Instituțiile Uniunii Europene

Cuprins referat

1. Parlamentul European
2. Consiliul European
3. Consiliul Uniunii Europene
4. Comisia europeana
5. Curtea de justitie a comunitatilor europene
6. Tribunalul de prima instanta
7. Curtea europeana de conturi
8. Comitetul economic si social
9. Comitetul regiunilor
10.Banca europeana de investitii
11. Banca europeana centrala
12. Mediatorul european


Extras din referat

INSTITUTIILE UNIUNII EUROPENE
Cadrul institutional al Uniunii Europene, stabilit de catre Tratate, are la baza "triunghiul institutional" (Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European si Comisia Europeana), care sunt actorii procesului de decizie, si Consiliul European, care defineste orientarile politice generale. Pe masura ce competentele Uniunii s-au extins, institutiile s-au dezvoltat si au devenit mai numeroase.
Agentiile, fundatiile si centrele au fost infiintate pe baza deciziilor adoptate de Comisia Europeana sau de Consiliul Uniunii Europene, dar functioneaza ca organisme cu autonomie deplina.
1. PARLAMENTUL EUROPEAN
Parlamentul European reprezinta, in viziunea Tratatului de la Roma, din 1957, "popoarele statelor reunite in cadrul Uniunii Europene". Este singura institutie a Uniunii Europene ai carei membri sunt alesi direct de catre cetatenii statelor membre.
Functia legislativa: In cadrul Uniunii Europene, puterea legislativa este detinuta de catre Parlamentul European, alaturi de Consiliul Uniunii Europene. Functia legislativa a Parlamentului European este exercitata prin 4 proceduri de decizie diferite, functie de propunerea legislativa in cauza: procedura de consultare simpla (Parlementul isi da avizul consultativ); procedura de cooperare: (Parlamentul poate respinge propunerea legislativa intr-o a doua lectura, pe care Consiliul nu o va putea respinge decat in unanimitate); procedura de codecizie (Consiliul nu a tinut seama de pozitia Parlamentului in adoptarea
pozitiei comune. Parlamentul poate, in acest caz, impiedica adoptarea propunerii); procedura de aviz conform (Parlamentul poate accepta sau respinge o propunere, dar nu o poate modifica). Functia bugetara: In fiecare an, Comisia pregateste un proiect de buget care este supus aprobarii Consiliului. Parlamentul poate propune sau chiar modifica repartizarea sau sumele alocate in anumite sectiuni ale bugetului. Bugetul Uniunii Europene este adoptat in forma finala de catre Parlamentul European, de regula, in luna decembrie.
Controlul politic asupra institutiilor europene, functie exercitata prin: aprobarea numirii membrilor Comisiei Europene si a presedintelui acesteia; posibilitatea de a demite Comisia Europeana prin votul unei motiuni de cenzura (cu o majoritate de 2/3); constituirea unei comisii de ancheta, etc.
Sediul: Parlamentul European se reuneste in plen, la Strasbourg, o saptamana in fiecare luna. In perioadele dintre reuniunile lunare, doua saptamani sunt consacrate reuniunilor din cadrul comisiilor permanente specializate si o saptamana intrunirilor din cadrul grupurilor politice, la Bruxelles. Secretariatul general al Parlamentului European se afla la Luxemburg. In fiecare stat membru al Uniunii se gaseste cate un Birou de informare al Parlamentului.
Alegeri: Primele alegeri prin vot direct au avut loc in iunie 1979. Membrii parlamentului sunt alesi pe o durata de 5 ani. Orice cetatean al Uniunii Europene poate vota sau candida la alegerile europene in tara in care locuieste, indiferent de nationalitatea sa. Membrii Parlamentului European: 626 de parlamentari alesi prin vot direct de catre cetatenii statului din care provin. Numarul de mandate este repartizat pe tari, functie de marimea acestora. Parlamentarii sunt organizati in grupuri politice si nu in delegatii nationale.
Organizare interna: Presedintele1 reprezinta Parlamentul la evenimentele cu caracter oficial si in relatiile internationale, prezideaza sesiunile plenare ale Parlamentului, precum si intalnirile Biroului si ale Conferintei Presedintilor (organul politic al Parlamentului, cu rolul de a stabili ordinea de zi a sedintelor plenare si componenta si numarul comisiilor si delegatiilor parlamentare). Prin Tratatul de la Nisa2, s-a stabilit numarul maxim de 732 de membri ai Parlamentului European. La data intrarii in vigoare a Tratatului de la Nisa, unele state membre vor avea mai putini reprezentanti in Parlament, de exemplu, Franta, care are momentan 87 de mandate, va avea numai 72. Numarul de mandate prevazut pentru statele candidate va ramane subiect al negocierilor de aderare3. 
2.CONSILIUL EUROPEAN
Incepind din 1974, Consiliul European4 reuneste de doua ori pe an sefii de state sau de guverne ale statelor membre si Presedintele Comisiei Europene.
Consiliul European are un rol important in definirea orientarilor politice, economice si sociale generale. Intervine pentru deblocarea unei situatii de criza sau pentru solutionarea unui dezacord intre statele membre. De asemenea, poate fi arbitru pentru conflictele intre institutiile Uniunii. In cadrul Consiliului European sunt stabilite prioritatile si calendarul constructiei europene: reforma Tratatelor, finantarile oferite prin bugetul Uniunii, pozitia Uniunii pe scena internationala, etc. Deciziile luate in cadrul Consiliului European sunt foarte importante din punct de vedere politic, dar nu au valoare juridica. Pentru a fi puse in aplicare este necesar sa urmeze procedura de adoptare a textelor juridice comunitare.
Sefii de state sau de guverne au adoptat in Consiliul European numeroase declaratii diplomatice (de exemplu, asupra procesului de pace din Orientul Mijlociu). De asemenea, in cadrul Consiliului European au fost ratificate Conventia EUROPOL si procedura de extradare intre statele membre. Consiliul European se reuneste de doua ori pe an, in iunie si in decembrie, in tara care detine presedintia si in Consiliu extraordinar, ori de cate ori este necesar. Reuniunile dureaza, in general, doua zile. Presedintia este detinuta de fiecare stat membru timp de 6 luni, prin rotatie. Deciziile sunt luate de obicei prin consens. Concluziile Presedintiei5 sunt publicate la sfarsitul fiecarei reuniuni a Consiliului European.
3. CONSILIUL UNIUNII EUROPENE
Consiliul Uniunii Europene, denumit si Consiliul de Ministri, coordoneaza activitatile Uniunii Europene, obiectivul principal fiind crearea unei piete unice, spatiu fara frontiere interioare, conform celor "patru libertati": libera circulatie a bunurilor, a persoanelor, a serviciilor si a capitalurilor, la care se adauga punerea in circulatie a monedei unice. Intra, de asemenea, in atributiile Consiliului Uniunii Europene cooperarea interguvernamentala in domeniul Politicii externe si de securitate comuna (PESC) si in domeniul Justitiei si afacerilor interne. Responsabilitatile Consiliului au fost extinse prin Tratatul de la Amsterdam, intrat in vigoare la 1 mai 1999, in domeniile care au fost asimilate domeniului comunitar (suprimarea controalelor la frontierele interioare, 1 La 15 ianuarie 2002, a fost ales Presedinte al Parlamentului European Pat Cox, parlamentar irlandez,


Fisiere in arhiva (1):

  • Institutiile Uniunii Europene.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!