Interacțiunea sistemului normativ-social cu fenomenul juridic

Extras din referat Cum descarc?

1. FENOMENUL JURIDIC
Fenomenul juridic alcatuit din totalitatea ideilor, conceptelor, opiniilor cu privire la drept, cu privire la necesitatea impunerii anumitor comportamente membrilor unei comunitati prin norme juridice. T.G.D- ul ne ajuta sa intelegem fenomenul juridic prin insusirea conceptelor si categoriilor juridice teoretice pe care le elaboreaza; elaboreaza si defineste norma juridica si raportul juridic, notiunea de subiect de drept, notiunea de raspundere juridica, de aplicare ori interpretare a dreptului. Dreptul apare odata cu statul, atunci cand societatea umana se structureaza in forme de organizare diferentiate din nevoia reala de a se apara impotriva celor care atentau la existenta ei si in scopul unei gospodariri mai bune a resurselor materiale. Nu doar statul poate asigura forta de constrangere. Armata, biserica, grupuri criminale, economice sau revolutionare pot si chiar au impus, uneori, regulile lor celorlalti sub amenintarea cu sanctiunea.
2. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND ACTIUNEA SOCIALA, CONDUITA UMANA SI REGLAREA NORMATIVA A ACESTEIA
Individul isi duce existenta in societate, intr-un sistem corelat de relatii care-l pun in contact nemijlocit si diversificat cu semenii sai. Interactiunea reciproca a indivizilor si a colectivitatilor formeaza 'viata sociala'.
Pretutindeni unde, ca urmare a existentei in acelasi spatiu a indivizilor, acestia isi satisfac necesitatile de viata materiala si spirituala, avem de-a face cu viata sociala. In cadrul acesteia se constata existenta unei legaturi permanente, a unui sistem per?manent de dependente intre indivizi.
Actiunea indivizilor inzestrati cu constiinta si vointa - realizeaza dinamica societatii. In general, actiunile omului sunt determinate de interesele sale (de interesele de moment sau de perspectiva). Structurandu-si inter?esele si stabilindu-si strategia de actiune individul intra in diverse legaturi sociale.
In acest fel, actiunile si relatiile lui genereaza societatea, iar relatiile sociale institutionalizate, obiectivate, devin apoi foarte modelatoare ale determinatiilor calitative ale indivizilor. Evolutia istorica actuala se caracterizeaza printr-o crestere a gradului de complexitate a relatiilor dintre individ si societate, printr-o acuta diversificare si multiplicare a schimburilor economico-sociale.
Actionand intr-o ambianta sociala si nu intr-un spatiu pasiv sau neutru, rezultatele actiunii omului sunt evaluate in functie de rezonanta lor sociala si nu doar in functie de rezonanta intima, personala. Subiectul actiunii (agentul) actioneaza intotdeauna in temeiul unui anumit program, alcatuit in baza scopurilor mai apropiate sau mai departate.
Superioritatea omului asupra comportamentului animalului consta tocmai in faptul existentei acestui program in care omul isi prefigureaza rezultatul final al activitatii sale. Omul este singurul animal in stare sa-si gandeasca viitorul, sa-si defineasca existenta in functie de un anumit proiect. In momentul in care-si anticipeaza viitorul actiunlilor sale, el intreprinde un act de strategie, act ce implica previziune si raspundere. Orice actiune umana are la baza o cantarire valorica a situatiei si deciziilor dictate de ea, o com?parare a rezultatelor reale ale eforturilor depuse cu efectul scontat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Interact?iunea Sistemului Normativ-Social cu Fenomenul Juridic.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!