Infractiuni Privind Dreptul de Proprietate Intelectuala

Extras din referat Cum descarc?

Sectiunea 1. GENERALITATI
Prin proprietatea intelectuala se intelege posesiunea drepturilor asupra creatiilor umane in domeniile tehnicii, stiintei, literaturii, operelor literare, muzicale, etc. Protectia si apararea acestor drepturi se face prin lege.
Proprietatea intelectuala cuprinde asadar creatiile de natura tehnica incluse in categoria proprietatii industriale si creatiile de natura stiintifica si artistica care fac obiectul dreptului de autor.
Proprietatea intelectuala a fost recunoscuta din cele mai vechi timpuri. Toate marile opere de natura tehnica, artistica, sau stiintifica sunt legate nemijlocit de numele creatorilor lor.
Ca fenomen juridic, proprietatea intelectuala nu este nici ea noua, primele reglementari in domeniu fiind consemnate inca din secolul XV.
Ca un corolar al diverselor reglementari nationale aparute in decursul timpului, in anul 1883 este redactata Conventia de la Paris pentru protectia proprietatii industriale, iar in 1886 Conventia de la Berna privind constituirea Uniunii pentru Protectia Drepturilor Autorilor asupra Operelor lor Literare si Artistice. 
Din punct de vedere juridic, proprietatea intelectuala acopera doua notiuni distincte dar strans legate intre ele si anume: proprietatea intelectuala ca institutie juridica si ca drept subiectiv.
Institutia juridica a proprietatii intelectuale este un ansamblu de norme juridice care reglementeaza relatiile sociale ce decurg din crearea si valorificarea unor opere stiintifice, literare, artistice sau a unor produse intelectuale cu aplicabilitate industriala, categorie in care se includ si semnele distinctive ale acestor activitati.
In conformitae cu Legea nr. 8/1996 (Art.7) obiectul dreptului de autor il constituie operele originale de creatie intelectuala in domeniul literare, artistic, sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma concreta de exprimare si independent de valoarea sau destinatia lor cum sunt: scrierile literare, publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, programele de calculator, scrierile stiintifice, studiile, cursurile universitare, manualele scolare, compozitiile muzicale, operele coregrafice, operele de arta plastica, de fotografie, arta monumentala, hartile, etc. In dreptul de auor sunt incluse si operele derivate cum ar fi: traducerile, enciclopediile, antologiile, adaptarile, lucrarile documentare si orice alte transformari ale unei (unor) opere originale cu conditia sa includa o munca de creatie intelectuala.
In conformitate cu Conventia de la Paris (Art.2, par.1) sunt recunoscue ca obiecte ale proprietatii industriale urmatoarele:
Inventia- solutie tehnica cu caracter de noutate absoluta, aplicabila industrial, in orice domeniu al vietii economice sau sociale.
Modelul de utilitate - o forma noua data unui produs cunoscut, prin care acesta dobandeste o calitate tehnica noua.
Desenul si modelul industrial - o forma noua data unui produs industrial in scopul unei individualizari estetice.
Marca de fabrica, de comert si de serviciu - semn distinctiv de individualizare a produselor sau serviciilor unei intreprinderi de cele similare sau identice ale altora.
Numele comercial - nume sau denumire subcare o persoana isi desfasoara activitatea in scopul individualizarii si diferentierii. 
Indicatia de provenienta - semn constand in denumirea unul loc gepgrafic prin care se disting produsele fabricat in acel loc de altele similare (de exemplu: Salam de Sibiu).
Denumirea de origine - semn distinctiv constand din denumirea unui loc geografic prin care se disting produsele (in general naturale) provenind idn acel loc, garantandu-le implicit anumite calitati (de exemplu: sare de Cacica).
In concordanta cu progresul tehnic este protejata astazi si topografia circuitelor integrate.
Sunt recunoscute ca obiecte ale activitatii industriale, fara insa a fi protejate prin legi speciale, inovatia si know-how-ul.
In Romania exista momentan legi speciale pentru modelul de utilitate, numele comercial, indicatia de provenienta si denumirea de origine.
Proprietatea intelectuala ca drept subiectiv reprezinta posibilitatea recunoscuta de lege titularului acestui drept, persoana fizica sau juridica, de a folosi in mod exclusiv o creatie intelectuala cu caracter artistic sau industrial, sau un semn distinctiv al unei asemenea activitati.
Dreptul de proprietate intelectula, prin recunoasterea de catre stat a exclusivitatii de folosire, apare ca un drept absolut si opozabil oricui. Cele mai specifice mijloace de aparare a titularului de drept impotriva atingerii drepturilor sale sunt: actiunea in contrafacere si actiunea in concurenta neloiala.
Avand in vedere ca rezultatele activitatii intelectuale acopera o paleta foarte larga si de o mare diversitate, nu este posibil ca drepturile nascute in legatura cu ele sa fie identice. In general se disting drepturi morale (personale) si drepturi patrimoniale. Singurul drept care este comun tuturor categoriilor de bunuri ale proprietatii intelectuale este dreptul de folosinta exclusiva. 
In tara noastra protectia creatiilor intelectuale se realizeaza prin doua organe guvernamentale de specialitate cu autoritatea unica pe teritoriul Romaniei si anume:
- Oficiul de Stat pentru Interventiisi Marci (OSIM) pentru creatiile cu caracter industrial;
- Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) pentru creatiile cu caracter artistic si stiintific.
Sectiunea 2. CREATII INTELECTUALE INDUSTRIALE
Inventia
Inventia este cea mai cunoscuta si mai des intalnita forma de creatie intelectuala cu caracter industrial. Astazi ea este puternic concurata de know-how datorita marii valori economice a acestuia.
Inventia estedeosebit de importanta din punct de vedere social si economic, reprezentand motorul progresului tehnic. Ca urmare, ea a determinat si o deosebita atentie inplan juridic. Cele mai numeroase reglementari nationale si internationale circumscrise proprietatii intelectuale se refera la inventii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Infractiuni Privind Dreptul de Proprietate Intelectuala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!