Infractorul Sub Aspect Criminologic si Juridic

Cuprins referat Cum descarc?

o Notiunea de infractor.p 1
o Pluralitatea de infractori.p 2
o Formele pluralitatii de infractori.p 2
Pluralitatea naturala .p 2
Pluralitatea constituita.p 3
Pluralitatea ocazionala.p 4
o Conditii ale participatiei penale .p 5
o Bibliografie.p 7


Extras din referat Cum descarc?

INFRACTORUL 
Infractorul este o persoana care a savarsit o infractiune prevazuta de legea penala. Alaturi de termenul de infractor, in Codul penal intalnim si termenul de faptuitor, termen care are un sens mai larg, privind orice persoana care a savarsit o fapta prevazuta de legea penala, indiferent daca raspunde sau nu penal.
CLASIFICAREA INFRACTORILOR
Din punct de vedere al varstei: infractorul major, care este persoana ce a implinit varsta de 18 ani si a savarsit o infractiune; infractorul minor, care este persoana cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani. 
Diferenta dintre cele doua categorii de infractori vizeaza sistemul sanctionator, cel aplicabil minorilor fiind unul special si vizand in principal luarea unor masuri educative.
Din punct de vedere al infractiunilor savarsite: infractorul primar este acela ce se afla la prima infractiune , adica a savarsit o infractiune pentru prima data; infractorul recidivist este acela care a mai savarsit infractiuni pentru care a mai fost condamnat, continuand, si ulterior ramanerii definitive a hotararii de condamnare, sa savarseasca infractiuni.
Diferenta dintre cele doua categorii de infractori priveste regimul sanctionator mai grav aplicabil infractorului recidivist.
Din punct de vedere al sexului: infractor barbat; infractor femeie.
Diferenta dintre cele doua categorii vizeaza mai ales executarea pedepsei inchisorii. De asemenea, exista in Codul penal o infractiune ce nu poate fi savarsita decat de o femeie (infractiunea de pruncucidere prevazuta de art.177 C. pen.).
Pluralitatea de infractori
O fapta periculoasa poate fi savarsita de catre un singur faptuitor sau de catre mai multi faptuitori care actioneaza impreuna, in acest din urma caz existand o pluralitate de faptuitori.
Pluralitatea de infractori se poate realiza in trei forme diferite:
1) pluralitatea naturala (necesara);
2) pluralitatea constituita (legala);
3) pluralitatea ocazionala (participatia penala).
PLURALITATEA NATURALA
Pluralitatea naturala constituie o forma a pluralitatii de infractori care nu este reglementata prin norme cu caracter general, fiecare participant la savarsirea faptei fiind autor al infractiunii, alaturi de ceilalti faptuitori, si raspunzand de rezultatul produs. Mentionam dintre infractiunile specifice acestei categorii de pluralitati de infractori: incestul (art.203 C.pen.), bigamia (art.303 C.pen.) si adulterul (art.304 C.pen.).
In cazul infractiunilor cu pluralitate naturala nu este necesar ca toti faptuitorii sa actioneze cu vinovatie la savarsirea faptei - infractiunii .


Fisiere in arhiva (1):

  • Infractorul Sub Aspect Criminologic si Juridic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!