Infractiuni si Exceptii

Cuprins referat Cum descarc?

- Notiunea de infractiune intentionata p 1
- Faza actelor pregatitoare p 5
- Faza tentativei p 6
Obiectul tentativei p 7
Latura obiectiva a tentativei p 7
Subiectul tentativei p 8
Latura subiectiva p 8
- Formele tentativei p 9
Tentativa proprie p 10
Tentativa improprie p 11
- Consumarea infractiunii p 12
- Bibliografie p 14


Extras din referat Cum descarc?

Infractiunile intentionate se desfasoara in timp si spatiu de la nasterea ideii infractionale in mintea infractorului pana la producerea urmarii prevazute de lege. Legea penala incrimineaza, in principiu, infractiunile consumate, respectiv cele la care s-a produs urmarea necesara realizarii continutului lor. Totusi, in anumite cazuri, activitatea infractionala nu produce urmarea socialmente periculoasa, si fapta nu se consuma, ramanand in forma luarii hotararii, a pregatirii sau a executarii,fie din motive  independente , exterioare vointei infractorului, fie datorita vointei acestuia. Uneori legea incrimineaza fapte care raman in una din aceste forme.
Fazele de desfasurare reprezinta deci etapele prin care poate trece fapta intentionata si prevazuta de legea penala, in vederea producerii rezultatului. Activitatea infractionala se mai numeste si "iter criminis" avand sensul de cale/drum infractional. 
Asadar , prin fazele de desfasurare  ale infractiunii intentionate , intelegem acele etape pe care le parcurge activitatea infractionala din momentul conceperii sale pana  in momentul producerii rezultatului  socialmente periculos , prevazut atat de lege cat si de infractor .Aceasta cale infractionala cunoaste doua perioade: perioada interna si perioada externa.
Formele infractiunii intentionate sunt:
-luarea hotararii;
-pregatirea sau actele preparatorii;
-executarea sau tentativa;
-infractiunea consumata.
Luarea hotararii (perioada interna)
Orice activitate infractionala presupune si o atitudine psihica din partea faptuitorului care precede sau insoteste activitatea infractionala pe care o va desfasura. Etapele pe care le parcurge atitudinea psihica a faptuitorului sunt:
- incoltirea sau conceperea ideii infractionale,
- deliberarea sau lupa motivelor,
- luarea hotararii sau rezolutia de a savarsi activitatea infractionala .
Deoarece fapta prevazuta de legea penala prezinta pericol social numai din momentul inceperii activitatii infractionale, rezulta ca simpla luare a hotararii infractionale (hotararea) nu atrage raspunderea penala, chiar si atunci cand hotararea a fost impartasita si altei persoane. (faza oratorica) Din aceasta activitate persoana care manifesta hotararea luata nu numai ca nu contribuie la producerea rezultatului ilicit, ci dimpotriva, uneori impiedica producerea acestui rezultat, deoarece cunoscandu-se hotararea infractionala luata se pot lua masuri de prevenire.
In literatura de specialitate unii autori  sustin ca manifestarea hotararii infractionale ar fi incriminata uneori ca infractiune si in sprijinul ei invoca infractiunea de amenintare. Acest exemplu nu numai ca nu intareste teza incriminarii momentului comunicarii hotararii infractionale, dar si combate aceasta teza, pentru ca in cazul infractiunii de amenintare, conform art.193 C.p., nu este vorba de manifestarea unei hotarari, ci de executarea unei hotarari intentionale, anume hotararea luata de infractor de a alarma victima.
Perioada externa:
Persoana care a luat hotararea de a comite infractiunea incepe sa prezinte interes din punct de vedere al legii penale, si anume din momentul cand trece la infaptuirea hotararii luate. Din acest moment incepe perioada externa din procesul de savarsire a infractiunii intentionate.
Perioada externa dureaza din momentul in care persoana care a luat hotararea trece la infaptuirea acesteia si tine pana in momentul realizarii integrale, respectiv momentul producerii rezultatului dorit. Hotararea infractionala luata se realizeaza printr-o activitate materiala, care in dezvoltarea ei progresiva aproprie persoana care a luat hotararea de rezultatul urmarit.
Exemplu : daca o persoana a luat hotararea sa ucida pe alta, aceasta hotarare se va realiza printr-o activitate materiala care in dezvoltarea ei atinge un moment cand s-a produs rezultatul urmarit, respectiv moartea victimei. Daca persoana a luat hotararea sa-si ucida rivalul prin impuscare, aceasta va procura o arma de foc. Aceasta nu este suficient, el trebuind sa infaptuiasca


Fisiere in arhiva (1):

  • Infractiuni si Exceptii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Gheorghe Alecu, Drept Penal. Partea Generala. Editia a- II-a revizuita si adaugita, Editura Europolis, Constanta, 2007
- Manea T " Tentativa improprie'' Revista Dreptul Penal Nr.1/2002
- Zolyneak M. '' Drept Penal.Partea Generala, vol I , Editura Fundatiei'' Chemarea'' , Iasi 1994 Nistoreanu Gh - Drept Penal.Partea Generala , Ed. All Beck, Bucuresti 1994 
- Dongoroz V. - Explicatii teoretice ale codului penal roman. Partea generala , volI , Ed a III - a, All Beck Bucuresti 2003 
- Boroi Al - Drept Penal Parte Generala Ed All Beck Bucuresti 2004


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!