Institutiile Comunitare

Extras din referat Cum descarc?

Institutiile comunitare
Uniunea Europeana este rezultatul uniunii politice a diferitelor state suverane si democratice, care cedeaza voluntar o parte din suveranitatea lor pentru a forma o unitate de ordin superior. Aceasta situatie se produce pentru prima data in istoria umanitatii si de aceea institutiile care se creaza si care dirijeaza si impulsioneaza procesul formeaza un sistem original si unic in lume. 
Unicitatea constructiei europene se reflecta in primul rand in arhitectura institutionala. Statele accepta sa delege o parte din puterile lor suverane unor institutii comune create prin tratatele fondatoare, cu modificarile succesive, institutii al caror scop este sa asigure o participare democratica a Statelor Membre la luarea de de decizii.
In momemtul actual functionarea Uniunii se bazeaza pe cinci institutii: Comisia Europeana, Parlamentul European, Consiliul de Ministri. Numit pe scurt Consiliu, Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene si Curte de Conturi. Tratatul constitutional consacra formal functionarea Consiliului European ca institutie de sine statatoare.
Pe langa institutii, UE include o serie de organisme specializate:
o Mediatorul European si institutiile financiare:Banca Centrala Europeana si Banca Europeana de Investitii; 
o Organisme cu rol consultativ: Comitetul Regiunilor si Comitetul European si Social;
o Organisme institutionale: Oficiul de Publicatii Oficiale al Comunitatilor Europene si Oficiul de Selectie a Personalului Comunitatilor Europene;
o Agentii descentralizate:
o 16 agentii comunitare specializate care functianeaza in cadrul domeniul comunitar (primul pilon al tratatului CE);
o ISIS (Institul European pentru Studii de Securitate) si Centrul European pentru Observatii de Satelit, ambele functionale in cadrul Politicii Externe si de securitate Comuna;
o Europol si Eurojust in cadrul Cooperarii Politienesti si Judiciare in Materie Penala; 
Comisia Europeana are 25 de membri, dintre care 1 presedinte si 2 vicepresedinti. De la 1 noiembrie 2004, Comisia Barroso va avea un presedinte si 5 vicepresedinti. 
-este investita cu putere de initiativa si executie legislativa. Membrii comisiei actioneaza total independent in fata guvernelor tarilor membre, avand un interes comun, acela al Uniunii Europene. Doar Parlamentul European poate cenzura Comisia;
Comisia indeplineste trei functii de baza:
1. Dreptul de initiativa: rolul sau de initiator al politicilor comunitare este unic. In plus, Comisia functioneaza ca organ executiv al Uniunii Europene, veghind la respectarea Tratatelor. Ea reprezinta interesul comun si in mare masura, semnifica personalitatea Uniunii. Principala sa preocupare este aceea de a apara interesele cetatenilor Europei.
Cei 25 de membri ai Comisiei sunt alesi din cele 25 de state ale Uniunii Europene, insa fiecare dintre ei depune un juramant de independenta.
2. O alta functie a Comisiei este aceea de a veghea la respectarea tratatelor Uniunii Europene, astfel incat legislatia UE sa fie corect aplicata de catre Statele Membre, iar toti cetatenii si participantii la Piata Unica sa poata beneficia de conditiile unitare asigurate.
3. Cea de-a treia functie a Comisiei este aceea de organ executiv al Uniunii, avind implementarii si coordonarii politicilor. Una dintre atributiile sale executive consta in gestionarea bugetului anual al Uniunii si a Fondurilor Structurale, al caror principal scop de a elimina decalajele economice dintre zonele mai bogate si cele mai sarace ale Uniunii.
La data aderarii la UE si Romania va avea un comisar European.


Fisiere in arhiva (1):

  • Institutiile Comunitare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!