Infractiuni de Fals

Extras din referat Cum descarc?

In fiecare zi suntem bombardati cu stiri ce dezvaluie cat mai multe infractiuni de fals.
Practic se poate spune ca pe zi ce trece descoperim ca in spatele multor activitati economice se afla multitudinea de ilegalitati, cele mai multe din sfera infractiunilor de fals.
Avem ca exemple pe directorul general al RADET Constanta ce a fost cercetat in anul 1996 de capitanul Ion Necea de la Politia Drobeta Turnu-Severin pentru 12 infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, 8 infractiuni de fals intelectual si alte 8 de uzul de fals; urmat de liberarul Lambrino, urmarit penal pentru uzurparea calitati oficale si uz de fals si de catre un agent imobiliar acuzat de fals si inselaciune (a reusit sa determine 3 barbati sa-si vanda apartamentele in conditiile in care mama si sotiile acestora erau plecate la munca in strainatate; Vasile V. s-a ocupat de marorii falsi pe care i-a adus in fata notarului cat si de actele cadastrale). Iar exemplele pot continua...
Legea penala in incercarea de a ocroti cele mai importante valori sociale incrimineaza si acele fapte prin savarsirea carora , alterandu-se adevarul, se creeaza un pericol grav sau ce aduce o vatamare concreta anumitor interese ale statului sau ale unor persone fizice.
Datorita pricolului social deosebit prin grava antingere adusa adevarului si increderii care trebuie sa existe in realitatea sociala, faptele de fals au fost socotite activitati ilicite in toate oranduielile sociale si au fost sanctionate, in raport cu gravitatea lor, fie ca infractiuni, fie ca abateri de ordin civil. 
La infractiunile de fals denaturarea adevarului, chiar daca se produce printr-o activitate ilicita a unei persoane, rezultatul acestei activitati , inselarea increderii publice, se realizeaza prin produsul activitatii faptuitorului si nu prin activitatea propriu-zisa a persoanei care a realizat produsul mentionat. De exemplu, desi falsul in inscrisuri este consecinta alterarii inscrisului de catre faptuitor, inselarea increderii se realizeaza prin continutul neadevarat al incrisului care se va bucura, obiectiv, de increderea cetatenilor si nu prin efortul facut concomitant cu inscrisul, de catre faptuitor.
Legiuitorul incredinteaza fapta care aduce atingere valorilor sociale ocrotite, prin mijlocirea unor entitati al caror continut a fost alterat, denaturant.
Primele infractiuni de fals au fost savarsite dupa aparitia relatiilor sociale in legatura cu valorile care sunt aparate fiind considerate ca infractiuni a unor astfel de fapte si prin pedepsele aplicate. 
Falsul in inscrisuri s-a realizat evident dupa aparitia inscrisurilor si a relatiilor sociale legate de aceste inscrisuri.
Prezentare Istorica
Inca din antichitate intr-un mod deosebit au fost sanctionate unele infractiunile de fals ( de ex. Infractiunile cu privire la un inscris domnesc), iar pedepsele aplicate pentru acestea pana la sfarsitul sec.XIX constau in arderea, spanzurarea, taierea mainii autorului ori marcarea, insemnarea acestuia. Pentru a putea fi sanctionata o infractiune de fals se tinea cont de natura acestora, de importanta lor si in mod special de organul emitent.
In Muntenia in 1917 a fost adoptata pravila Caragea, care desi nu era o lege penala continea si dispozitii penale. 
Aceste infractiuni erau sanctionate diferit de la o zona la alta, daca in -Muntenia era folosita si pedeapsa cu moartea in Moldova pentru fals erau prevazute numai pedepse privative de libertate. 
Prelucrand modelul adoptat de Codul penal francez din 1810, Codul penal roman adoptat dupa unirea principatelor de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza in 1864 a grupat infractiunile de fals in "despartamantul" privitor la" crimele si delictele contra intereselor publice" (art.112-739). 
Codul penal roman adoptat in 1936, va prelua aceeasi conceptie si sistematizare incluzand in acelasi grup falsificarea de moneda de titlu de credit public, marci, timbre, hartie timbrata; falsificarea de sigilii si semen de autentificare, certificate ori recunoastere; falsul in acte, falsul prin susstituire de persoane.
Conform Institutului National de Statistica numarul infractiunilor de fals in Romania a crescut considerabil.
Daca in 1990 ne confruntam cu doar 716 astfel de infractiuni, iar in 2000 cu 34396, in anul 2006 s-a ajuns la un numar de 232659 infractiuni de fals.
Care sa fie oare cauza acestei evolutii negative? Ce poate determina o persoana de a comite astfel de infractiuni? Motivele pot fi multe, poate ca justitia este prea blanda, sau exista o dorinta de a sfida justitia, de a fi mai presus de aceasta, ori setea tot mai mare de a avea un nivel de trai cat mai ridicat cu orice pret staruie tot mai mult in minte romanilor.
In continuare vom dezbate mai pe larg infractiunea de fals intelectual. 
Aceasta face parte din categoria de infractiuni in inscrisuri alaturi de: falsul material in inscrisuri oficiale, falsul in inscrisuri sub semnatura privata, uzul de fals, falsul in declaratii, falsul privind indentitatea si falsul privind emblema Crucii Rosii.
Falsul intelectual
1.Etimologie.
Termenul de "fals" provine din limba latina, din adjectival "falsus" ce inseamna ceva contrar adevarului sau care are numai aparenta adevarului.
Iar verbul "a falsifica" este preluat tot din latina culta ("falsificare") si inseamna a alcatui, a confectiona un lucru asemanator cu altul, a plasmui, a contraface, a plastografia, a denatura 
2.Notiune.
Aceasta infractiune prevazuta la art .289 Cod Penal consta in falsificarea unui inscris oficial cu prilejul intocmirii acestuia, de catre un functionar aflat in exercitiul atributiilor sale de serviciu, prin atestarea unor fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului, ori prin omosiunea cu stiinta de a insera unele date sau imprejurari.
Avem ca exemplu infractiunea comisa de numitul I.O. care, in calitate de sef de tura, la vama Nadlag a falsificat trei chitante pentru a permite inscrierea in circulatiae prin elucidarea dispozitiilor legale a unui numar de trei autoturisme.
In speta, s-a facut aplicarea prevederilor art.33 Cod Penal, referitoare la concursul de infractiuni (fals intelectual si uz de fals)


Fisiere in arhiva (1):

  • Infractiuni de Fals.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!