Institutia Extradarii

Extras din referat Cum descarc?

Nu se poate vorbi de un termen, de o institutie ca cea a extradarii, fara ca, in prealabil, sa nu fie facuta o definire cat mai corecta si mai completa a termenului. Astfel extradarea poate fi definita ca fiind un act bilateral, politic si juridic prin care statul, pe al carui teritoriu se afla un infractor strain il poate preda pe acesta statului unde s-a savasit infractiunea ori statului ale carui interese au fost afectate prin comiteiea faptei sau al carui cetatean este, in vederea tragerii la raspundere penala ori a executarii pedepsei la care a fost condamnat printr-o hotarate definitiva.
Notiunea si natura juridica a extradarii
In lupta impotriva infractiunilor, statele sunt obligate sa-si acorde asistenta juridica reciproca, cooperand in descoperirea, retinerea si condamnarea celor care au incalcat legea penala.
Extradarea este un atribut suveran al statului, care o poate admite sau refuza. Obligatia se poate naste prin conventii incheiate, sau pe baza legii interne. De obicei se respecta regula reciprocitatii.
Se admite extradarea pentru crimele impotriva pacii si umanitatii, ca si pentru infractiunile de drept comun. Nu se extradeaza autorii crimelor politice. Se considera crime politice atingerile aduse securitatii interne si externe a statului, atentatele impotriva sefilor de state si altele conform legislatiei interne.
Exista numeroase situatii cand anumiti infractori, dupa ce au comis infractiuni sau dupa ce sunt condamnati pe teritoriul unui stat, se refugiaza in alt stat, cautand, in acest fel, sa scape de urmarire sau condamnare ori de executarea pedepsei. Statul pe teritoriul caruia s-a refugiat infractorul va trebui ca, pe baza solicitarii adresate, sa-1 predea statului pe teritoriul caruia s-a comis fapta sau aceluia care a fost lezat prin infractiune ori al carui cetatean este faptuitorul, in vederea judecarii, condamnarii sau executarii pedepsei, contribuind astfel la lupta comuna dusa pe plan international impotriva criminalitatii.
Pentru usurarea realizarii unor astfel de relatii intre state a fost creata institutia extradarii
Sub raportul finalitatii sale, extradarea este un act de reciproca asistenta juridica internationala si poate fi acordata numai in baza unei conventii internationale, sau in conditii de reciprocitate.
Extradarea este un act bilateral deoarece implica cererea de extradare din partea unui stat (solicitant) si predarea infractorului de catre statul pe teritoriul caruia acesta se refugiaza (solicitat).
Fiind o institute juridica, extradarea are si un pronuntat continut politic, intrucat ea se realizeaza pe baza vointei liber exprimate a statelor, respectandu-se suveraniatatea si independenta lor.
Extradarea este o institute ce este reglementata prin norme de drept cuprinse in conventii bilaterale sau multilaterale prin care se reglementeaza aceasta materie.
Romania a incheiat conventii de asistenta juridica internationala, cuprinzand reglementari in domeniul extradarii, cu mai multe state.


Fisiere in arhiva (1):

  • Institutia Extradarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!