Insula Serpilor - Pamant Romanesc

Extras din referat Cum descarc?

INSULA SERPILOR 
Este situata la 45 km est de gurile Dunarii in dreptul Bratului Sulina. Cu o lungime de 662m si o latime de 440m,cu o circumferinta de 4 km, are o suprafata de 17 ha . Aflata la circa 40 m deasupra nivelului marii insula nu are apa potabila, este stancoasa si cu vegetatie saraca.
In antichitate s-a numit Leuce (Alba) si este pomenita intaia oara in anul 777 i.H. Dupa mitologia greaca, zeita Thetis s-a rugat de Neptun sa scoata din adancul marii o insula pentru fiul ei Achile, erou al Troiei. Pe insula a existat si un templu si o statuie a lui Achile. S-a mai numit o vreme si Insula Fericitilor pentru ca grecii credeau ca sufletele eroilor morti locuiau aici 
Dupa stapanirea greceasca, bastarna, persana, romana, bizantina va ajunge in stapanirea themei Paradunavon, mai apoi a genovezilor, dar si a lui Dobrotita, Mircea cel Batran si-n cele din urma sub stapanire moldoveana.
Cronica de la Nuremberg afirma ca "romanii locuiau in insula Peuce vestita de cei vechi" . Peuce denumea si delta. La 1484 Insula Serpilor va intra sub stapanire otomana.
Desi tratatul de pace de la Bucuresti de la 1812 prevedea ca insulele sa nu fie ocupate si luate in stapanire, Rusia tarista va anexa acest teritoriu .
Tratatul de pace de la Adrianopol din septembrie 1829 stabileste granita pe bratul St. Gheorghe, Delta si Insula Serpilor fiind incorporate la Rusia .
Tratatul de la Paris din 26 dec. 1856 atribuie in mod abuziv Delta Dunarii si Insula Serpilor Imperiului Otoman . Fusese pe tapet chiar o cedare eventuala a Bolgradului de catre Turcia in schimbul Insulei Serpilor si Deltei Dunarii.
Tratatul de la Berlin din 13 iulie 1878 (anticipat de preliminariile din martie 1878 de la San Stefano) a hotarat la art.46 ",Atat insulele formand Delta Dunarii cat si Insula Serpilor si sandjacul Tulcei sant adaugate Romaniei" . Tot atunci i s-a recunoscut Romaniei, Dobrogea.
In primul razboi mondial, in anul 1917, nava de razboi germana Breslau a bombardat insula, distrugand farul (reconstruit de Romania in 1922) 
Tratatul de pace din 28 oct.1920 de la Paris intareste stapanirea romaneasca asupra Insulei Serpilor. Conferinta din 18 august 1938 de la Sinaia trecea sectorul Dunarii maritime inclusiv Insula Serpilor sub administratia deplina a Romaniei .
Din august 1941 pana in august 1944, Insula Serpilor se afla in subordinea Comandamentului german Admiral Schwerzes Meer, iar la 28 august 1944 un detasament de marinari sovietici ocupa Insula Serpilor.
Tratatul de pace din 10 feb. 1947 semnat si ratificat si de catre URSS lasa implicit Insula Serpilor, Romaniei. Cu toate acestea, la 4 feb.1948 la Moscova, Petru Groza si V. Molotov au semnat un protocol ce prevedea ca Insula Serpilor intra in cadrul URSS. Pe baza acestui act semnat intre un sef de guvern si un ministru de externe, in 23 mai 1948 reprezentanti ai ministerelor de externe incheie chiar pe Insula Serpilor (Zemeinai) procesul verbal de predare a insulei care pe mai departe va face parte din Ucraina. Si totusi asupra acestor acte s-a pastrat secretul astfel ca in martie 1949, capitanul Copaciu, membru al comisiei de delimitare a frontierelor a fost arestat pentru ca nu recunostea URSS-lui Insula Serpilor si nici alte 5 insule de pe Bratul Chilia. In august 1949 nave militare sovietice, au somat pe romanii ce pazeau farul, i-au arestat si i-au debarcat la Sulina .
Documentele din 1948-1949 au fost ratificate la 20 iunie 1961 la propunerea lui Dej doar de Consiliul de Stat al R.P.R. .
La rundele de negocieri la nivel de experti privind fixarea limitei apelor teritoriale a platoului continental si a zonei economice exclusive din 1967, 1975, 1976, 1978, 1980, 1986 si 1987 delegatia romana a pus din nou in discutie problema Insulei Serpilor, URSS opunandu-se oricarei rectificari .
Privind delimitarea zonei economice exclusive a Romaniei in Marea Neagra, partea adversa sustine ca Insulei Serpilor trebuie sa i se acorde pe langa ape teritoriale, platou continental si zona economica exclusiva, iar romanii aratau ca nu se incadreaza in normele de drept pentru a i se acorda platou si zona economica .


Fisiere in arhiva (1):

  • Insula Serpilor - Pamant Romanesc.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!