Institutia Capacitatii de Folosinta a Persoanei Fizice

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I. Consideratii introductive 1
Capitolul II. Capacitatea de folosinta a persoanelor fizice 3
Sectiunea 1. Notiune - 3
Sectiunea a 2-a. Caractere juridice 4
Sectiunea a 3-a. Inceputul capacitatii de folosinta 5
Sectiunea a 4-a. Continutul capacitatii de folosinta - 6
Sectiunea a 5-a. Ingradirile capacitatii de folosinta - 7
Sectiunea a 6-a. Incetarea capacitatii de folosinta - 7
Bibliografie - 11


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I. Consideratii introductive
In intelesul curent persoana este un individ al speciei umane, omul considerat prin totalitatea insusirilor sale fizice si psihice .
Omul, ca persoana fizica, este un subiect de drept universal, putand participa la cele mai variate raporturi juridice. El intra in raporturi juridice pentru ca urmaresc realizarea unor scopuri personale, satisfacerea unor interese materiale sau spirituale, si exercitarea unor obligatii impuse de dispozitia normelor juridice sau asumate prin acte juridice .
Sub aspect etimologic, este de mentionat ca termenul ,,persoana" provine din cuvantul latin ,,persona", ce desemna la teatru masca ce o purta pe scena actorul, sugerand rolul sau in piesa .
Este de retinut ca, in dreptul roman, cuvantul ,,persona" nu era folosit si pentru desemnarea persoanei juridice, pentru care, de altfel, nici nu exista un termen special (se intrebuintau, dupa caz, termenii ,,fiscus", ,,civitates", ,,universitates personarum" sau ,,corpora", ,,universitates rerum ,,sau ,,piae causae").
Desi, ,,ab origem", notiunea de persoana fizica apartinea numai dreptului civil, in sensul ca exprima calitatea omului de a fi subiect de drept civil, este totusi de retinut ca, uneori, mai ales in literatura de specialitate, notiunea de ,,persoana fizica" este insotita de atributul ,,ca subiect de drept civil", iar aceasta datorita faptului ca notiunea in discutie a ajuns sa fie utilizata nu numai in dreptul civil, ci si in alte ramuri de drept, pentru a exprima calitatea omului de subiect de drept intr-o ramura sau alta.
Trebuie subliniat ca atunci cand folosim cuvantul persoana singur - in limbajul juridic curent - ne vom referi in primul rand la persoana fizica.
Persoana fizica este subiect de drept civil, fiind titularul unor drepturi si obligatii ce alcatuiesc continutul raportului juridic civil. Omul este, atata timp cat exista, subiect de drept civil. Calitatea de subiect de drept civil nu poate fi separata de calitatea de persoana fizica, de om; orice om este subiect de drept civil.
Personalitatea juridica este inerenta fiintei umane. Ea este atribuita, fara exceptie, omului de la nastere si este pastrata pana la moarte. Personalitatea juridica este o aptitudine, o virtualitate a fiintei umane, ea reprezentand aptitudinea de a fi subiect de drept, deci aptitudinea de a fi titular de drepturi si obligatii .
Prin capacitatea civila a persoanei fizice intelegem acea parte a capacitatii juridice ce consta in aptitudinea persoanei fizice de a avea drepturi subiective civile si obligatii civile si in aptitudinea de a dobandi si exercita drepturi subiective civile, precum si de a-si asuma si executa obligatii civile prin incheierea pe cale judiciara.
Potrivit prevederilor art. 5 din Decretul nr.31/1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice, structura capacitatii de drept civil a persoanei fizice cuprinde doua elemente: capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu.
Capitolul II. Capacitatea de folosinta a persoanelor fizice
Sectiunea 1. Notiune
O de finitie legala a capacitatii de folosinta o intalnim in art. 5 alin. 2 din Decretul nr. 31/1954, potrivit caruia, ,,capacitatea de folosinta este capacitatea de a avea drepturi si obligatii" .
Doctrina arata astfel ca, capacitatea de folosinta a persoanei fizice este acea parte a capacitatii civile care consta in aptitudinea omului de a avea drepturi si obligatii civile . Cu alte cuvinte, este vorba de aptitudinea persoanei fizice de a fi titular de drepturi si obligatii civile, de calitatea sa de subiect individual de drept civil, participant la diferite raporturi juridice civile.


Fisiere in arhiva (4):

  • bibliografie.doc
  • cuprins.doc
  • fateta civil.doc
  • Institutia Capacitatii de Folosinta a Persoanei Fizice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!