Infractiuni privind Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor

Cuprins referat Cum descarc?

1. Consideratii introductive 3
2. Scurt istoric 4
3. Definirea fenomenului de spalare a banilor 5
4. Cadrul general al reglementarii 5
a. Elementele constitutive ale infractiunii de spalare a banilor 8
b. Subiectii infractiunii 12
c. Sanctiuni 12
d. Autoritatile cu atributii in aplicarea Legii nr. 656/2002 13
5. Etapele procesului de spalare a banilor 14
6. Masuri de protectie impotriva fenomenului de spalare a banilor 15
a. Limitele acordurilor internationale privind spalarea banilor 17
b. Serviciul de analiza s sinteza al Oficiului National de Prevenire s Combatere a Spalarii Banilor 18 
c. Propuneri privind activitatea desfasurata de ANAF in domeniul prevenirii s combaterii spalarii banilor 20
7. Practica judiciara 20
8. Bibliografie 23


Extras din referat Cum descarc?

1. Consideratii introductive
Studierea infractiunii de spalare a banilor care provin din activitati ilicite prezinta un ridicat interes de ordin teoretic, cat s de ordin practic, deoarece, in peisajul legislatiei penale romanesti, pana la adoptarea Legii nr. 21/1999 pentru prevenirea s sanctionarea spalarii banilor , activitatea de reciclare a fondurilor provenind din afaceri ilicite nu era incriminata. Ca o consecinta a caracterului de noutate, jurisprudenta este destul de saraca, interpretarea si aplicarea legii facandu-se, uneori, in mod necorespunzator.
Spalarea banilor care provin din activitati de criminalitate organizata reprezinta, de asemenea, o sintagma noua in legislatia noastra, deoarece, abia prin intrarea in vigoare a Legii nr. 39/2003 privind prevenirea s combaterea criminalitatii organizate putem vorbi de crearea unui cadru legislativ adecvat pentru reprimarea activitatilor de crima organizata. In doctrina, cand se defineste criminalitatea organizata sau grupul criminal organizat se evidentiaza drept criteriu sine qua non pentru existenta acestora scopul activitatilor infractionale - obtinerea de profituri ilicite uriase 
Savarsirea infractiunilor de spalare a banilor este potentata, in mod indubitabil, atat de criminalitatea transnationala organizata, cat si de globalizarea coruptiei. In acest context, trebuie subliniata legatura indisolubila care exista intre spalarea banilor si coruptie: unii autori au apreciat ca organizatiile criminale sunt alcatuite din profesionisti ai crimei si coruptiei 
Spalarea banilor proveniti din activitati ilegale afecteaza in mod direct liberul acces la investitii, afecteaza piata muncii legale, desfacerea, consumul dar s productia propriu-zisa.
Problema spalarii banilor a fost abordata, in mod organizat, in continutul Conventiei Natiunilor Unite impotriva traficului ilicit de stupefiante si substante psihotrope, care a fost adoptata la data de 20 decembrie 1988, la Viena, in contextul sensibilizarii comunitatii internationale pentru combaterea traficului de droguri Partile semnatare acestei conventii, fiind constiente ca traficul ilicit reprezinta o sursa de castiguri financiare considerabile, care permit organizatiilor criminale transnationale sa penetreze si sa corupa structurile de stat, activitatile comerciale si financiare legitime, cat si societatea la toate nivelurile sale, au adoptat primele masuri de impiedicare a actiunilor de reciclare a fondurilor provenite din comertul cu droguri. 
In foarte scurt timp, sursele de bani murdari, la fel si posibilitatile de reciclare a acestora, s-au extins si astfel importante venituri provenind in principal din activitati componente ale economiei subterane sunt infiltrate prin diverse metode in economia reala.
2. Scurt istoric
,,Spalarea banilor" nu este o activitate noua, tendinta de ascunde originea ilicita a unor sume si de a conferi acestora o aparenta legalitate si implicit onestitate si respectabilitate posesorilor acestor sume, are origini vechi. Pot fi amintiti in acest context negustorii si camatarii din Evul Mediu care, pentru a ascunde dobanzile primite pentru imprumuturile ce le atribuiau, in conditiile in care biserica catolica interzisese camataria, apelau la o gama variata de trucuri financiare, care corespund in mare parte si azi tehnicilor de reciclare a fondurilor.
Termenul de spalare a banilor a inceput sa fie folosit in anii 1920 cand in SUA unele grupuri infractionale (foarte cunoscuti ar fi Al Capone si Bugsy Moran) au deschis foarte multe spalatorii pentru ,,albirea banilor" murdari folosind o schema simpla amestecau banii negri, obtinuti ilicit, cu cei realizati din spalarea hainelor, reusnd astfel sa introduca in circuitul legal sume foarte mari de bani murdari Probabil ca tocmai de la aceste activitati a ramas si denumirea de ,,money laundering"(spalarea banilor) care in timp a capatat si o consacrare juridica.
In zilele noastre, acestui scop ii folosesc restaurantele fast-food, cazinourile si societatile comerciale ce au la baza numerarul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Infractiuni privind Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!