Instituția Cauțiunii în Dreptul Procesual Civil și Procedura de Executare

Extras din referat Cum descarc?

Conform dictionarului explicativ , cautiunea este o suma de bani depusa pentru garantarea executarii de catre debitor a unei obligatii. Cautiunea are regimul juridic al unei garantii menita sa asigure executarea obligatiei de catre debitor si se depune pe contul curent al executorului judecatoresc , avind ca scop pe de o parte, sa garanteze recuperarea creantei creditorului si pe de alta parte , sa asigure debitorul in cazul suspendarii procedurii de executare.Find o garantie , cautiunea are un caracter accesoriu si nu poate exista decit pentru o obligatie valabila din punct de vedere legal. 
Aceasta afirmatie poate fi interpretata astfel, cautiunile prevazute in scopul repararii prejudiciului cauzat prin asigurarea actiunii nu sunt obligatorii ,doar daca legea speciala nu impune aceasta modalitate procesuala de protectie a drepturilor pirutului.De regula,in legile speciale,asigurarea este conditionata de depunerea cautiunii de catre reclamant.
In legea cadru,este prevazut ca instanta poate cere cautiunea stabilind cuantumul si termenul achitarii acesteia.Daca aceste conditii nu se respecta,masurile de asigurare se vor anula imediat.Piritul care nu a pierdut cauza in instanta va putea actiona in viitor reclamantul pentru repararea prejudiciului cauzat prin asigurare.
Daca exista o cautiune depusa de reclamant,adresarea piritului in termen de 2 luni in instanta de judecata va permite acestuia utilizarea cautiunii intr-o eventuala execuatare, ,art.182 Cod Procedura Civila al RM.
In legslatia SUA scopul cautiunii intr-o actiune civila este de a asigura prezenta inculpatului la proces si pentru a garanta plata unei datorii sau indeplinirea unor taxe civile , asa cum a ordonat de catre instanta de judecata , deoarece se considera o masura drastica cea de arestare civila a inculpatului care se considera ca s-ar putea ascunde de lege , plus necesita o analiza mai aprofundata a legislatiei asa cum aceasta masura asiguratorie se aplica doar in cazuri speciale.
Instanta stabileste suma cautiunii , care se bazeaza in general pe valoarea aproximata a daunelor provocate de catre inculpat . Exista situatii in care a inculpatul informeaza despre schimbarea imprejurarilor, in acest caz instanta ar putea creste sau reduce cautiunea . Cash , spre deosebire de o legatura cautiune , pot fi depuse la instanta de judecata numai atunci cand autorizat prin statut . Scopul arestarii si dispozitiile legale determina daca acest depozit poate fi utilizat pentru a plati judecata acordat reclamantului .
Legislatia nationala pe care o gasim reflectata in prevederile Codului de Procedura Civila si anume art.1272 , prevede cuantumul expres prevazut al cautiunii care se stabileste in proportie de 20% din valoarea bunurilor a caror asigurare se solicita, iar in cazul cererilor al caror obiect nu este evaluabil , suma cautiunii constituie pina la 50.000 de lei.
Art.81 al Codului de Executare al RM, cautiunea se depune in cuantum de 120% din suma baneasca ce urmeaza a fi incasata de la debitor sau din valoarea bunurilor pe care acesta este obligat sa le transmita in temeiul hotaririi judecatoresti, cu includerea cheltuielilor de judecata.
O alura mai diferita o ia cautiunea in cadrul dreptului procesual roman ,unde se stipuleaza ca atunci cind legea prevede darea unei cautiuni, suma datorata de parte cu acest titlu se stabileste de catre instanta in conditiile legii si se depune la Trezoreria Statului, la CEC Bank - S.A. sau la orice alta institutie de credit care efectueaza astfel de operatiuni, pe numele partii respective, la dispozitia instantei sau, dupa caz, a executorului judecatoresc.
Daca legea nu prevede altfel, cautiunea nu va reprezenta mai mult de 20% din valoarea obiectului cererii, iar in cazul cererilor al caror obiect nu este evaluabil in bani, nu va putea depasi suma de 10.000 lei.(art.1056 CPC).


Fisiere in arhiva (1):

  • Institutia Cautiunii in Dreptul Procesual Civil si Procedura de Executare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!