Înregistrările și Interceptările audio-video sau Ambientale în Procesul Penal

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS 2
I.PROBATIUNEA; MIJLOACELE DE PROBA IN PROCESUL PENAL 3
II.NOTIUNILE DE "A INREGISTRA" SI "A INTERCEPTA".EVOLUTIE SI PREVEDERI DIN LEGISLATIA ROMANA 5
III.CONDITII PENTRU EFECTUAREA INTERCEPTARILOR SI INREGISTRARILOR 7
IV.TEHNICI SPECIALE DE SUPRAVEGHERE SAU CERCETARE 11
V.INTERCEPTARILE SI INREGISTRARILE IN DREPTUL CONTINENTAL 14
VI.ASPECTE DIN LEGISLATIA ANGLO-SAXONA 17
VII.PRACTICA CEDO 20
VIII.BIBLIOGRAFIE 22


Extras din referat Cum descarc?

I.Probatiunea; Mijloacele de proba in procesul penal
Savarsirea unei infractiuni impune organelor judiciare abilitate obligatia de a determina toate imprejurarile relative la fapta comisa precum si la persoana faptuitorului. In acest sens, organelor de urmarire penala le revine competenta de a dispune trimiterea in judecata ori,dupa caz, netrimiterea in judecata a faptuitorului. In ipoteza in care cauza penala este dedusa spre judecare instantei, aceasta trebuie sa stabileasca existenta ori inexistenta infractiunii , trebuie sa cuantifice vatamarile materiale si morale cauzate, sa aprecieze daca este cazul sa se retina circumstante legale ori judiciare in vederea agravarii sau atenuarii raspunderii penale etc.
Potrivit art.63 al.(1) prin proba se intelege orice element de fapt care serveste la constatarea existentei sau inexistentei unei infractiuni, la identificarea persoanei care a savarsit-o si la cunoasterea imprejurarilor necesare pentru justa solutionare a cauzei.
In literatura de specialitate, probele au fost definite ca fiind acele elemente de fapt cu relevanta informativa asupra tuturor laturilor cauzei penale, ori acele fapte sau imprejurari care stabilesc existenta sau inexistenta faptelor care trebuie retinute.
Nu trebuie confundate notiunile de proba, mijloc de proba si probatiune.
Astfel,probele, ca elemnte de fapt care servesc la aflarea adevarului in procesul penal , sunt aduse la cunostinta organelor judiciare prin intermediul mijloacelor de proba.Mijloacele de proba sunt acele cai legale prin care se constata existenta probelor sau, altfel spus, ele sunt izvorul probelor.De aceea, se face distinctie intre o imprejurare de fapt pe baza careia se constata vinovatia sau nevinovatia unei persoane si mijlocul prin care aceasta imprejurare a fost relevata.
In al doilea rand , nu se confunda notiunea de proba cu cea de probatiune -ca activitate de strangere si verificare a probelor , constand in acele acte procedurale prin care organele judiciare si partile stabilesc , prin mijloacele prevazute in lege , elementele de fapt necesare pentru constatarea faptelor si a imprejurarilor care formeaza obiectul unei cauze penale.
Mijloacele de proba reprezinta mijloacele prevazute de lege prin care se constata elementele de fapt ce pot servi ca probe in procesul penal sau mijloacele legale utilizate pentru dovedirea unui fapt.
Din aceasta definite rezulta ca intre notiunea de proba si cea de mijloc de proba exista o indiscutabila legatura, intrucat probele nu se pot obtine decat prin mijloacele de proba prevazute de lege.
Actuala reglementare procesual penala contine prevederi stricte cu privire la mijloacele de proba care pot fi folosite in cadrul procesului penal.In acest sens, art.64 C.Pr.Pen. contine o enumerare limitativa a mijloacelor de proba:
- declaratiile invinuitului sau ale inculpatului
- declaratiile partii vatamate , ale partii civile si ale partii responsabile civilmente 
- declaratiile martorilor
- inscrisurile
- inregistrarile audio sau video si fotografiile
- mijloacele materiale de proba 
- constatari tehnico-stiintifice si constatarile medico-legale
- expertizele
Functionalitatea mijloacelor de proba in procesul penal denota importanta deosebita a acestora la aflarea adevarului si, in final, la solutionarea cauzelor penale. Prin intermediul mijloacelor de proba, organele judiciare pot administra probele in procesul penal, ceea ce conduce la posibilitatea constatarii faptelor si imprejurarilor care trebuie dovedite in cauza penala respectiva. 
Prin intermediul procedeelor probatorii organele de urmarire penala si instanta de judecata ajung in contact cu mijloacele de proba si, implicit, cu probele. Prin acest ansamblu de activitati trebuie sa se poata trage concluzia daca fapta penala exista, daca a fost savarsita cu vinovatie si de catre cine, care au fost circumstantele care au condus la producerea infractiunii, daca acestea sunt atenuante ori agravante etc. Astfel, numai in conditiile existentei de probe, administrate prin intermediul mijloacelor de proba se poate dispune, de catre procuror, trimiterea in judecata ori o solutie de netrimitere in judecata, sau instanta va pronunta condamnarea ori achitarea inculpatului.
De asemenea, prin folosirea mijloacelor de proba nu se urmareste, in mod strict, numai rezolvarea fondului cauzei, avandu-se in vedere toate aspectele conexe desfasurarii normale a procesului penal. In acest sens nu se poate lua impotriva inculpatului masura arestarii preventive daca la dosar nu exista probe (puse in evidenta prin mijloace de proba) ca odata pus in libertate acesta ar savarsi alte infractiuni. Sau, nu se va putea dispune suspendarea procesului penal daca boala grava a inculpatului (imprejurare care sa-l puna pe acesta in imposibilitatea obiectiva de a mai putea participa la lucrarile cauzei) nu este constatata printr-un raport de expertiza medico-legala, mijloc de proba in procesul penal.
Fiecare mijloc de proba , in functie de specificul sau isi are procedeele sale de administrare.Astfel, declaratiile martorilor pot fi obtinute prin ascultare, confruntare sau inregistrare pe banda de magnetofon , inscrisurile pot fi examinate prin traducere,descifrare sau comparare etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inregistrarile si Interceptarile Audio-Video sau Ambientale in Procesul Penal.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!