Interpretarea Legii Civile

Extras din referat Cum descarc?

O lege nu se va citi niciodata ca un roman de buzunar. Textul de lege, de cele mai multe ori, trebuie descifrat, adica interpretat. La o prima vedere acest lucru poate starni nedumerire. In adevar, poate sa surprinda ca legea care este expresia unei vointe ferme emanate de la organele legiuitoare ale statului, cere totusi, pentru a fi pusa in aplicare, o interpretare. Aceasta necesitate rezulta din aceea ca situtiile din viata sociala sunt foarte diversificate, asa incat in majoritatea cazurilor o anumita situatie concreta nu se incadreaza perfect in prevederile unei reguli de drept. Or, pentru a realiza o astfel de suprapunere trebuie sa se cerceteze semnificatia exacta a legii si sa determine precis ipotezele pe care ea le guverneaza. Numai in cazuri relativ rare prevederea expresa a legii coincide cu circumstantele de fapt, caz in care interpretarea nu este necesara.
Prin interpretarea legii civile "intelegem operatiunea logico-rationala de lamurire, explicare a continutului si sensului normelor de drept civil, in scopul justei lor aplicari prin corecta incadrare a diferitelor situatii din viata practica".
Aceasta definitie - contine trei elemente:
- interpretarea legii este o etapa a procesului de aplicare a legii civile.
- continutul interpretarii este lamurirea sau explicarea sensului.
-scopul interpretarii - este corecta incadrare a diferitelor situatii din circuitul civil, ceea ce asigura justa aplicare a legii civile.
Clasificarea interpretarii civile:
1. In functie de forta sa (obligatorie sau neobligatorie) se distinge :
- interpretarea oficiala (obligatorie)
- interpretarea neoficiala (neobligatorie)
2. In functie de rezultatul interpretarii deosebim:
- interpretarea literala (declarativa)
- interpretarea extensiva
- interpretarea restrictiva
3. Dupa metoda de interpretare folosita
- interpretarea gramaticala
- interpretarea sistematica
- interpretarea istorico teleologica
- interpretarea logica
1. Interpretarea oficiala si interpretarea neoficiala
De regula, exista doi interpreti care sunt abilitati pentru a interpreta o lege; organul legislativ si judecatorul. Primul are aceasta competenta pentru ca el este autorul legii iar al doilea are aceasta putere in virtutea principiului separatiei puterilor in stat.
Dupa organul care face interpretarea legii civile aceasta poate fi:
Interpretarea oficiala - este realizata, in exercitarea atributiilor ce-i revin potrivit legii de catre un organ de stat ce apartine puterii legislative, executive sau judecatoretti, sunt interpretari oficiale, dupa caz:
a) interpretarea autentica, data de insusi organul care a edictat norma supusa interpretarii - Guvernul, Parlamentul etc.
b) interpretarea legala, data de un anumit organ al statului anume imputernicit prin lege sa interpreteze legile
c) interpretarea judiciara, data de instantele judecatoretti cu prilejul aplicarii normei la situatii juridice concrete, cu ocazia solutionarii litigilor supuse competentei acestor instante.
Interpretarea neoficiala (doctrinara) este facuta de persoane care nu au calitate oficiala de organe ale statului si deci interpretarea data de ele nu are forta obligatorie, dar se alica adesea datorita fortei de convingere a argumentelor pe care se bazeaza. Astfel este interpretarea "doctrinara", facuta de catre specialisti in studiile lor stiintifice; nu mai putin de catre avocati in pledoariile si mai ales in concluziile lor scrise.
2. Interpretarea literala, extensiva, restrictiva
Interpretarea "literala" este determinata de faptul ca intre formularea textului legal interpretat si cazurile din practica ce se incadreaza in ipoteza sa exista concordanta. Aceasta interpretare este impusa de texte clare, ori de dispozitii ce contin enumerari limitative.
Interpretarea "extensiva" - este necesara atunci cand intre formularea textului legal intepretat si cazurile din practica la care se aplica acest text nu exista concordanta, in acest caz textul trebuie extins si asupra unor cazuri care nu se incadreaza in litera textului; deci cand un text legal este formulat prea restrictiv fata de intentia reala a legiuitorului.
Interpretarea restrictiva - este impusa de faptul ca intre formularea unui text legal ti cazurile de aplicare in practica, exista neconcordanta, in acest caz formularea textului legal este prea larga fata de situatiile care se pot incadra tn text (exemplu art.1 din L.31/1990 : "Societatile comerciale cu sediul in Romania sunt persoane juridice romane"; in sensul ca priveste doar societatile comerciale infiintate potrivit acestei legi.
3. Interpreatera gramaticala , sistematica si istorico-teologica
Interpretarea gramaticala - presupune lamurirea intelesului unei dispozitii legale civile pe baza regulilor gramaticii, tinandu-se seama de sintaxa si morfologia propozitiei ori frazei, cat si de semnele de punctuatie.
Interpretarea sistematica - presupune lamurirea intelesului unei dispozitii legale tinandu-se seama de legaturile sale cu alte dispozitii din acelasi act normativ ori din alt act normativ (Belein).
Aceasta interpretare este intalnita frecvent in practica, - plecand de la calificarea unei dispozitii ca norma generala ori norma speciala, prin respectarea urmatoarelor doua reguli:
- norma generala nu deroga de la norma speciala
- norma speciala deroga de la norma generala. Intre aceste reguli, "norma generala" reprezinta regula, iar norma speciala constituie exceptia.
Interpretarea istorico teleologica presupune stabilirea sensului unei dispozitii legale, tinandu-se seama de finalitatea urmarita de legiuitor la adoptarea actului normativ din care face partea acea dispozitie, intr-un context istoric dat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Interpretarea Legii Civile.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!