Interceptarea Convorbirilor si Comunicatelor in Sistemul Dreptului Penal Comparat

Extras din referat Cum descarc?

Sectiunea 1. Interceptarea convorbirilor telefonice si a altor convorbiri
?1. Noi metode de aplicare si utilizare a interceptarilor audio sau video 
Vom prezenta pe scurt utilitatea acestor procedee probatorii, astfel cum a fost evidentiata in literatura de specialitate . 
Prin punerea sub ascultare a telefonului fix este posibila aflarea numerelor de telefon de la care se apeleaza precum si cele care se formeaza de la aparatul respectiv, continutul convorbirilor, data, ora si locul din care s-au efectuat. 
Ulterior, pot fi identificati titularii celorlalte posturi telefonice care au intrat in legatura cu suspectul. 
Supravegherea unui telefon mobil poate furniza, pe langa informatia obtinuta prin apeluri telefonice, si informatii referitoare la pozitia sau traseul in teritoriu al detinatorului, precum si continutul mesajelor transmise. 
Autorizarea supravegherii unui telefon public este posibila daca sunt date clare ca suspectul foloseste in mod constant acel telefon si daca nu sunt posibile interceptarea si urmarirea altor telefoane. 
Prin punerea sub urmarire a pagerelor se poate obtine o evidenta reala despre telefoanele si codurile folosite de posesorii acestora. 
Se poate emite autorizatie de supraveghere si pentru un fax care transmite sau care primeste informatia sau chiar pentru un fax care transmite copii dupa tot ce a fost transmis de la si catre faxul in cauza. 
Cerintele de interceptare minima sunt destul de complicate pentru acest tip de urmarire, motiv pentru care infractorii folosesc acest mijloc de comunicare pentru a evita controlul activitatii lor. Uneori se poate ajunge la acest tip de supraveghere ca urmare a interceptarii pe cale electronica a telefoanelor clasice de la care suspectii cer mesaje pe fax. 
Accesarea si supravegherea computerelor ofera anchetatorilor posibilitatea de a afla numeroase informatii, computerul fiind atat un mijloc de comunicare, cat si unul de stocare a datelor. 
Prin urmarirea comunicatiilor realizate prin e-mail este posibil sa se cunoasca cuprinsul conversatiei, data, ora si locul care s-a efectuat transmisia. 
Internetul este si gazda unor grupuri de discutie - forumuri. Acestea permit utilizatorilor sa afiseze mesaje care pot fi citite de oricine, teoretic, fiecare mesaj afisat este accesibil oricui navigheaza pe internet, putand fi copiate de oricare dintre utilizatori. Prin aceasta metoda este posibil ca suspectii sa isi transmita mesaje codate cu privire la comiterea unor infractiuni. Interceptarea acestora este posibila numai daca se cunosc adresele de email ale suspectilor. Pentru a evita interceptarea convorbirilor telefonice, infractorii pot utiliza Internet Relay Chat sau alte sisteme de comunicatie similare. Chiar si aceste ,,discutii" pot fi supravegheate si inregistrate daca se cunoaste ca suspectii comunica in mod constant in acest mod si se cunosc parolele. Casele de marcat sunt utile din punctul de vedere al modului de stocare a datelor, intrucat acestea pot oferi informatii despre sumele de bani cheltuite, obiectele cumparate, data, ora si locul de unde au fost cumparate, cantitatea si pretul acestora. 
Accesarea si supravegherea bancomatelor pot da relatii despre ridicari, depuneri de bani efectuate de suspecti, putandu-se verifica data, locul si ora efectuarii tranzactiei, beneficiarul sumelor depuse sau contul din care provin sumele ridicate. Cititoarele de carduri permit aflarea de informatii despre miscarile de capital efectuate de posesorii cardurilor, ceea ce presupune cunoasterea de catre anchetator a tipului de card folosit de suspect, a bancii emitente si a numarului de cont . 
Comunicatiile private sau de stat, prin telefonia fixa, mobila, fax sau modem sunt extrem de vulnerabile. Cu aparatura artizanala sau achizitionata prin internet, cu sprijinul unor firme specializate sau al functionarilor unor operatori de telefonie, oricine poate fi spionat in mod sistematic. 
O dovada in acest sens o reprezinta zecile de cazuri depistate de S.R.I. si prezentate intr-un amplu documentar: un student din Bucuresti a confectionat si vandut 5.000 de mijloace telefonice de interceptare destinate culegerii de informatii; cu sprijinul unui angajat al unei firme de telefonie, un inginer a spionat ilegal convorbirile telefonice ale unui patron, un magistrat a fost santajat in urma supravegherii sale prin mijloace foto-video; intr-un cabaret a fost plasata aparatura de inregistrare pentru santajarea clientilor etc. Aceste cazuri au fost sesizate parchetului.
In ceea ce priveste mijloacele tehnice de ,,spionaj", primii agenti virtuali sunt robotul telefonic si telefonul fara fir. 
Chiar si instalatiile de siguranta cu interfoane se pot transforma in spioni electronici; o priza de perete nu este decat un potential ,,turnator anonim". Gradul redus de protectie a circuitelor fizice pe unele portiuni de traseu face posibila interpunerea unor dispozitive de preluare, amplificare, ascultare inregistrare sau chiar transmitere la distanta a comunicatiilor interceptate. Mijloacele tehnice implantate in echipamentele centrale sau deminate de telefonie sau pe circuitele fizice aferente acestora faciliteaza interceptarea si transmiterea semnalelor utile catre punctele de stocare/prelucrare. 
Emitatorul modulat cu semnale audio si video reprezinta un mijloc tehnic sigur de acces la informatiile vehiculate prin retelele de comunicatii sau in spatiile de interes, deoarece plasarea lui poate fi rapida si usoara, iar conditiile de receptie a semnalelor pot fi asigurate fara riscuri. Emitatorii pot fi disimulati in aparatura electrica, electronica sau de telecomunicatii existenta sau introdusa in spatiul vizat (de exemplu, o lampa electrica, un fax etc.). Geamul ferestrei unei incaperi in care se poarta discutii se poate transforma in emitator la mare distanta. Astfel, vibratiile foii de sticla, provocate din interior, pot fi ,,citite" cu ajutorul unui fascicul laser si decodificate prin interpretare electronica. Cu un microfon directional perfectionat, amplasat intr-o cladire, pot fi ascultate discutiile purtate de anumite persoane in aer liber sau in alte spatii. Este posibila si captarea semnalelor electromagnetice emise de un aparat fax sau de un computer in stare de functionare, interpretarea lor si reconstituirea imaginilor transmise ori a celor afisate pe display.
Culegerea de informatii si evaluarea acestora de catre organele abilitate potrivit legii, in scopul identificarii infractorilor si tragerii la raspundere pentru faptele antisociale comise, reprezinta un complex a carui importanta este unanim acceptata si in permanenta necesita o actualizare a tehnicilor utilizate, care trebuie sa tina pasul cu progresele inregistrate de societatea informationala.
In activitatea de cautare, culegere si verificare a informatiilor, sursele de informatii reprezinta elementele umane sau mijloace, metode ori proceduri tehnice care identifica si furnizeaza date sau informatii precum si elemente materiale care contin astfel de informatii.
In ultimii ani s-a constatat o tendinta spre o noua orientare in tehnica interceptarii sunetului, urmarindu-se pe de-o parte penetrarea masurilor de protectie si obtinerea de informatii din zone bine securizate, iar de pe de alta parte, folosirea unor noi sisteme, necunoscute partii in defensiva, care exclud patrunderea in spatiul vizat.
Asemenea sisteme fac trimitere la mijloace neconventionale de interceptare a comunicatiilor, care nu necesita existenta in spatiul vizat a unui traductor de captare a sunetelor, prin aceasta fiind indepartata urma materiala a activitatii si ingreunata mult depistarea lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Interceptarea Convorbirilor si Comunicatelor in Sistemul Dreptului Penal Comparat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!