Instanța De Judecată Ca Subiect Al Dreptului De Procedură Penală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Procedura penala este o activitate care este reglementata de lege si care este strict determinata si stabilita de legea procesual penala, care are ca scop in finele sale stabilirea adevarului. Desfasurarea activitatii procesual penale este infaptuita numai si numai de organele competente si imputernicite pentru acest lucru.

Aceasta desfasurare a activitatii consta in vederea descoperirii, urmaririi, judecarii si pedepsirii persoanelor vinovate de savarsirea unor acte ilicite si infractiuni.

Judecarea este faza a dreptului procesual penal care este infaptuita de catre organul imputernicit pentru acest lucru, de catre judecata.

Judecata fiind un subiect care are un rol foarte important si care consta in solutionarea si judecarea cauzei, aflarii adevarului si pedepsirii persoanelor vinovate.

Conform Constitutiei Republicii Moldova din 1994 in articolele 114 sectia 1 capitolul IX autoritatea judecatoreasca vedem ca justitia se infaptuieste in numele legii, numai de instantele de judecata.

Deci rolul important la instantei de judecata este evident din cele spuse, asa dar acest rol al judecatii este cel ca doar numai instanta de judecata are dreptul deplin de a judeca, de a solutiona litigiile aparute nu importa de ce cauza cat penala, civila asa si administrativa.

Instanta de judecata ca subiect al dreptului de procedura penala.

Prin subiecti ai dreptului de procedura penala intelegem toti participantii la procesul penal, organele si persoanele, care sunt parte la proces incepand cu urmarirea penala, examinarea cazurilor, judecarea in instanta de judecata dar ne catand la aceasta ei fiecare in parte au drepturi si obligatii procesuale penale pentru actele si faptele sale in conformitate cu legea procesual penala.

Instanta de judecata va intra in categoria acestor subiecti ca subiect special si unic al dreptului de procedura penala, deoarece acest organ instanta de judecata este principalul subiect al dreptului procesual functia principala pe care acesta o indeplineste este infaptuirea justitiei penale prin dezbaterile judecatoresti si solutionarea cauzelor penale.

Numai instantei de judecata i se permite conform legii in vigoare si constitutiei Republicii Moldova de a constata si de a declara persoana (banuita, invinuita) in infaptuirea unei crime. Justitia se infaptuieste in numele legii. In cazurile penale justitia se infaptuieste in numele legii si numai de instanta de judecata.

Deci ca subiect al procedurii penale instanta de judecata o vedem ca unicul organ in Republica Moldova care conform legislatiei in vigoare infaptuieste justitia, unicul organ ca fiind in drept competent de a solutiona cazurile penale, unicul care prin dezbaterile judiciare declara daca este persoana vinovata de savarsirea infractiunii si este unicul organ care conform in conformitate cu legislatia Republicii Moldova emite acte si hotarari judecatoresti obligatorii definitive cauzei penale.

Conform constitutiei justitia se ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Instanta De Judecata Ca Subiect Al Dreptului De Procedura Penala
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 220 cuvinte
Nr caractere:
11 483 caractere
Marime:
10.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Predat:
la gimnaziu
Sus!