Institutii Europene - Curtea Europeana de Justitie

Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
DREPTURILE OMULUI
Dupa cum se stie nu numai vechii greci, ci chiar si vechii filosofi greci ii considerau pe barbari inferiori. Acelasi tratament era aplicat si sclavilor proveniti mai ales din razboaie. 
Democratia greaca antica, in speta cea ateniana (Perikle), despre care se face atata caz, a fost de fapt o democratie limitata, nuumai pentru cetatenii Atenei trecuti de 18 ani. Dupa Platon I Aristotel democratia ateniana a fost pandita intotdeauna de 2 primejdii: demagogia si anarhia. 
Chiar si constitutiile moderne, care au proclamat egalitatea tuturor oamenilor in fata legii admiteau ca nu toate fiintele umane au aceleasi drepturi, diferentele de rasa, de sex, de avere au fost adesea propuse drept criterii care sa justifice asemena inegalitati. 
Exista insa si o alta tendinta filosofica, bazata pe ideea ca astfel de diferente intre oameni sunt prea putin importante si ca ele nu pot afecta apartenenta acestora cu aceleasi drepturi, la comunitate. 
Ideea drepturilor omului a fost formulate abia in epoca moderna in operele unor filosofi precum Th. Mobbes si J. Lacke. Lacke, de exemplu vorbea despre "legea naturala a lui Dumnezeu", care consta in faptul ca nimeni nu are dreptul sa lipseasca pe alt om de viata, sanatate, proprietate si libertate. 
Dreptul la viata, la proprietate si libertate sunt naturale ele ii apartin fiecaruia prin insusi faptul ca s-a nascut om. Rostul guvernamantului este de a le proteja. In al 2-lea rand, aceste drumuri sunt inalienabile ele nu pot fi instrainate. 
In consecinta , daca un guvernamant incalca aceste drepturi, el isi pierde legitimitatea si trebuie inlaturat. Din secolul XVIII filosofia drepturilor naturale ale omului a fost incorporate in programe politice precum:
- Declaratia de independenta a S.U.A. (1776)
- Declaratia drepturilor omului si cetateanului (1789)
Aceste drepturi se numesc negative (cu cat statul intervine mai putin in actiunea oamenilor, cu atat libertatea fiecaruia e mai mare).
In secolul nostru, in special dupa al 2-lea razboi mondial, s-a considerat ca alaturi de aceste drepturi traditionale, ar trebui adaugate si altele: dreptul la ingrijire medicala, educatie, participare la viata publica, concediu platit etc. Pentru ca aceste drepturi sa devina effective statul trebuie sa intervina activ in viata oamenilor (drepturi pozitive).
Problema se complica mult astazi unii medici sau teoreticieni par sa sugereze ca ar trebui incluse intre drepturile omului, in mod paradoxal si dreptul la moarte, in numele unui "umanism medical". Ar fi vorba despre omorul medical "din mila" in cazul bolnavilor incurabili in care sfarsitul e inplacabil, pentru ca fiinta respectiva sa nu mai sufere inutil. Poate insa medicul sa-si ia o asemena responsabilitate? Chiar si cu semnatura bolnavului responsabilitatea este juridica, morala, profesionala, religioasa etc.
In afara de aceasta, legiferarea unui astfel de drept ar putea avea consecinte pe plan politic absolute imprevizibile, de aceea problema trebuie sa ramana in forma ei clasica; dreptul la viata sa figureze ca drept fundamental al fiintei omenesti. Dar inca o data practica clinica arata ca sunt unii oameni grav mutilati in urma unor accidente sau boli incurabile, care nu vor sa traiasca cu mijloace tehnice speciale, implanturi, care au pierdut bucuria de a trai si care se simt handicapati fata de semenii lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Institutii Europene - Curtea Europeana de Justitie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!