Institutii Europene

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 
INSTITUTIILE UNIUNII EUROPENE
1. Comisia europeana 
1.1. Structura. Comisarii europeni 
1.2. Atributiile Comisiei Europene 
1.3. Functionarea Comisiei Europene si rolul acesteia in cadrul institutiilor comunitare 
2. Consiliul Uniunii Europene 
2.1. Notiune 
2.2. Structura Consiliului Uniunii Europene 
2.3. Functionarea Consiliului Uniunii Europene 
2.4. Atributiile Consiliului Uniunii Europene 
3. Parlamentul European 
3.1. Notiunea si structura Parlamentului European 
3.2. Desemnarea parlamentarilor europeni si statutul acestora 
3.3. Functionarea Parlamentului European 
3.4. Atributiile Parlamentului European 
4. Curtea Europeana de Justitie 
4.1. Rolul Curtii de Justitie 
4.2. Componenta Curtii de Justitie 
4.3. Functionarea Curtii de Justitie si competenta acesteia 
5. Curtea de Conturi 
5.1. Rolul Curtii de conturi 
5.2. Structura curtii de conturi 
6. Consiliul European 
6.1. Geneza si natura juridica a Consiliului European 
6.2. Functionarea Consiliului European 
6.3. Rolul Consiliului European 
Concluzii 
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Uniunea Europeana este o entitate politica, sociala si economica, dezvoltata in Europa, ce este compusa din 27 tari. Este considerata a fi o constructie sui generis, situandu-se intre federatie (o federatie din limba latina foedus este un stat format dintr-un numar de state care au transferat o mare parte din suveranitatea lor unei noi entitati, supraordonata acestora, numita guvern central "federal. Intr-o federatie, statutul de autoguvernare al statelor componente este stabilit prin constitutie si nu poate fi schimbat prin hotararea unilaterala a guvernului central) si confederatie (confederatia este o uniune de state independente sau de unitati teritoriale autonome, infiintata pe baza unui acord international, prin care se determina conditiile de asociere a statelor si de functionare a acestora).
Uniunuea Europeana nu dispune de pesonalitate juridica [1; p. 5], ea fiind mai mai degraba un concept politic decat unul juridic, deoarece nu substitute Comunitatile europene, ci le inglobeaza intr-un ansamblu mai larg [2; p. 101]. Statele membre ale Uniunii Europene isi pot transfera competentele, la aderare, doar unui organ comunitar, cum este Banca Central Europeana, nu si Uniunii Europeane[3; p.5] 
Din acest motiv este acceptata explicatia conform careia, pentru a-si realiza obiectivele, Uniunea Europeana utilizeaza Comunitatile europene, completate cu formele de cooperare interguvernamentale prevazute de tratate.
Tentative de unificare a natiunilor europene au existat inca dinaintea aparitiei statelor nationale moderne. Acum trei mii de ani, Europa era dominata de celti, iar mai tarziu a fost cucerita si condusa de Imperiul Roman, centrat in Mediterana. Aceste uniuni timpurii au fost create cu forta. Imperiul Franc al lui Carol cel Mare si Sfantul Imperiu Roman au unit zone intinse sub o singura administratie pentru sute ani. Data fiind diversitatea lingvistica si culturala a Europei, aceste incercari au implicat de obicei ocupatia militara a natiunilor, conducand la instabilitate; unele incercari, insa, au durat mii de ani si au fost insotite de progrese economice si tehnologice, asa cum s-a intamplat cu Imperiul Roman in timpul asa-numitei Pax Romana. Una dintre primele propuneri pentru o unificare pasnica prin cooperare si egalitatea statutului de membru a fost facuta de Victor Hugo in 1851. In urma catastrofelor provocate de primul si al doilea razboi mondial, necesitatea formarii unei (ce a devenit mai tarziu) Uniuni Europene a crescut, din cauza vointei de a reconstrui Europa si de a elimina posibilitatea unui nou razboi. Acest sentiment a dus in cele din urma la formarea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului de catre Germania (de vest), Franta, Italia si tarile din Benelux. Acest lucru a fost posibil prin semnarea in aprilie 1951 a Tratatului de la Paris, care care a intrat in viguare in iulie 1952. Prima uniune vamala totala, denumita initial drept Comunitatea Economica Europeana (informal chiar si Piata Comuna), a fost creata prin Tratatul de la Roma in 1957 si implementata la 1 ianuarie 1958. Aceasta din urma s-a transformat in Comunitatea Europeana care este in prezent "primul pilon" al Uniunii Europene. UE a evoluat dintr-un organ comercial intr-un parteneriat economic si politic. Definitivarea Uniunii Europene s-a facut prin ratificarea de catre ansamblul tarilor membre ale Comunitatii Europene a Tratatului de la Maastricht (Olanda), pe 7 februarie 1992. 
Putem spune asadar ca Uniunea Europeana este rezultatul unui proces de cooperare care a inceput in anul 1951, intre sase tari europene ( Franta, Italia, Belgia, Germania Luxemburg Tarile de Jos ) si ca in decursul urmatorilor 50 de ani au avut loc cinci valuri de extindere. iar prezent Uniunea Europeana este compusa, dupa cel de al saselea val, din 27 de state membre ( Franta, Italia, Belgia, Germania Luxemburg Tarile de Jos-1958), (Danemarca Regatul Unit Irlanda -1973), (Grecia -1981 ),( Portugalia, Spania-1986),( Austria, Finlanda, Suedia-1995), (Cipru, Estonia, Letonia ,Lituania, Malta , Polonia, Republica Ceha , Slovacia, Slovenia, Ungaria-2004),( Bulgaria, Romania - 2007).
INSTITUTIILE UNIUNII EUROPENE
1. COMISIA EUROPEANA
1.1. Structura. Comisarii europeni (numirea si demiterea din functie a acestora)
Comisia Europeana [4] este cea mai origininala dintre institutiile comunitare, formata in prezent din 25 de comisari desemnati de guvernele statelor membre pe baza competentei lor generale si profesionale. Comisia europeana este organul executiv al Uniunii Europene, avand rolul de a intocmi proiecte de legi si de a monitoriza aplicarea acestora. Comisia este un organ al Comunitatilor Europene, independent de statele membre, avand sediul Berlaymont, Bruxelles.
Tratatul de la Nisa [5; p. 50] reglementeaza desemnarea Comisiei Europene astfel:
1) Consiliul European desemneaza o personalitate ce urmeaza a fi numit presedinte al comisiei, Parlamentul European aproband aceasta desemnare; 
2) Consiliul U E impreuna cu viitorul presedinte al comisiei desemneaza comisarii pe baza propunerilor venite din partea guvernelor nationale; 
3) comisarii impreuna cu presedintele sunt supusi apoi aprobarii Parlamentului European; 
4) Comisia Europeana in intregime este numita in functie de Consiliul U.E cu majoritatea calificata. 
Comisarii sunt cetateni ai statelor membre, cate unul din fiecare stat membru numarul lor fiind stabilit de Consiliul U.E cu unanimitate de voturi. Mandatul acestora este de 5 ani si sunt reeligibili, singura institutie care are dreptul de a demite un comisar este Curtea Europeana de Justitie, in timp ce Comisia in intregime poate fi demisa de parlamentul European prin motiune de cenzura adoptata cu votul a doua treimi din voturile exprimate si in acelasi timp al majoritatii membrilor.
Conducerea Comisiei este astfel formata :
a) Presedintele Comisiei (actual-Jose Manuel Durao Barroso, Portugalia) este numit cu 6 luni inainte ce mandatul sau sa inceapa iar perioada mandatului sau este egala cu cea a Comisiei. Presedintele Comisiei are rol administrativ si protocolar el reprezentand comisia in fata celorlalte institutii comunitare precum si in relatiile cu tertii 
b) Vicepresedintii acestia sunt desemnati de catre presedinte [6] din randul comisarilor si sunt in numar de doi, ei avand rol de suplinire a presedintelui atunci cand este nevoie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Institutii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!