Institutiile si Organismele Uniuii Europene

Cuprins referat Cum descarc?

I. Scurt istoric al evolutiei in timp a Uniunii Europene . 3
II. Institutiile Uniunii Europene . 5
II.1. Comisia europeana . 5 
II.2. Consiliul Uniunii Europene . 8
II.3. Parlamentul European . 13 
II.4. Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene . 16
II.5. Curtea de Conturi . 19 
II.6. Consiliul European . 20
III. Institutii cu rol in functionarea Uniunii Europene . 22
III.1. Organisme consultative . 22
III.2. Organisme financiare . 22
III.3. Organisme interinstitutionale . 24
III.4. Organisme descentralizate (Agentii) . 24
III5. Alte organisme specializate . 25
Concluzii . 26
Bibliografie . 27


Extras din referat Cum descarc?

I. SCURT ISTORIC AL EVOLUTIEI IN TIMP A UNIUNII EUROPENE
Uniunea Europeana (UE) este unica. Ea nu este un stat federal, ca Statele Unite ale Americii, pentru ca tarile membre UE raman natiuni suverane independente. UE nu se incadreaza nici in tiparul de organizatie interguvernamentala, cum sunt Natiunile Unite, deoarece tarile membre isi reunesc o parte a suveranitatii - si obtin, in acest mod, o influenta si o putere colectiva mult mai mare decat in cazul in care ar actiona pe cont propriu.
In practica, prin reunirea suveranitatii se intelege ca statele membre deleaga anumite puteri de decizie unor institutii comune pe care le-au creat, astfel incat deciziile cu privire la probleme specifice de interes comun sa poata fi adoptate in mod democratic, la nivel european.
Uniunea Europeana este o entitate politica, sociala si economica, dezvoltata in Europa, ce este compusa din 27 tari. Este considerata a fi o constructie sui generis, situandu-se intre federatie (o federatie din limba latina foedus este un stat format dintr-un numar de state care au transferat o mare parte din suveranitatea lor unei noi entitati, supraordonata acestora, numita guvern central "federal. Intr-o federatie, statutul de autoguvernare al statelor componente este stabilit prin constitutie si nu poate fi schimbat prin hotararea unilaterala a guvernului central) si confederatie (confederatia este o uniune de state independente sau de unitati teritoriale autonome, infiintata pe baza unui acord international, prin care se determina conditiile de asociere a statelor si de functionare a acestora).
Uniunea Europeana nu dispune de personalitate juridica1, ea fiind mai degraba un concept politic decat unul juridic, deoarece nu substituie Comunitatile europene, ci le inglobeaza intr-un ansamblu mai larg2. Statele membre ale Uniunii Europene isi pot transfera competentele, la aderare, doar unui organ comunitar, nu si Uniunii Europeane.3 
Din acest motiv este acceptata explicatia conform careia, pentru a-si realiza obiectivele Uniunea Europeana utilizeaza Comunitatile europene, completate cu formele de cooperare interguvernamentale prevazute de tratate.
Tentative de unificare a natiunilor europene au existat inca dinaintea aparitiei statelor nationale moderne. Acum trei mii de ani, Europa era dominata de celti, iar mai tarziu a fost cucerita si condusa de Imperiul Roman, centrat in Mediterana. Aceste uniuni timpurii au fost create cu forta. Imperiul Franc al lui Carol cel Mare si Sfantul Imperiu Roman au unit zone intinse sub o singura administratie pentru sute ani.
Data fiind diversitatea lingvistica si culturala a Europei, aceste incercari au implicat de obicei ocupatia militara a natiunilor, conducand la instabilitate; unele incercari, insa, au durat mii de ani si au fost insotite de progrese economice si tehnologice, asa cum s-a intamplat cu Imperiul Roman in timpul asa-numitei Pax Romana. Una dintre primele propuneri pentru o unificare pasnica prin cooperare si egalitatea statutului de membru a fost facuta de Victor Hugo in 1851. In urma catastrofelor provocate de primul si al doilea razboi mondial, necesitatea formarii unei Uniuni Europene a crescut, din cauza vointei de a reconstrui Europa si de a elimina posibilitatea unui nou razboi. Acest sentiment a dus in cele din urma la formarea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului de catre Germania (de vest), Franta, Italia si tarile din Benelux. Acest lucru a fost posibil prin semnarea in aprilie 1951 a Tratatului de la Paris, care care a intrat in vigoare in iulie 1952. Prima uniune vamala totala, denumita initial drept
Comunitatea Economica Europeana (informal chiar si Piata Comuna), a fost creata prin Tratatul de la Roma in 1957 si implementata la 1 ianuarie 1958. Aceasta din urma s-a transformat in Comunitatea Europeana care este in prezent "primul pilon" al Uniunii Europene. Uniunea Europeana a evoluat dintr-un organ comercial intr-un parteneriat economic si politic. Definitivarea Uniunii Europene s-a facut prin ratificarea de catre ansamblul tarilor membre ale Comunitatii Europene a Tratatului de la Maastricht (Olanda), pe 7 februarie 1992. 
Putem spune asadar ca Uniunea Europeana este rezultatul unui proces de cooperare care a inceput in anul 1951, intre sase tari europene ( Franta, Italia, Belgia, Germania, Luxemburg Tarile de Jos) si ca in decursul urmatorilor 50 de ani au avut loc cinci valuri de extindere. iar prezent Uniunea Europeana este compusa, dupa cel de al saselea val, din 27 de state membre ( Franta, Italia, Belgia, Germania, Luxemburg, Tarile de Jos-1958), (Danemarca Regatul Unit Irlanda -1973), (Grecia -1981), (Portugalia, Spania-1986),( Austria, Finlanda, Suedia-1995), (Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Ceha , Slovacia, Slovenia, Ungaria-2004),( Bulgaria, Romania - 2007).
Exista trei institutii de decizie principale:
- Parlamentul European (PE), care reprezinta cetatenii UE si este ales direct de catre acestia; 
- Consiliul Uniunii Europene, care reprezinta statele membre individuale; 
- Comisia Europeana, care reprezinta interesele Uniunii ca un tot unitar. 
Acest ,,triunghi institutional" elaboreaza politicile si legile care se aplica pe intregul teritoriu al UE. In principiu, Comisia propune legi noi, iar Parlamentul si Consiliul le adopta. Comisia si statele membre aplica aceste legi, iar Comisia asigura respectarea lor.
Curtea de Justitie este arbitrul final in litigiile din domeniul dreptului european.
Curtea de Conturi controleaza modul de finantare a activitatilor Uniunii.
Puterile si responsabilitatile institutiilor UE, precum si normele si procedurile pe care trebuie sa le urmeze sunt prevazute in Tratatele care stau la baza UE. Tratatele sunt aprobate de presedintii si prim-ministrii tuturor tarilor UE si sunt ratificate ulterior de parlamentele acestora din urma.
II. INSTITUTIILE UNIUNII EUROPENE
II.1. Comisia Europeana
1.1.Structura. Comisarii europeni 
1.2.Atributiile Comisiei Europene 
1.3 Functionarea Comisiei Europene si rolul acesteia in cadrul institutiilor comunitare 
1.1.Structura. Comisarii europeni ( numire si demiterea din functie a acestora)
Comisia Europeana4 este cea mai origininala dintre institutiile comunitare, formata in prezent din 27 de comisari desemnati de guvernele statelor membre pe baza competentei lor generale, si profesionale.
Comisia europeana este organul executiv al Uniunii Europene, avand rolul de a intocmi proiecte de legi si de a monitoriza aplicarea acestora. Comisia este un organ al Comunitatilor Europene, independent de statele membre, avand sediul " la Bruxelles (Belgia), dar mai are birouri la Luxemburg, birouri de reprezentare in toate statele membre UE si delegatii in multe capitale ale lumii.
Misiunea ei este sa reprezinte si sa sustina interesele UE ca tot unitar. De asemenea, ca organ executiv al UE , este responsabila pentru aplicarea deciziilor Parlamentului si Consiliului. Prin aceasta se intelege administrarea cotidiana a afacerilor Uniunii Europene: aplicarea politicilor, derularea programelor si alocarea fondurilor.
Tratatul de la Nisa5 reglementeaza desemnarea Comisiei Europene astfel:
1) Consiliul European desemneaza o personalitate ce urmeaza a fi numit presedinte al comisiei -Parlamentul European aproband aceasta desemnare. 
2) Consiliul UE impreuna cu viitorul presedinte al comisiei desemneaza comisarii pe baza propunerilor venite din partea guvernelor nationale. 
3) comisarii impreuna cu presedintele sunt supusi apoi aprobarii Parlamentului European. 4) Comisia Europeana in intregime este numita in functie de Consiliul U.E cu majoritatea calificata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Institutiile si Organismele Uniuii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!