Infractiuni Contra Patrimoniului - Furtul Calificat

Extras din referat Cum descarc?

INFRACTIUNI CONTRA PATRIMONIULUI
In Constitutia Romaniei se arata ca "proprietatea este publica sau private"(art 135 alin 1).Tot in art.135 alin.2 se prevede ca "proprietatea publica este garantata si ocrotita prin lege si apartine statului sau unitatilor administrative-teritoriale".Potrivit dispozitiei din alin.5 al aceluiasi articol din Constitutie"proprietatea privata este inviolabila in conditiile legii organice".
Foarte importante sunt dispozitiile din Constitutia Romaniei cu privire la dreptul de proprietate private,care sunt cuprinse in art.41.
In acest capitol se prevede:
(1)-Dreptul de proprietate,precum si creantele asupra statului sunt garantate.Continutul si limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.
(2)-Proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege,indiferent de titular.Cetatenii straini si apatrizii pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenului in conditiile rezultate din aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si din alte tratate internationale la care Romania este parte,pe baza de reciprocitate,in conditiile prevazute prin legea organica,precum si prin mostenirea legala.
De asemenea,in alin(7) din art.41 se precizeaza ca averea dobandita licit nu poate fi confiscata.Caracterul licit al dobandirii se prezuma,iar in alin.(8) al acestui articol se arata ca averea dobandita licit nu poate fi confiscata.Caracterul licit al dobandirii se prezuma,iar in alin.(8) al acestui articol se arata ca << bunurile destinate folosite sau rezultate din infractiune ori contraventii pot fi confiscate numai in conditiile legii >>.
Toate aceste prevederi constitutionale,precum si cele din alte acte normative adoptate de catre legiuitorul roman dupa anul 1990 stau la baza incriminarilor din Codul penal cu privire la proprietatea(publica sau privata) si la drepturile referitoare la aceasta.Dupa cum se poate observa,in dispozitiile constitutionale se folosesc expresii de << proprietate >>si << dreptul de proprietate >>(fie ca este publica,fie ca este privata) iar in codul penal se foloseste expresia de << patrimoniu >>.
De retinut ca notiunea de << patrimoniu >> are o sfera mai larga decat notiunea de << proprietate >>,pentru ca patrimoniul include atat proprietatea ca si totalitatea drepturilor si obligatiilor care au o valoare economica.
Dupa cum se stie,ocrotirea patrimoniului si a tuturor relatilor patrimoniale este asigurata,in principal de dreptul civil,administrativ,dreptul muncii etc.si in subsidiar,de dreptul penal.Aceasta nu inseamna ca ocrotirea penala are o insemnatate mai redusa,ci pentru faptul ca intervine numai atunci cand se dovedesc ineficiente celelalte mijloace juridice nepenale sau extrajuridiciare.
In plus,ocrotirea pe cale penala constituie forma cea mai energica si mai eficienta de aparare a patrimoniului,iar in cazul formelor grave de prejudiciere a acestor valori,interventia legii penale devine unica modalitate de combatere a unor asemenea fapte.
In dreptul penal notiunea de patrimoniu in legatura cu infractiunile care se pot comite impotriva acestuia au un inteles mai restrans decat in dreptul civil si se refera la bunuri nu ca universialitate,ci in individualitatea lor susceptibila de a fi apropiate de faptuitor prin mijloace frauduloase,ori de a fi distruse,deteriorate,tainuite.
Tinand seama de aceste aspecte referitoare la patrimoniu si la bunurile care sunt parte componenta a acestuia,in Titlul III al Codului penal au fost prevazute infractiunile contra patrimoniului.Avand la baza criteriul activitatii materiale ilicite care se poate realiza asupra bunurilor,legiuitorul a stabilit urmatoarea ordine a acestor infractiuni :art.208-furtul ;art 209-furtul calificat ;art.210-pedepsirea unor furturi la plangerea prealabila ;art.211-talharia ;art.212-pirateria ;art.213-abuzul de incredere ;art.214-gestiunea frauduloasa ;art.215-inselaciunea ;art.215-delapidarea ;art.216-insusirea bunului gasit ;art.217-distrugera ;art.218-distrugerea calificata ;art.219-distrugerea din culpa ;art.220-tulburarea de posesie si art.221-tainuirea.In art.222 C.pen este santionata tentativa numai la infractiunile prevazute in art.208-212,215.215,217,218.


Fisiere in arhiva (1):

  • Infractiuni Contra Patrimoniului - Furtul Calificat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!