Instituția O.N.U.

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere .pg.3
2. Constituirea si Structura O.N.U ...pg. 3
2.1. Originea si constituirea ONU .. pg. 3
2.2. Structura ONU ..pg. 5
3.Evolutia O.N.U. pg.7
3.1. ONU in perioada postbelica .pg. 7
3.2. ONU la etapa actuala pg. 8
3.3 Reformarea misiunilor de mentinere a pacii si rolul ONU in gestionarea situatiilor de criza pg. 9
3.4. Reforma Consiliului de Securitate (C.S.) ..pg. 12
4. Concluzii pg. 13
Bibliografie pg. 14


Extras din referat Cum descarc?

1.INTRODUCERE
Mentinerea pacii si securitatii internationale constituie una dintre provocarile majore ale umanitatii in epoca contemporana. Experientele dramatice prin care a trecut omenirea in decursul secolului XX -  cele doua razboaie mondiale, genociduri, Razboiul Rece s.a. - , cat si progresul spectaculos in domeniul tehnologiei militare si, mai ales, existenta armelor chimice, biologice si nucleare, au demonstrat imperativul solutionarii conflictelor si diferendelor exclusiv pe cale pasnica. Esecul Ligii Natiunilor si implicit a sistemului de securitate colectiva, care au avut drept efect declansarea celui mai sangeros razboi din istorie, au pus problema aparitiei unei organizatii mai eficiente si capabile sa mentina pacea mondiala. Dupa incheierea celei de-a doua conflagratii mondiale, acest rol avea sa-i revina Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), care este cea mai importanta organizatie internationala din lume si unica organizatie de securitate ce actioneaza la nivel global.
Constituirea ONU a insemnat conform lui John Keegan instaurarea unei noi ordini internationale, istoricul englez consemnand urmatoarele: De patru ori in epoca moderna s-a intamplat ca oamenii sa puna lumea la cale -  la Pacea de la Westfalia in 1648 dupa Razboiul de treizeci de ani, la Congresul de la Viena in 1815 dupa razboaiele lui Napoleon, la Paris in 1919 dupa Primul Razboi Mondial si in San Francisco in 1945, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Prin prezentul referat, mi-am propus ca scop sa determin rolul si evolutia ONU la nivel global, atat in perioada postbelica, cat si la etapa actuala. Pentru atingerea acestui rezultat voi realiza urmatoarele obiective:
-  Identificarea contextului de constiuire a ONU si prezentareastructurii Organizatiei; 
-  Analiza evolutiei ONU in perioada postbelica si la etapa actuala.
-  Estimarea gradului de eficienta al ONU in raport cu Liga Natiunilor.
2. CONSTITUIREA SI STRUCTURA O.N.U.
2.1. Originea si constituirea ONU
Bazele Organizatiei Natiunilor Unite au fost puse inca in primii ani ai celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Primul pas in acest sens a fost semnarea Cartei Atlanticului de catre F. D. Roosevelt, presedintele SUA si W. Churchill, prim-ministrul Marii Britanii, la 12 august 1941, la Washington. Carta Atlanticului a marcat momentul infiintarii Coalitiei antihitleriste, scopul careia era nimicirea tiraniei fasciste, apoiinstaurarea pacii si securitatii si efectuarea masurilor pentru curmarea agresiunii. Acest eveniment a facut posibil urmatorul pas si anume semnarea de catre 26 de state a Declaratiei Natiunilor Unite la 1 ianuarie 1942, fapt ce a insemnat extinderea Coalitiei antihitleriste, numita in virtutea Declaratiei si Coalitia Natiunilor Unite. Alianta militara ce s-a creat a constituit fundamentul viitoarei organizatii internationale ce avea sa inlocuiasca Liga Natiunilor (desfiintata oficial la 20 aprilie 1946). 
Crearea unei organizatii internationale, capabile sa previna o noua conflagratie mondiala si sa asigure pacea si securitatea generala, a constituit o preocupare majora a liderilor Marilor Puteri ale Coalitiei Natiunilor Unite-  F.D. Roosevelt, presedintele SUA, W. Churchill, prim-ministrul Marii Britanii si I. Stalin, conducatorul URSS. Totusi, cel mai mare interes a manifestat Roosevelt, care a si inaintat ideea privind constituirea unei asemenea organizatii si a identificat cauzele esecului Ligii Natiunilor. Conform punctului de vedere al diplomatiei americane, insuccesul Ligii Natiunilor s-a datorat modului diferit de percepere a securitatii internationale de catre state si a intereselor lor in aceasta privinta, ceea ce a condus la adoptarea unor atitudini diferite in cazul unor acte de agresiune ce au culminat cu declansarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial. De asemenea, s-a tinut cont ca o parte din responsabilitatea esecului Ligii o poarta insesi SUA, care nu aderasera la Liga, in pofida faptului ca initiativa de constituire a organizatiei a apartinut lui Woodrow Wilson. 
La sfarsitul celei de-a doua conflagratii mondiale, fiind cel mai puternic stat al lumii, SUA nu ascundeau faptul ca urma sa-si asigure atributiile de leadership in relatiile internationale. Astfel, de data aceasta,Statele Unite ale Americii au decis sa ramana angajate in procesele de garantare a pacii si de statornicire a acesteia printr-o institutie care se dorea mai puternica si mai eficienta decat Liga Natiunilor. Noua organizatie internationala urma sa se intemeieze pe o impartire a sferelor de influenta intre Marile Puteri si nu pe un echilibru de forte intre ele. Presedintele Roosevelt a incercat sa completeze ideea initiala a securitatii colective, cu viziunea sa privind cei 4 politisti, prin care Statelor Unite ale Americii, Uniunii Sovietice, Marii Britanii si Chinei le revenea rolul principal in preintampinarea si respingerea politicii agresive. Acestea urmau sa participe la mentinerea pacii ca politisti mondiali, cu trupe proprii, in timp ce celelalte state, supravegheate de o Comisie neutra, urmau sa se dezarmeze. Acest lucru nu s-a intamplat ca urmare a interventiei statelor membre ale Coalitiei Natiunilor Unite in proiectul de statut al ONU, in cadrul Conferintei de la San Francisco din aprilie-iunie 1945. Totusi, nereusita conceptului celor 4 politisti mondiali nu a insemnat si pierderea statutului privilegiat al Marilor Puteri, cu care tarile mici si mijlocii au trebuit sa se resemneze.
ONU a inceput sa existe oficial la 24 octombrie 1945, cand Carta a fost ratificata de China, Franta, Uniunea Sovietica, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii si majoritatea statelor semnatare. Catre aceasta data, celor 50 de state semnatare ale Cartei a reusit sa li se alature Polonia, aceasta devenind cel de-al 51-lea stat membru original al Organizatiei Natiunilor Unite.
Carta ONU constituie un document complex de o importanta exceptionala in relatiile internationale, simbolizeaza infiintarea Organizatiei si consfinteste scopurile si principiileei directoare. Carta este constituita dintr-un preambul si o serie de 111 articole, grupate in 19 capitole. Preambulul documentului exprima cel mai bine misiunea Organizatiei, stipuland hotararea ferma a popoarelor Natiunilor Unite de a izbavi generatiile viitoare de flagelul razboiului care, de doua ori in cursul unei vieti de om, a provocat omenirii suferinte de nespus; si reafirmandcredinta in drepturile fundamentale ale omului, in demnitatea si valoarea persoanei umane, in egalitatea in drepturi a femeilor si a barbatilor, precum si a natiunilor mari si mici. Astfel, ONU s-a angajat sa asigure pacea mondiala, respectarea drepturilor omului, cooperarea internationala si respectarea dreptului international, asumandu-si rolul de centru in care sa se armonizeze eforturile natiunilor catre atingerea acestor scopuri comune,in conformitate cu principiile: egalitatii suverane a tuturor membrilor ei; indeplinirii cu buna-credinta a obligatiilor asumate; reglementarii tuturor diferendelor internationale prin mijloace pasnice; nefolosirii fortei si a amenintarii cu forta in relatiile internationale; neamestecului in treburile care sunt esentialmente de competenta nationala a unui stat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Institutia O.N.U..docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Anatol Petrencu, Istoria Universala. Epoca Contemporana (1939-1995), Chisinau, 1996
2. Elena Iuliana Lache, Relatiile Internationale in perioada Razboiului Rece, 
3. Henry Kissinger, Diplomatia, Bucuresti; BIC ALL, 2003. 
4. Ionut Mocanu, Dragos Albulescu, Doctrine si siteme politico-militare. Analiza misiunilor NATO si ONU, Acadermia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu".
5. J. Martin Rochester, Fundamental Principles of International Relations, Boulder, CO: Westview Press, 2010. 
6. Joshua S. Goldstein, Jon C. Pevehouse,International Relations, Pearson Longman, Editia 2006-2007.
7. Oleg Bontea, Istoricul aparitiei Ligii Natiunilor si a Organizatiei Natiunilor Unite, in revista Administrarea Publica, nr. 3, 2012.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!