui care a realizat cercetarea.
Codul de Procedura Civila nu contine norme care ar reglementa direct actiunea expertului psiholog, ele trebuie sa fie deduse din articolele care se refera in general la expertiza judiciara.
In conformitate cu aceasta :
- expertiza psihologic-judiciara este ordonata de instanta in scopul lamuririi unor chestiuni care cer cunostinte speciale ;
- judecatorul dispune efectuarea expertizei ;
- expertul are anumite obligatii si drepturi, strict reglementate de lege ;
- conclziile expertului sint prezentate in scris, sint citite in sedinta de judecata;
- concluziile nu sint obligatorii pentru instanta de judecata,apreciindu-se si alte dovezi.
Obiectul general al expertizei psihologic judiciare in procesul civil este acelasi, precum in cadrul oricarei cercetari psihologice experimentale : sistemul psihic al individului uman,analizat in dinamica in activitate.
Potrivit opiniei cercetatorului rus T. Sahnova, exista si anumite obiecte particulare , determinate in conformitate cu sarcinise expertizei :fenomenele psihice - procesele, insusirile, starile. Aceste obiecte sint investigate in scopul :
- cercearii starilor afective importante pentru procesul civil ;
- stabilirii capacitatii de constientizare si dirijare a actiunilor minorului ;
- desemnarii profilului psihologic al participantilor la proces ;
- determinarii aptitudinilor de a da o marturie corecta a martoilor (atit minori cit si adulti) etc.
Iata cum se prezinta cel mai frecvent intilnite situatii in care se recomanda dispunerea de o expertza psihologic-judiciara.
Atunci cind unul din participantii la process este minor ,judecindu-se o cauza
legata de interesele lui, poate fi ordonata o expertiza psihologic judiciarain scopul :
- determinarii capacitasii de constientizare a situatiei in functie de dezvoltarea psihica, neafectata de vreo patologie ;
- stabilirii caracterului actiunilor: autonom, voluntar sau subordonat unor influente din exterior;
- aprecierea aptitudinilor de depunere a marturiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Intocmirea Ordonantei si Organizarea Conditiilor de Realizare a Expertizei Psihologic-judiciare in Judecarea Cauzelor cu Participarea Minorilor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!