Institutiile Uniunii Europene - Mediul Legal al Intreprinderii in Uniunea Europena

Extras din referat Cum descarc?

1. Evolutia institutionala
Cele 3 comunitati (CECO, CEE, EURATOM), aveau, la inceput, institutii proprii.
La infiintare, Comunitatea Economica a Carbunelui si Otelului a fost prevazuta cu urmatoarea structura institutionala proprie:
a) Inalta Autoritate - organism supranational;
b) Consiliul de Ministri - organism interguvernamental;
c) Adunarea Comuna - constituita ca un Parlament al statelor membre. Incepand cu anul 1979 membrii Adunarii Comune au fost alesi prin vot universal;
d) Curtea de Justitie - organism menit sa solutioneze litigiile dintre state. 
Si Comunitatea Economica Europeana (CEE) si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (CEEA sau EURATOM) au fost prevazute la infiintare cu o Comisie (Inalta Autoritate) si Consiliul de Ministri ca organ interguvernamental. Prin Conventia de la Roma (Tratatele de la Roma), semnata in 1957, intrata in vigoare in 1958, cele 3 comunitati au fost prevazute cu o Adunare Parlamentara comuna, devenita Parlamentul European de astazi si o Curte de Justitie.
Prin Tratatul de la Bruxelles din 1965, zis si Tratatul de fuziune, au fost unificate executivele celor 3 comunitati, respectiv Consiliile de Ministri si Inalta Autoritate CECO, fiind inlocuite cu un Consiliu de Ministri si o Comisie. Deci Comunitatile aveau in final urmatoarele institutii:
a) Comisia Comunitatilor Europene;
b) Consiliul de Ministri;
c) Adunarea Comuna, devenita Parlamentul Europei;
d) Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene.
Prin Tratatele de la Maastricht (7 februarie 1992), cunoscut ca Tratatul asupra Uniunii Europene (TUE) a fost infiintata si Curtea de Conturi a Uniunii Europene.
2. Consiliul European. Precizari terminologice si institutionale
Consiliul European nu este, ca institutie, acelasi cu Consiliul Europei. Consiliul Europei este organizatie internationala de sine statatoare si a fost infiintat la 5 mai 1949, prin semnarea, la Londra, a statutului acestuia. Acesta are urmatoarele organe proprii: a) Comitetul de Ministri; b)Adunarea Consultativa; c) Secretariatul. Romania s-a alaturat Consiliului Europei, aderand la Statutul acestuia prin Legea nr. 64/1993.
Consiliul European a fost infiintat in 1974 cand sefii de stat si de guvern au hotarat sa se intalneasca cu regularitate, impreuna cu ministrii lor de externe si cu presedintele si un vicepresedinte al Comisiei Europene. Are competente in domeniul cooperarii politice la nivel comunitar si extracomunitar, precum si in domeniul constructiei comunitare. Presedintia Consiliului European este asigurata prin rotatie de Statele Membre pe perioade de cate 6 luni, in ordinea adeziunii, schimbandu-se odata cu conducerea Consiliului Ministrilor, regula fiind ca acelasi stat sa detina in acelasi timp conducerea celor doua foruri.
Prin Tratatele de la Amsterdam din 2 octombrie 1997 care modifica Tratatul privind Uniunea Europeana, tratatele instituind Comunitatile Europene si anumite acte conexe, s-a statuat ca este de competenta Consiliului European sa defineasca principiile si orientarile generale ale politicii externe si de securitate comune, inclusiv pentru problemele care au implicatii in domeniul apararii. Tot Consiliul European ia deciziile necesare pentru definirea si implementarea politicii externe si de securitate comune, pe baza orientarilor generale pe care le-a stabilit. Asigura unitatea, coerenta si eficacitatea actiunii Uniunii.
Presedintia este asigurata prin rotatie si este responsabila pentru punerea in aplicare a deciziilor adoptate de Consiliu.
Presedintia este asistata de Secretarul general al Consiliului care exercita functia de Inalt Reprezentant pentru politica externa si de securitate comuna.
Presedintia consulta Parlamentul European asupra aspectelor principale si in legatura cu optiunile fundamentale de politica externa si de securitate comuna si se ingrijeste ca punctele de vedere ale Parlamentului sa fie luate in considerare.
- Constitutia adoptata la Roma in anul 2004, aflata in proces de ratificare de catre statele membre, reglementeaza, la art.20 si 21, institutia Consiliului European. Acesta trebuie sa dea Uniunii impulsionarea necesara pentru dezvoltarea sa si sa defineasca orientarile si prioritatile politice generale. Nu are atributii legislative. In ce priveste compunerea, aceasta urmeaza a se modifica in sensul ca, in afara de sefii de stat si de guvern ai Statelor Membre mai fac parte presedintele sau si Presedintele Comisiei (deci Comisia nu mai este reprezentata de un vicepresedinte ci chiar de presedinte). La lucrarile Consiliului European urmeaza sa participe si ministrul afacerilor externe, fara insa ca acesta sa fie membru.
Consiliul European, potrivit Constitutiei, urmeaza sa se reuneasca trimestrial la convocarea presedintelui sau.
Presedintele Consiliului European va fi ales de Consiliul European cu majoritate calificata pentru un mandat de 2 ani si jumatate, putand fi reales inca o data si va avea urmatoarele atributii:
- de a prezenta si conduce lucrarile Consiliului European;
- de a asigura, in cooperare cu presedintele Comisiei si pe baza lucrarilor Consiliului de Afaceri Generale, buna desfasurare si continuitatea Consiliului European;
- de a depune eforturi pentru asigurarea coeziunii si consensului in cadrul Consiliului European;
- de a prezenta Parlamentului European un raport la finalul fiecarei reuniuni;
- de a asigura, in aceasta calitate si la nivelul sau, reprezentarea externa a Uniunii pe probleme de politica externa si securitate comuna, fara sa aduca atingere competentelor ministrului afacerilor externe al Uniunii.
Presedintele Consiliului European nu poate sa indeplineasca si un mandat national, deci nu va fi exercitata de nici unul dintre sefii de stat sau de Guvern.
3. Consiliul de Ministri al Uniunii Europene
Consiliul de Ministri are o compozitie interguvernamentala si este principalul organ cu atributii in materie decizionala. Potrivit art. 1 din Tratatul de la Bruxelles, ,,fiecare Guvern deleaga pe unul dintre membrii sai". In mod exceptional, unele guverne pot fi reprezentate printr-un inalt functionar. De regula, statele sunt reprezentate de ministrul de externe, dar practica a consacrat participarea la reuniuni si a altor ministri in functie de problemele aflate la ordinea de zi.
In functie de problemele aflate pe ordinea de zi, Consiliul de Ministri poate sa functioneze ca un consiliu general.
Presedintia se asigura prin rotatie, mandatul fiecarui stat membru fiind de 6 luni.
Atributiile Consiliului de Ministri, potrivit art. 145 din Tratatul de la Roma, sunt:
- de a adopta legislatia comunitara (decizii);
- de a coordona politicile comunitare;
- de a finaliza acordurile incheiate de Comunitate cu state terte in domeniile de competenta comunitara;
- de aducere la indeplinire a obiectivelor tratatelor comunitare.
Din aceste atributii reiese ca rolul Consiliului de Ministri este dublu: este for al reprezentantilor Statelor Membre, dar si organ legislativ.
Actele oficiale si deciziile Consiliilor Ministrilor sunt publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
In activitatea sa este ajutat de o serie de organe auxiliare:
a) Comitetul Reprezentantilor Permanenti (COREPER), instituit tot prin tratatul de fuziune din 1967, este alcatuit din reprezentantii Statelor Membre, si are menirea de a pregati lucrarile Consiliului de Ministri. Are doua subcomitete numite COREPER 1 si COREPER 2. COREPER 1 este alcatuit din adjunctii reprezentantilor permanenti, iar COREPER 2 din reprezentantii permanenti care sunt ambasadorii Statelor Membre. Conducerea lor este asigurata de reprezentantul statului care detine presedintia Consiliului. Ca organism de control politic, COREPER orienteaza si supervizeaza lucrarile multiplelor grupuri de experti de care dispune Consiliul.
b) Secretariatul General al Consiliului de Ministri este alcatuit din mai multi functionari care asigura permanenta si garanteaza stabilitatea.
Proceduri de adoptare a deciziilor de catre Consiliul de Ministri al Uniunii Europene. Sunt proceduri diferite:
a) majoritatea simpla. Potrivit art. 4 din Tratatul de la Roma, hotararile se iau cu majoritatea simpla, cu exceptia cazurilor cand Tratatul provede altfel;


Fisiere in arhiva (1):

  • Institutiile Uniunii Europene - Mediul Legal al Intreprinderii in Uniunea Europena.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!