Înregistrarea băncilor comerciale în Republica Moldova

Extras din referat Cum descarc?

Banca - institutie financiara care atrage de la persoane fizice sau juridice depozite sau echivalente ale acestora, transferabile prin diferite instrumente de plata, si care utilizeaza aceste mijloace total sau partial pentru a acorda credite sau a face investitii pe propriul cont si risc. 
- Trasaturile specifice ale bancilor comerciale:
a) ii sunt specifice schimbul dublu de angajamente.
b) bancile comerciale isi iau obligatiuni in suma fixa. 
- Clasificarea bancilor comerciale dupa:
1. Plan macroeconomic 
a) banca de emisiune BNM
b) banca comerciala 
2. Spectru de servicii pe care le acorda 
a) universale
b) specializate
3. Apartenenta capitalului
a) de stat 
b) capital public
c) private
d) mixte 
4. In dependenta de ramura ce o deservesc 
5. In dependenta de filiale (cu/fara filiale) 
6. In dependenta de proportii (consortium, mari, medii, mici)
Bancile comerciale activeaza in limita anumitor principii: 
a) de profitabilitate
b) lichiditate
c) risc
d) banca comerciala raspunde in fata actionarilor si clientilor sai 
e) activeaza in limita resurselor disponibile 
f) bancile comerciale sunt supravegheate prin metode indirecte si directe.
Functiile bancilor comerciale:
a) intermediar in activitatile de creditare, decontare si operatiunilor cu hirtii de valoare.
b) stimuleaza formarea acumularilor din cadrul economiei nationale. 
Deci dupa o mica incursiune in care am dat difinitia banciii potrivit legislatiei in vigoare al Republicii Moldova, dupa caracterizarea lor in dependenta de functiile sale principale, trasaturile, capitalul social, activitatea pe care o practica as dori sa arat in continuarie cum se inregistreaza bancile comerciale in Republica Moldova.
Potrivit Legii institutiilor financiare din 21.07.1995 la art. 5, 11, 44 si art.4 al Legii cu privire la Banca Nationala a Moldovei din 21.07.1995 este prevazut ca dreptul de a licentia bancile comerciale o are Banca Nationala a Moldovei (BNM), care este investita cu dreptul exclusiv de a elibera licente bancilor. 
In Republica Moldova bancile comerciale sunt organizate sub forma organizatorico-juridica de societati pe actiuni ,,SA" , in baza legii cu privire la societatile pe actiuni banca dispune de independenta juridica, operationala, financiara, administrativa fata de orice persoana, inclusiv de BNM, de Guvern si de alte autoritati ale administratiei publice daca nici o lege speciala nu prevede altfel. 
Nici o persoana nu este in drept sa practice activitati financiare, enumerate la articolul 26 al Legii institutiilor financiare, fara autorizatia Bancii Nationale a Moldovei.
Banca straina, care doreste sa deschida sucursale pe teritoriul Republicii Moldova, trebuie sa primeasca autorizatia Bancii Nationale a Moldovei.
Banca poate desfasura in limita licentei acordate activitatile financiare permise bancii conform art.26 din Legea institutiilor financiare. Banca nu este in drept sa desfasoare activitati financiare, neprevazute in licenta.
Pentru ca BNM sa inregistreze o banca comerciala, cea din urma trebuie sa indeplineasca niste conditii prevazute de legislatia Republicii Moldova. Una din cerinte ar fi marimea capitalului minim necesar. Cuantumul capitalului minim se stabileste pentru capitalul de gradul I in marime de 200 mil. lei. 
Metoda de calculare a capitalului de gradul I se contine in anexa nr.4 al Regulamentului cu privire la la licentierea bancilor nr.23/09-01 din din 15.08.1996 . 
Plata pentru actiuni se efectueaza numai din mijloace banesti. Cotele patrimoniale si alte cote nebanesti nu pot fi utilizate pentru cumpararea actiunilor bancii.
O alta cerinta este suma minima subscrisa si depusa in capitalul bancii, care se stabileste in cuantum de 100 de milioane de lei, actiunile se achita integral cu mijloace banesti.
Pentru eliberarea licentei de a desfasura activitati financiare persoana fizica sau juridica depune la Banca Nationala, in modul stabilit de ea, o cerere scrisa, la care se anexeaza: 
a) date despre calificarea si experienta administratorilor viitoarei institutii financiare, activitatea lor profesionala din ultimii 10 ani;


Fisiere in arhiva (1):

  • Inregistrarea Bancilor Comerciale in Republica Moldova.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!