Interzicerea taxelor vamale la nivelul Uniunii Europene

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiunea de ,,marfuri" ..3
2. Libera circulatie a marfurilor. Uniunea Vamala 4
2.1. Sediu juridic ..7
2.2 Domeniu de aplicare ..7
3. Interzicerea intre statele membre a taxelor vamale si a taxelor cu efect echivalent taxelor vamale ...11
3.1 Notiunea de taxa cu efect echivalent ...16
3.2 Trasaturile taxelor cu efect echivalent .16
3.3 Taxe care nu sunt considerate cu efect echivalent ...20
Bibliografie ...23


Extras din referat Cum descarc?

1. Notiunea de marfuri
Notiunea de marfa nu este explicata de tratatul constitutiv al Uniunii Europene, astfel incat a fost definita de Curtea de Justitie. In acceptiunea jurisprudentiala, prin marfa se intelege orice bun cu valoare economica transportat peste o frontiera in scopul unei tranzactii comerciale. Este relevanta in acest sens speta Comisia c. Italia, delimitarea notiunii fiind ocazionata de reglementarea italiana instituind taxarea la export a operelor cu valoare artistica, istorica, arheologica sau etnografica; sustinerile statului italian potrivit carora:
-  bunurile aratate (si considerate drept ,,bunuri culturale") nu ar putea fi asimilate marfurilor, iar 
-  scopul impunerii taxei nu ar consta in colectarea de venituri, ci de a asigura protectia ,,mostenirii artistice" italiene nu au fost primite, apreciindu-se ca nu exista niciun motiv pentru care bunurile respective -  trecand o frontiera si constituind obiectul unor operatiuni comerciale -  sa nu fie considerate drept marfuri si sa nu se afle sub incidenta regulilor comunitare circumscrise principiului liberei circulatii a marfurilor . 
Curtea a statuat ca in sfera marfurilor supuse regimului comunitar al liberei circulatii intra si produsele agrare, electricitatea si gazele naturale, inclusiv
-  deseurile fara valoare comerciala dar care presupun anumite costuri pentru intreprinderi (inclusiv cele nereciclabile si nereutilizabile. Astfel, in cauza nr. C-2/90, Comisia c. Belgiei, guvernul belgian sustinea ca deseurile nereciclabile si nereutilizabile nu pot fi apreciate ca fiind marfuri, intrucat nu au nicio valoare comerciala intrinseca si prin urmare nu pot face obiectul unei vanzari. Operatiunile de eliminare a acestor deseuri ar tine de dispozitiile din tratat relative la libera prestare a serviciilor. Curtea a raspuns insa ca obiectele ce sunt transportate peste granita pentru a da loc unor tranzactii comerciale sunt supuse prevederilor privind libera circulatie a marfurilor. Se observa ca uneori notiunea de marfa este mai greu de precizat, ceea ce pune problema delimitarii sferei diverselor libertati de circulatie) precum si :
-  materialele audiovizuale , suportul pe care sunt inregistrate sunetele, filmele si alte produse utilizate pentru difuzarea mesajelor televizate (nu si emisiunile sau mesajele publicitare aflate sub incidenta regulilor referitoare la libera circulatie a serviciilor) sau 
-  monedele de la data la care nu mai detin curs legal intr-un stat membru (in Thompson fiind vorba despre monede de aur si argint iesite din circulatie ), in timp ce mijloacelor de plata aflate in circulatie intr-un stat membru le sunt aplicabile regulile privind libera circulatie a capitalurilor 
Prin urmare, libera circulatie a marfurilor vizeaza "toate bunurile evaluabile in bani si care pot face obiectul tranzactiilor comerciale, orice exceptie fiind necesar a fi prevazuta expres in tratat".
2. Libera circulatie a marfurilor. Uniunea Vamala
Uniunea vamala constituie una din bazele Uniunii Europene, ideea calauzitoare care a marcat crearea unei uniuni vamale a fost aceea de a degreva comertul din cadrul uniunii de taxe si alte bariere comerciale care ingreuneaza libera circulatie a marfurilor. Ea este compusa din doua elemente: interdictia institurii de taxe de import si export precum si a oricaror altor taxe cu efect echivalent taxelor vamale intre statele membre si stabilirea unui tarif vamal comun.


Fisiere in arhiva (1):

  • Interzicerea taxelor vamale la nivelul Uniunii Europene.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. M. Cracana, M. Capatana, Libera circulatie a persoanelor, bunurilor, serviciilor si capitalurilor, Ed. Tritonic, Bucuresti, 2007 
2. Gh. Caraiani, G. St. Diaconu, Regimurile suspensive in legislatia vamala comunitara si in cea romaneasca, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2000
3. Gh. Caraiani, Lexicon de termeni in domeniul transporturilor si a vamuirii, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2000
4. A. Fuerea, Drept comunitar al afacerilor, ed. a II-a, Universul Juridic, Bucuresti, 2006
5. A. Moldovan, Drept vamal, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2006
6. S. Deleanu, Dreptul comunitar al afacerilor, Ed. Servo-Sat, 2002
7. Tratat de dept comunitar, Octavian Manolache, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2006
8. Drept comunitar al afacerilor, Augustin Fuerea, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2006
Surse online: 
http://circa.europa.eu/irc/opoce/fact_sheets/info/data/market/market/article_7191_ro.htm
http://www.europeana.ro/comunitar/libertatile/libera%20circulatie%20a%20marfurilor.htm
https://eur-lex.europa.eu/legal


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!