Intentia si Culpa

Extras din referat Cum descarc?

INTENTIA SI CULPA,
REFLECTATE IN TEORIE SI JURISPRUDENTA
Vinovatia, ca trasatura de natura subiectiva, obligatorie pentru existenta oricarui continut de infractiune prezinta doua forme: intentia si culpa.
Intentia
Intentia este o forma a vinovatiei care se caracterizeaza prin aceea ca subiectul prevede rezultatul faptei sale si urmareste producerea lui, sau prevede rezultatul faptei sale si desi nu-l urmareste accepta posibilitatea producerii lui. Din definitie rezulta ca intentia este caracterizata prin intermediul factorilor intelectiv si volitiv.
Factorul intelectiv consta in prevederea rezultatului faptei, a actiunii sau inactiunii.
Factorul volitiv consta in urmarirea producerii rezultatului sau in acceptarea producerii acestuia prin savarsirea faptei . Dupa cum se vede factorul volitiv se poate manifesta in doua forme:
- urmarirea producerii rezultatului faptei;
- acceptarea posibilitatii producerii rezultatului.
Intrucat factorul volitiv se poate manifesta in doua forme, si intentia prezinta doua modalitati:
- intentia directa, cand factorul volitiv contine urmarirea producerii rezultatului;
- intentia indirecta, cand factorul volitiv consta in acceptarea producerii rezultatului.
INTENTIA DIRECTA 
Potrivit art.19 alin.1 lit.a Cod penal, intentia directa este acea modalitate a intentiei ce se caracterizeaza prin aceea ca subiectul prevede rezultatul faptei sale si urmareste producerea lui (exemplu, o persoana trage cu arma asupra alteia cu intentia de a o ucide. Daca rezultatul se produce, ne aflam in fata infractiunii consumate de omor, iar daca nu se produce ne aflam in fata unei tentative la infractiunea de omor). Intentia directa este forma cea mai periculoasa a intentiei .
INTENTIA INDIRECTA
Potrivit art.19 alin.1 lit.b Cod penal, intentia indirecta este acea modalitate a intentiei ce se caracterizeaza prin aceea ca subiectul prevede rezultatul posibil al faptei sale si fara a-l urmari, accepta posibilitatea producerii lui prin savarsirea faptei. Exemplu, o persoana care, dorind sa provoace alteia numai o suferinta fizica, prin aplicarea unei lovituri despre care stie ca ar putea cauza moartea victimei, urmare pe care nu o doreste neaparat, aplica totusi lovitura. Daca din urma
loviturii aplicate s-a produs moartea victimei, ne aflam in fata infractiunii de omor savarsita cu intentie indirecta.
Din compararea celor doua forme de intentie reiese ca ele se deosebesc prin factorul psihic care in cazul intentiei directe consta in urmarirea producerii rezultatului, pe cand la intentia indirecta, numai in acceptarea posibilitatii producerii acestuia. Intrucat atat urmarirea producerii rezultatului cat si acceptarea posibilitatii producerii lui sunt momente psihice, pentru a sti in fiecare caz concret daca faptuitorul a actionat cu intentie directa sau indirecta, se impune utilizarea unui
criteriu obiectiv. Acesta consta in evaluarea rezultatului din punct de vedere obiectiv, daca producerea lui era inevitabila ori numai posibila sau eventuala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Intentia si Culpa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!