Insolventa

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere	2
2. Speta	2
3. Criza Financiara	3
4. Insolventa	5
5. Contraventii, infractiuni, pedepse	8
Bibliografie	10


Extras din referat Cum descarc?

ntroducere: 
In aceasta tema am ales sa vorbesc despre "Insolventa", deoarece este o tema care mi-a starnit interesul si totodata o problema cu care foarte multe firme din Romania s-au confruntat in ultima perioada. Dar pentru a putea intelege in profunzime ce este insolventa trebui mai intai sa vorbim despre criza financiara.
Ce ar putea declansa criza financiara si insolventa?
Trebuie sa analizam situatia in care ordonatorii de credite de la nivel local s-au incadrat in creditul bugetar atunci cand au incheiat un angajament legal, dar nu pot efectua plata pentru ca nu au deschidere de credite bugetare. 
Ce inseamna aceasta deschidere de credite bugetare? Reprezinta comunicarea aprobarii facuta de Ministerul Finantelor Publice a sumei transferate, prin Trezoreria Statului, in contul unui ordonator principal, atunci cand acesta solicita un transfer de bani din creditul bugetar. Aceasta situatie conduce la aparitia platilor restante, a arieratelor si a interdictiei de a mai incheia noi angajamente legale. Fiindca unitatile administrativ-teritoriale nu au suveranitate, nu pot stabili impozite dupa bunul plac si nu se pot imprumuta nelimitat (au limita de 30% din veniturile proprii), atunci apare starea de criza financiara si, mai rau, starea de insolventa.
2.	Speta: 
Dosarul numarul 497/F din 01.04.2010: La data de 14.08.2009, creditoarea S.C. Emtex S.R.L. cu sediul in Bucuresti, a chemat chemat in judecata pe debitoarea sa S.C. Torra Conf S.R.L. cu sediul in Pitesti, solicitand deschiderea procedurii de insolventa asupra debitoarei, in vederea recuperarii sumei de 148.508,20 RON, reprezentand contravaloarea facturi fiscale, precum si penalitati de intarziere contractuale, impreuna cu cheltuielile de judecata aferente, intrucat acestea se afla in incapacitate de plata de mai mult de 30 de zile. 
In motivarea cererii, creditoarea a aratat ca in baza raporturilor comerciale existente intre parti, au fost emise facturile anexate, a caror contravaloare nu a fost achitata de catre debitoare, la data promovarii cererii acumulandu-se un debit restant in valoare de 148.508,20 lei pe care debitoarea refuza in mod nejustificat sa il achite, la care s-au calculat penalitati contractuale in cuantum de 0,5% pe zi de intarziere. 
A mai sustinut creditoarea, in motivarea cererii - inregistrata pe rolul instantei ulterior modificarii Legii nr. 85/2006 prin Legea nr. 277/2009 - ca sunt indeplinite conditiile prevazute de Legea insolventei, respectiv exista o creanta certa, lichida si exigibila mai mare de 30.000 lei si o intarziere in plata mai mare de 30 de zile de la scadenta, precum si faptul ca reprezentantii debitoarei au recunoscut existenta debitului.
3.	Criza Financiara: 
A.	Instituirea Crizei Financiare: 
Criza financiara este starea patrimoniului unitatii administrativ-teritoriale caracterizata prin existenta unor dificultati financiare, prin lipsa acuta de disponibilitati banesti, ce conduce la neachitarea obligatiilor de plata, lichide si exigibile, pe o anumita perioada de timp. Criza financiara este prezumata in urmatoarele situatii: 
I.	Neachitarea obligatiilor de plata, lichide si exigibile, mai vechi de 90 de zile si care depasesc 15% din bugetul general al unitatii administrativ-teritoriale respective, cu exceptia celor aflate in litigiu comercial;
II.	Neachitarea drepturilor salariale prevazute in bugetul local de venituri si cheltuieli sau in bugetele institutiilor ori serviciilor publice de interes local sau judetean, dupa caz, pe o perioada mai mare de 90 de zile de la data scadentei. 
Cu alte cuvinte, din definitia propusa de OUG 46/2013, retinem ca etapa crizei financiare este instituita atunci cand exista datorii mai vechi de 90 de zile, care depasesc 15% din bugetul local sau daca salariile angajatilor din sectorul public nu


Fisiere in arhiva (1):

 • Insolventa.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-    http://www.bpi.ro/ accesat la 15.01.2015
-    http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_33271/OUG-nr-46-2013-criza-financiara-si-insolventa-unitatilor-administrativ-teritoriale.html accesat la 15.01.2015
- http://legestart.ro/cine-si-cum-declara-insolventa/ accesat la 15.01.2015
- http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_36933/Avem-un-nou-Cod-al-insolventei-Prevederile-vor-intra-in-vigoare-sambata.html accesat la 15.01.2015 
- http://www.jurisprudenta.com/speta/procedura-insolven%C5%A3ei-stare-de-insolven%C5%A3a-prezumata-6z72s/ accesat la 15.01.2015


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!